Για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό ενημέρωσαν σήμερα (16/4) τον Πρωθυπουργό ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου κατά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Επίσης, συζητήθηκε και εγκρίθηκε ο Μακροπρόθεσμος Προγραμματισμός Αμυντικών Εξοπλισμών των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ το «πράσινο φως» πήρε η προμήθεια τέταρτης γαλλικής φρεγάτας Belharra.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, αφού ολοκληρώθηκε το ΚΥΣΕΑ, τόνισε: «Θα ήθελα να παρακαλέσω, τα ζητήματα της υπαρξιακής αγωνίας των κομμάτων να μείνουν εκτός των θεμάτων της Εθνικής Αμυνας. Η Εθνική Άμυνα είναι κάτι το οποίο πρέπει να ομονοούμε και να συνεννοούμαστε.
Έχω δηλώσει ξεκάθαρα προς τη Βουλή των Ελλήνων ότι είμαι στην διάθεση οποιουδήποτε, οποτεδήποτε για ενημέρωση, είτε κόμματος, είτε βουλευτή. Και έχουμε επίσης ανακοινώσει πολύ συγκεκριμένη σειρά μέτρων διαφάνειας, στα οποία ουδέν προσετέθη από οιονδήποτε κόμμα της Βουλής».
Για πρώτη φορά, η χώρα θέτει τους κανόνες για την οργάνωση του θαλάσσιου χώρου. Με χάρτες αποτυπώνεται πλέον η χρήση, αλλά και οι δραστηριότητες που μπορούν να αναπτυχθούν στις θαλάσσιες ζώνες, η τουριστική ανάπτυξη, η προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, οι μεταφορές και η εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων. «Κλείνουμε εκκρεμότητες του παρελθόντος, υπερασπιζόμαστε τα εθνικά συμφέροντα στην πράξη», τονίζουν στην Κυβέρνηση.
Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως: «Πρόκειται για μία σημαντική πρωτοβουλία, καθώς για πρώτη φορά η χώρα μας θέτει τους κανόνες για την οργάνωση του θαλάσσιου χώρου. Ο ΘΧΣ συνιστά ένα ολιστικό χωροταξικό πλαίσιο και αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή ανάπτυξη γαλάζιας και κυκλικής οικονομίας, αποτυπώνοντας με ευκρίνεια τις ανθρώπινες δραστηριότητες που μπορούν να πραγματοποιούνται σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες της χώρας μας, με σεβασμό στην αδήριτη ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος.
Η προσέγγιση που ακολουθήθηκε κατά την εκπόνηση της ΕΧΣΘΧ συνέθεσε συχνά αντικρουόμενες κοινωνικές, οικονομικές, ενεργειακές και περιβαλλοντικές παραμέτρους, προκειμένου να υπηρετήσει μια σειρά αλληλένδετους στόχους, όπως η κλιματική ανθεκτικότητα του θαλάσσιου περιβάλλοντος, η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, η προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ιδιαίτερα των ενάλιων αρχαιοτήτων, η βελτίωση και προστασία των θαλασσίων μεταφορών, η εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της χώρας, η ιχθυοκαλλιέργεια και η ενίσχυση των διασυνοριακών έργων κοινού ενδιαφέροντος. Ο ΘΧΣ λαμβάνει υπόψη τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ χερσαίων και θαλάσσιων δραστηριοτήτων και αποδίδει έμφαση στη διαβούλευση και συνδιαμόρφωση των προτεραιοτήτων ανά περιφέρεια, μέσα από τη συγκρότηση Θαλάσσιων Χωροταξικών Πλαισίων.
Με τον ΘΧΣ και την ΕΧΣΘΧ, η Ελληνική Πολιτεία για πρώτη φορά οριοθετεί λεπτομερείς χρήσεις των θαλασσίων ζωνών της, υλοποιώντας την υποχρέωση που απορρέει από την Οδηγία 2014/89/ΕΕ και ασκώντας τα δικαιώματα που πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο».