Ενοχλημένος από την τακτική του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ειδικότερα του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματός Πολ Τόμσεν, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στο «Βήμα».
Συγκεκριμένα, ο Ολλανδός υπουργός εξέφρασε την ενόχλησή του σχετικά με τη δημοσίευση από τον Πολ Τόμσεν, σε προσωπικό του blog, εκτιμήσεων για την ανάγκη η Ελλάδα να υιοθετήσει μέτρα της τάξης του 4%-5% του ΑΕΠ για να καλύψει τους δημοσιονομικούς στόχους ως το 2018 προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΠΕ το 2018.
«Δεν κρίνω σωστή τη δημοσιοποίηση»
«Όταν βρίσκεσαι στη μέση μιας διαπραγμάτευσης κατά την οποία γίνονται προσπάθειες από όλες τις πλευρές να καθοριστεί το ύψος των μέτρων που απαιτούνται από την Ελλάδα, δεν κρίνω σωστή τη δημοσιοποίηση εκτιμήσεων σε προσωπικό blog» είπε ο πρόεδρος του Eurogroup λίγες ώρες προτού αναχωρήσει για τη Σανγκάη, όπου θα συμμετέχει, όπως και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ομάδας G20.
Μάλιστα ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι παραξενεύτηκε όταν είδε τις εκτιμήσεις του Τόμσεν δημοσιοποιημένες, «την ώρα που οι διαπραγματεύσεις, που βρίσκονται σε εξέλιξη, αφορούν ακριβώς τον καθορισμό των στόχων αυτών».
Ο ίδιος απέφυγε να εκτιμήσει το ύψος του δημοσιονομικού κενό που θα κληθεί να καλύψει η Ελλάδα ως το 2018. «Αναμένω τις διαπιστώσεις των εκπροσώπων των δανειστών, που θα πρέπει να γίνουν στην Αθήνα» τόνισε, εκφράζοντας εμμέσως πλην σαφώς την ανάγκη να αρθεί η ασάφεια όσον αφορά στην ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής της τρόικας, ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ακόμη και «εντός του Μαρτίου».
Πάντως ο επικεφαλής του Eurogroup ξεκαθάρισε, για άλλη μία φορά, ότι το κεντρικό ζήτημα στην τρέχουσα αξιολόγηση, η οποία συνδέεται με την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δις ευρώ, είναι το συνταξιοδοτικό και συγκεκριμένα «το πολιτικό κεφάλαιο που είναι διατεθειμένη να βάλει η ελληνική κυβέρνηση».
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει μία σοβαρή πρόταση η οποία φαίνεται να είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα, όμως τα επόμενα τρία χρόνια μεταξύ 2016 και 2018 υπάρχουν δημοσιονομικά κενά, καθώς οι συνταξιοδοτικές δαπάνες θα πρέπει να συνεχίσουν να καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό» τόνισε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.
«Θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα χρειαστεί οι δαπάνες των συντάξεων να καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό» τόνισε.
Ερωτώμενος ευθέως αν θεωρεί απαραίτητο να γίνουν νέες μειώσεις στις συντάξεις δήλωσε πως «με δεδομένο ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να αποφύγει νέες μειώσεις, θα πρέπει σε συνεργασία με τους θεσμούς να βρεθεί κατάλληλη λύση».
Ως προς το θέμα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επανέλαβε ότι η πολιτική βούληση εκ μέρους του Eurogroup είναι δεδομένη. Θα πρέπει όμως να υπάρξει συμφωνία στο συνταξιοδοτικό, το οποίο σχετίζεται άμεσα με την επιβάρυνση του χρέους.
«Χωρίς μία συμφωνία που να εξασφαλίζει βιώσιμο συνταξιοδοτικό σύστημα και χωρίς να διευθετηθούν τα δημοσιονομικά κενά, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε αξιολόγηση της εξέλιξης του δημοσίου χρέους τα επόμενα χρόνια και να δούμε αν χρειαστεί και πως θα γίνει η όποια διευθέτηση» ανέφερε.
Παράλληλα τόνισε την ανάγκη να ενεργοποιηθεί το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων εντός της τρέχουσας αξιολόγησης. «Συμφωνήσαμε για τη δημιουργία του Ταμείου το καλοκαίρι και θα πρέπει η συμφωνία να υλοποιηθεί» δήλωσε.«Ορισμένα κράτη – μέλη δίνουν μεγάλη σημασία στη δημιουργία του Ταμείου» συνέχισε.
Πάντως, όπως φαίνεται, έχει αποκατασταθεί το πλαίσιο εμπιστοσύνης μεταξύ του Ντάισελμπλουμ και την ελληνικής κυβέρνησης, καθώς τόνισε ότι τόσο ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, όσο και ο Πρωθυπουργός προσεγγίζουν τα ζητήματα των διαπραγματεύσεων με «ανοιχτό και εποικοδομητικό» τρόπο.
«Η εμπιστοσύνη έχει επανέλθει σε όλες τις πλευρές» είπε.
Πηγή: Το Βήμα της Κυριακής