Επίσκεψη Μέρκελ στην Τουρκία: Χαιρέτησε στα τουρκικά τους στρατιώτες

Τι θα ζητήσει η Αγκυρα

Στην Τουρκία επιστρέφει η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, με επίσημη επίσκεψη της, για να συζητήσει με τη πολιτική ηγεσία της χώρας το φλέγον ζήτημα των μεταναστευτικών ροών.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου υποδέχθηκε με μια εντυπωσιακή τελετή στο Μέγαρο «Cankaya» την Μέρκελ, προτού ξεκινήσουν οι επίσημες επαφές της με τον ίδιον και έπειτα με τον Πρόεδρο Ερντογάν.

Mάλιστα, η Γερμανίδα καγκελάριος χαιρέτησε τους στρατιώτες στη γλώσσα τους, στα τούρκικα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα "Bild". 

Στο επίκεντρο της συζήτησης, όπως είχε δηλώσει ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσπωος «θα βρίσκεται το πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε περαιτέρω το Σχέδιο Δράσης Ε.Ε. - Τουρκίας».

Με την πίεση να είναι πια ασφυκτική για την Γερμανίδα Καγκελάριο, λόγω και της αυξανόμενης ανησυχίας του εθνικού της ακροατηρίου για την μαζική είσοδο προσφύγων και μεταναστών στην χώρα της, η Μέρκελ θα επιδιώξει, οπός και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες μέχρι τώρα να ανακόψει την ρου μέσω των ενεργειών που θα αναλάβει η Τουρκία προς αυτή την κατεύθυνση.

Τι ανταλλάγματα αναμένεται να ζητήσει η Αγκυρα

Όλα δείχνουν ότι η Άγκυρα θα ζητήσει ανταλλάγματα για τις προσπάθειες που καταβάλλει. Είναι, για παράδειγμα, γνωστό το αίτημα της Τουρκίας για χαλάρωση των προϋποθέσεων έκδοσης βίζας για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην ΕΕ. Και όλα δείχνουν ότι το αίτημα έχει πιθανότητες να γίνει αποδεκτό από τους Ευρωπαίους παρά τις όποιες αντιστάσεις, διότι η Ευρώπη βρίσκεται υπό τρομερή πίεση. Αν και ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ δήλωσε στον γερμανικό τύπο ότι δύσκολα μπορεί να φανταστεί πλήρη φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος έκδοσης βίζας, τόνισε ότι σχετικές διαπραγματεύσεις εξαρτώνται από τον περιορισμό των προσφυγικών ροών. Από την πλευρά της η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των γερμανών Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρντ ζητά σε συνέντευξή της στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ARD χαλάρωση των προϋποθέσεων έκδοσης βίζας ως ένδειξη καλής θελήσεως «για την επιστροφή της Τουρκίας στη δημοκρατική οδό», χωρίς όμως, την ίδια στιγμή, να γίνουν υποχωρήσεις στα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του τύπου.

Χθες το βράδυ η καγκελάριος Μέρκελ συναντήθηκε για περίπου μιάμιση ώρα με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο Στρασβούργο. Αν και οι δύο ηγέτες δεν προχώρησαν σε δηλώσεις μετά τις διαβουλεύσεις και το δείπνο που ακολούθησε με τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, κύκλοι της γαλλικής προεδρίας αναφέρουν ότι Βερολίνο και Παρίσι συμφώνησαν να υποστηρίξουν την Τουρκία στην εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης.



 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ