Τη σημασία άμεσης ολοκλήρωσης της διαπραγματεύσης υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «έπρεπε να είχε κλείσει χθες» και, στο φως των διαρροών μέσω του Wikileaks, στηλίτευσε την στάση του ΔΝΤ.
«Είναι αποτρόπαια η σκέψη σε μία διαπραγμάτευση να υπάρχει στρατηγική που μπορεί να οδηγήσει στα άκρα, με πιστωτικό γεγονός οποιασδήποτε μορφή» είπε ο υπουργός μιλώντας το Σάββατο στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA. Και αυτό, συνέχισε, «προκειμένου να εκβιάσει την Ελλάδα, ευρωπαϊκές χώρες, τους εταίρους και τους θεσμούς να αποδεχτούν πράγματα τα οποία κατά γενική ομολογία είναι εκτός του πλαισίου του προγράμματος και εκτός της συμφωνίας που έχει η χώρα».
Εστιάζοντας στον ρόλο του Πολ Τόμσεν ανέφερε ότι «μια διαπραγμάτευση έχει αρχή, μέση και τέλος, έχει κανόνες και οι σκέψεις όπως διατυπώθηκαν από τον κ. Τόμσεν ξεφεύγουν, προφανώς, εντελώς από οποιοδήποτε χαρακτήρα μιας τέτοιας διαπραγμάτευσης».
Εκτίμησε ότι το ΔΝΤ «επίσημα δεν μπορεί να ευθυγραμμίζεται με τέτοιου τύπου στρατηγικές στη διαπραγμάτευση» ενώ για μια ενδεχόμενη απομάκρυνση του κ. Τόμσεν είπε ότι είναι θέμα του Ταμείου πώς θα το χειριστεί.
Ερωτηθείς, δε, σχετικά, ο κ. Σταθάκης υποβάθμισε τη σημασία του ποιος διέρρευσε τον διάλογο Τόμσεν-Βελκουλέσκου, λέγοντας πως αυτό «δεν έχει και τόση σημασία».
Σε ό,τι αφορά την πορεία της αξιολόγησης, μετά και από τις αποκαλύψεις, ο υπουργός τόνισε ότι η διαπραγμάτευση «έπρεπε να έχει κλείσει χθες», επαναλαμβάνοντας ότι σε κάποια θέματα κυβέρνηση και δανειστές είναι πολύ κοντά, ενώ υπάρχουν και ζητήματα στα οποία παραμένει η απόσταση.
«Αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι υπάρχει πιθανότατα μια πίεση ή μια στρατηγική παράτασης της διαπραγμάτευσης ακόμη και σε θέματα που θα έπρεπε να έχουν κλείσει» σχολίασε, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση θέλει να κλείσει η αξιολόγηση.
Για τη συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα υπενθύμισε ότι το Ταμείο έχει τώρα τη θέση του συμβούλου, καθώς είναι ένα πρόγραμμα της Ελλάδας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, και ότι το Ταμείο θα αποφασίσει αν θα μπει στο πρόγραμμα όταν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.
Σε περίπτωση μη συμμετοχής του ΔΝΤ ο υπουργός Οικονομίας εκτίμησε ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τη συζήτηση για το χρέος, λέγοντας ότι «η διαπραγμάτευση του χρέους είναι μέρος του πλαισίου συμφωνίας και νομίζω ότι μπορεί και πρέπει να προχωρήσει με λελογισμένο τρόπο προκειμένου μαζί με τη συμφωνία και την πρώτη αξιολόγηση να είμαστε σε βιώσιμη στρατηγική εξόδου από την κρίση».