Απεβίωσε ο δημοσιογράφος Ηλίας Δημητρακόπουλος

σε ηλικία 88 ετών

Πέθανε χθες, σε ηλικία 88 ετών ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Ηλίας Δημητρακόπουλος, ο οποίος το 2008 είχε τιμηθεί για τους αγώνες του ενάντια στη χούντα, με την απονομή -από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια- του «Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος», σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην ελληνική πρεσβεία στις ΗΠΑ.

Ο Ηλίας Δημητρακόπουλος γεννήθηκε το 1928 στην Αθήνα. Το 1943 ήταν ο νεότερος σε ηλικία κρατούμενος των κατοχικών δυνάμεων στις Φυλακές Αβέρωφ. Μετά τον πόλεμο, έγινε ο νεότερος πολιτικός συντάκτης της «Καθημερινής» και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην επιστροφή του Μακάριου από την εξορία του στις Σεϋχέλλες και στην εκλογική ήττα του Κ. Καραμανλή το 1963, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ.

Έγραψε το βιβλίο «Η Απειλή Δικτατορίας» (Μάρτης 1967), στο οποίο 18 σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες των ΗΠΑ μιλούν για το πολιτικό πρόβλημα της Ελλάδας και προειδοποιούν για μια επερχόμενη χούντα. Ήταν το πρώτο βιβλίο που απαγόρευσε και κατέσχεσε ο δικτάτορας Παπαδόπουλος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ «με την επιβολή της δικτατορίας, το 1967 κατέφυγε […] στις ΗΠΑ, όπου αποκάλυψε την χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Νίξον από τον ένθερμο υποστηριχτή της χούντας ελληνοαμερικανό επιχειρηματία Τομ Πάπας. Οι έρευνές του τον οδήγησαν σε πλήθος αποκαλύψεων που έµελλαν να γράψουν ιστορία, µε αποκορύφωμα την “ελληνική πτυχή” του Watergate, του μεγαλύτερου σκανδάλου των ΗΠΑ, δηλαδή τη χρηματοδότηση από τη χούντα της προεκλογικής εκστρατείας του Νίξον και αυτού που οδήγησε στην πτώση του Νίξον».

Η ανακοίνωση τονίζει ότι ο Η. Δημητρακόπουλος «είναι ο μόνος που τόλμησε να τα βάλει με την CIA, υποβάλλοντας μήνυση εναντίον της». Μάλιστα, η ΕΣΗΕΑ αναφέρει πως «η χούντα του αφαίρεσε, λόγω της δράσης του, την ελληνική ιθαγένεια, ενώ υπήρξε σχέδιο για τη δολοφονία του».

Η δικαίωση για τον Η. Δημητρακόπουλο άργησε αλλά ήρθε με την απονομή του «Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος».

Ως δημοσιογράφος ο εκλιπών εργάστηκε στην «Καθημερινή», τη «Μακεδονία», την «Athens Daily Post», το «Έθνος» και τη «Θεσσαλονίκη», ενώ υπήρξε ανταποκριτής για τη «New York Herald Tribune News Service», καθώς και για το περιοδικό «Time and Life», αλλά και άλλων ξένων μέσων.

Ήταν τόσο συνυφασμένη η σχέση του με την πρόσφατη ελληνική ιστορία, ώστε το 2014 στο 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης προβλήθηκε το φιλμ «Καιρός για ήρωες» της Καλλιόπης Λεγάκη και του Άγγελου Κοβότσου, το οποίο πραγματεύεται όλη τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας μέσα από τη δράση του Ηλία Δημητρακόπουλου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών, το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ έχει αποφασίσει την πραγματοποίηση εκδήλωσης για τον Ηλία Δημητρακόπουλο, τη δράση και το έργο του.

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ «συλλυπείται την οικογένεια και τους οικείους του και αποχαιρετά τον «Νέστορα» της δημοσιογραφίας που αφιέρωσε τη ζωή του στην αποκάλυψη της αλήθειας».

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ