Mε τη φράση «Ελλάς-Γαλλία-συμμαχία» ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Μαρκ Ερό συνόψισε τις ελληνογαλλικές σχέσεις κατά την κοινή συνέντευξή του με τον έλληνα ομόλογό του, Ν. Κοτζιά, μετά τη συνάντησή τους, την Τετάρτη, στο Παρίσι.
«Η Γαλλία εύχεται την επιτυχία της Ελλάδας» πρόσθεσε ο γάλλος υπουργός, «είναι μια χώρα με κουράγιο, που έχει δεσμευθεί σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις για να βελτιώσει τη χρηματοοικονομική της κατάσταση. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς, έχουν ένα κόστος βέβαια για τον ελληνικό λαό, αποδεικνύουν όμως τους ισχυρούς δεσμούς της Ελλάδας με την Ευρώπη» τόνισε.
Ο Νίκος Κοτζιάς υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα και η Γαλλία έχουν στρατηγική σχέση που θα εκφρασθεί και στον υπό διαμόρφωση οδικό χάρτη συνεργασίας».
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο υπουργοί συζήτησαν για τα μεγάλα προβλήματα. «Μιλήσαμε για την Ουκρανία, τη Συρία, τη Λιβύη, χώρες στις οποίες ο ρόλος της Γαλλίας και της ΕΕ είναι πολύ σημαντικός, προκειμένου να υπάρξει ειρήνευση και διαφορετική κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη» τόνισε ο κ. Κοτζιάς.
Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η Ελλάδα «στηρίζει τη γαλλική πρωτοβουλία για τη Μ. Ανατολή, διότι η ειρήνη στην περιοχή αυτή σημαίνει ειρήνη και σταθερότητα για όλους μας». Σχετικά με την οικονομική κρίση που βαραίνει την Ελλάδα, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε ότι ευχαρίστησε για ακόμα μια φορά τη γαλλική ηγεσία «για την αλληλεγγύη που δείχνει στην Ελλάδα».
Το προσφυγικό και η Συρία ήταν δύο από τα βασικά θέματα που απασχόλησαν τους δύο υπουργούς: «Για τη Συρία, διαπιστώσαμε με τον Νίκο τη σύγκλιση απόψεων για μια ειρηνευτική διαδικασία» δήλωσε ο κ. Ερό. «Δεν είναι επιλογή ο πόλεμος, η κατάπαυση του πυρός θα πρέπει να γίνει ολοκληρωτικά σεβαστή. Αυτό είπα και χθες κατά την επίσκεψή μου στη Μόσχα, στον πρόεδρο Πούτιν και στον ομόλογό μου, καθώς και ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα πρέπει να φθάνει προς όλα τα άτομα και να ολοκληρωθεί η ειρηνευτική διαδικασία. Είναι δύσκολο, μα είναι η μόνη δυνατή οδός» τόνισε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών.
Σε ερώτημα εάν η Γαλλία σκοπεύει να ζητήσει έκτακτη σύνοδο για τη Συρία, ο κ. Ερό εξήγησε ότι έθεσε το θέμα στη Μόσχα, για μια σύνοδο της «ομάδας παρακολούθησης» (των εξελίξεων στη Συρία) και δήλωσε ότι «η Γαλλία είναι έτοιμη για μια τέτοια σύνοδο σε υπουργικό επίπεδο».
Πρόσθεσε ότι το θέμα θα τεθεί σύντομα στη συνάντηση που θα γίνει προσεχώς στο Ανόβερο με την ευκαιρία της επίσκεψης του προέδρου Ομπάμα, όπου θα μεταβεί και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Θα υπάρξει συνάντηση με Γερμανία, Μ. Βρετανία και Ιταλία, όπου βεβαίως θα συζητηθεί και το θέμα της Συρίας.
Για το προσφυγικό και τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας της 18ης Μαρτίου, ο Ζ.Μ. Ερό δήλωσε ότι «ήταν απαραίτητη και ότι έχει αρχίσει σιγά-σιγά να μπαίνει σε εφαρμογή».
Με την ευκαιρία της σημερινής συνάντησης, ο κ. Κοτζιάς προσκάλεσε τον γάλλο ομόλογό του στην Ελλάδα. «Θα τον υποδεχθούμε με χαρά στην Αθήνα, που πάντα χαίρεται όταν το γαλλικό πνεύμα την επισκέπτεται» δήλωσε.
Τον Ιούνιο προβλέπεται και η επίσκεψη του γάλλου πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς στην Αθήνα, οπότε και θα υπογραφεί ο «οδικός χάρτης» συνεργασίας των δύο χωρών, που είχε αποφασισθεί κατά την επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ τον περασμένο Οκτώβριο.
Σε ερώτηση εάν η σημερινή συνάντηση επέτρεψε μια συγκεκριμένη πρόοδο σε κάποιους συγκεκριμένους τομείς του «οδικού χάρτη», ο κ. Ερό απάντησε: «Είναι νωρίς για να δώσουμε το περιεχόμενο του οδικού χάρτη, είναι στη φάση της προετοιμασίας. Γι' αυτό και μιλούμε για επίσκεψη, με τον ερχομό άλλωστε και του πρωθυπουργού Βαλς στην Ελλάδα. Εργαζόμαστε για κάτι συγκεκριμένο, στέρεο και με διάρκεια» κατέληξε.