Στις 10 Δεκεμβρίου η βιβλιοπαρουσίαση του Τάσσου Σταθόπουλου «Θανατικές εκτελέσεις στην Πάτρα»

στις 8μμ

Το έκτο βιβλίο του δημοσιογράφου Τάσσου Σταθόπουλου είναι γεγονός και παρουσιάζεται σε εκδήλωση που θα γίνει τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018 στις 20.00 στο «Καφέ Μυλωνάς», στο τέρμα της οδού Αγίου Ανδρέου, έναντι του νέου Ι.Ν. Αποστόλου Ανδρέα.

Τίτλος του «Θανατικές εκτελέσεις στην Πάτρα», ένα δύσκολο αναμφίβολα θέμα. Η έρευνα του συγγραφέα για την εφαρμογή της θανατικής ποινής στην Πάτρα και γενικότερα στην Αχαΐα ξεκινά ουσιαστικά από τη σύσταση του ελληνικού κράτους μετά το 1821, και ειδικά στα χρόνια του Όθωνα, και καταλήγει στις τελευταίες περιπτώσεις, το 1952. Η έρευνα αφορά ποινικούς και πολιτικούς καταδίκους, ενώ υπάρχουν ξεχωριστά κεφάλαια για περιπτώσεις στην αρχαιότητα, στα χρόνια του Βυζαντίου και στην Τουρκοκρατία.

Ένα μικρό χαρακτηριστικό απόσπασμα από το βιβλίο:

«Ένας γενικός ψίθυρος αίφνης διατρέχει το πέριξ πλήθος.

— Ερχεται! λέγουν όλοι σχεδόν, με συγκίνησιν.

Πράγματι περί ώραν 8.40' από μακράν εμφανίζεται η συνοδεία και εις το μέσον αυτής ο μελλοθάνατος. Ο κόσμος εκδηλοί κινήσεις να πλησίαση προς το μέρος του μεταφερομένου, άλλα σταματά μάλλον υπό το κράτος τρομερού συναισθήματος.

Ο κατάδικος εισάγεται τέλος εντός της παρατάξως. Είναι ήδη πελιδνός (σ.σ. κάτωχρος, κατάχλομος, δυσκίνητος) και οι οφρύς του συσπώνται. Διατηρεί εν τούτοις πολλήν ψυχραιμίαν».

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Πικραμένος».

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ