Ανταρκτική: Το περίεργο φαινόμενο των «Ματωμένων Καταρρακτών» - Ένα επιστημονικό μυστήριο

Επί δεκαετίες οι «Ματωμένοι Καταρράκτες» («Blood Falls») δημιουργούν απορίες στους επιστήμονες σχετικά με το τι είναι αυτό που προκαλεί το περίεργο φαινόμενο.

Οι καταρράκτες ανακαλύφθηκαν στον παγετώνα Τέιλορ, στην Ανατολική Ανταρκτική το 1911 και πήραν το όνομά τους από το χρώμα του νερού που αναβλύζει από αυτούς.

Το ανεξήγητο φαινόμενο των καταρρακτών

Σύμφωνα με τον Chris Carr, παγετωνολόγο στο Εθνικό Εργαστήριο του Los Alamos (LANL) και επικεφαλής συγγραφέα μιας πρόσφατης μελέτης, οι ειδικοί εξακολουθούν να εργάζονται για να αποκαλύψουν τι είναι αυτό που πυροδοτεί την απρόβλεπτη ροή του καταρράκτη.

Οι «Ματωμένοι Καταρράκτες» δεν ρέουν όλο τον χρόνο, αλλά αυτό που τους κάνει ξεχωριστούς είναι το γεγονός ότι το νερό κάτω από τον παγετώνα παραμένει υγρό, παρά τον παγετό.

Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει αλμυρό νερό σε μια κρυφή φυσική δεξαμενή κάτω από τον παγετώνα Τέιλορ που διατηρεί τη θερμότητα πιο αποτελεσματικά από το συνηθισμένο γλυκό νερό.

Η υψηλή αλατότητα μειώνει επίσης το σημείο πήξης, πράγμα που σημαίνει ότι το νερό παραμένει ρευστό στις σκληρές θερμοκρασίες της Ανταρκτικής.

Ορισμένοι ερευνητές έχουν προτείνει ότι η φυσική δεξαμενή μπορεί να αποτελεί ένα αρχαίο σώμα θαλάσσιου νερού, πιθανώς παγιδευμένο πριν από εκατομμύρια χρόνια.

Το νερό στη συνέχεια διαρρέει από ρωγμές μέσα στον παγετώνα και πετάγεται στην επιφάνεια σε ακανόνιστα χρονικά διαστήματα.

Το χρώμα τους

Όπως μπορεί να φανταστεί κανείς το χρώμα δεν είναι όντως από αίμα. Η απόχρωση είναι το αποτέλεσμα της οξείδωσης, μιας χημικής διαδικασίας που συμβαίνει όταν η πλούσια σε σίδηρο άλμη συναντά οξυγόνο στον αέρα.

Οι ερευνητές κάποτε απέδωσαν το πορφυρό χρώμα στα κόκκινα φύκια, αλλά αυτή η θεωρία τελικά απορρίφθηκε.

Προσεκτικές χημικές αναλύσεις εντόπισαν στη συνέχεια ενώσεις σιδήρου που σκουραίνουν την απόχρωση του νερού που αναβλύζει, δίνοντάς του ένα βαθύ, κόκκινο χρώμα.

Κάθε φορά που εμφανίζεται το πορφυρό νερό, πρόσθετες παρατηρήσεις θα μπορούσαν να παρέχουν ενδείξεις για το τι πυροδοτεί το φαινόμενο.

Φωτογραφία: National Science Foundation/Peter Rejcek