Με επίσκεψη στο ελληνικό προξενείο στα Ιεροσόλυμα ξεκίνησε η επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο Ισραήλ.
Στο προξενείο, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ, και παρουσία του παρακολούθησε την παρουσίαση έρευνας της διεπιστημονικής ερευνητικής ομάδας προστασίας μνημείων του ΕΜΠ με τίτλο «Ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαγνωστικής έρευνας και στρατηγικός σχεδιασμός υλικών και επεμβάσεων συντήρησης και αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα». Συντονίστρια του προγράμματος είναι η καθηγήτρια Αντωνία Μοροπούλου. Η έρευνα έγινε μετά από πρωτοβουλία του Πατριαρχείου και με τη σύμφωνη γνώμη των άλλων δύο θρησκευτικών κοινοτήτων.
Προσερχόμενος στο προξενείο, ο κ. Τσίπρας έτυχε θερμής υποδοχής από τον πατριάρχη Ιεροσολύμων, λέγοντας στον πρωθυπουργό ότι η παρουσία του εδώ «μας τιμά ιδιαιτέρως». Σύμφωνα με ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι λόγω του περιορισμένου χρόνου (καθώς αμέσως μετά μεταβαίνει για την διευρυμένη διακυβερνητική συνάντηση Ελλάδας-Ισραήλ και κατόπιν, το βράδυ, αναχωρεί για Κύπρο όπου αύριο θα διεξαχθεί η τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ) δεν είχαν τη δυνατότητα η συνάντηση να γίνει στο Πατριαρχείο. Τόνισε ότι ωστόσο ήθελε πολύ να γίνει αυτή η συνάντηση, όπως είχε υποσχεθεί και κατά την προηγούμενη συνάντησή τους στα Ιεροσόλυμα, για «να έχουμε την ευκαιρία να δούμε τι ακριβώς έχει σχεδιάσει το Πολυτεχνείο και η κ. Μοροπούλου», την οποία, όπως ανέφερε, είχε καθηγήτρια στο ΕΜΠ.
Σε αυτό το σημείο, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «πρόκειται για μια υπόθεση που έχει ευρύτερο ενδιαφέρον, καθώς πρόκειται για ένα μνημείο που συμβολίζει ιδιαίτερα τον πυρήνα της ορθοδοξίας». Συμπλήρωσε ότι το Πατριαρχείο έχει μια μεγάλη παράδοση και πως, όμως, η δουλειά που γίνεται έχει έναν στόχο ευρύτερο, την ανάδειξη, όπως υπογράμμισε, αυτού του πολιτιστικού μνημείου, αλλά και ενός μνημείου της Ορθοδοξίας, που βεβαίως ανήκει στο Πατριαρχείο, αλλά είναι και οικουμενικό. «Έτσι όπως το είπατε, συμφωνούμε απόλυτα», ανέφερε ο πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ'.
Τον πρωθυπουργό συνόδευσαν στην επίσκεψη στο προξενείο η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας.
Το σχόλιο του ΚΚΕ για την επίσκεψη
«Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα και πολυμελούς κυβερνητικού κλιμακίου στο Ισραήλ, για τις εργασίες του 2ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ, συνδέθηκε αυτή τη φορά με την επίσκεψη που θα ακολουθήσει στην Κύπρο και την πολυδιαφημισμένη τριμερή συνεργασία. Βεβαίως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν πρωτοτυπεί, δεν «εγκαινιάζει» κάτι το «νέο», αφού και οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις κινήθηκαν στην ίδια κατεύθυνση της εμβάθυνσης των σχέσεων της χώρας με το κράτος του Ισραήλ, που καταδυναστεύει τον Παλαιστινιακό λαό», αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.
Επισημαίνει στη συνέχεια ότι «μονάχα που τώρα αυτή "σερβίρεται" στο όνομα της "ασφάλειας", που δήθεν μπορούν να εγγυηθούν τα διάφορα "Συμβούλια" κι οι "συνεργασίες". Όμως ο λαός μας έχει πλέον μεγάλη πείρα από ανάλογες καταστάσεις, όπως π.χ. από το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας. Είναι πλέον πασιφανές πως όλα αυτά τα "Συμβούλια" και οι "Συμμαχίες" δεν έχουν καμία σχέση με τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων, αλλά εξυπηρετούν τα στενά συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων». Επιπλέον, συνδέονται με τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για το μοίρασμα του ενεργειακού πλούτου, των δρόμων μεταφοράς του, των μεριδίων των αγορών, κι απ' αυτήν την άποψη είναι επικίνδυνοι για το λαό μας και τους άλλους λαούς της περιοχής υπογραμμίζει η ανακοίνωση του ΚΚΕ, καταλήγοντας «την ασφάλεια, την ειρήνη, την ευημερία δεν μπορούν να την εγγυηθούν αυτοί που κάθε μέρα κατασφάζουν του λαούς».