Παγκόσμιος πόλεμος σε… αργή κίνηση

του Μιχάλη Ψύλου, δημοσιογράφου

«Ο κίνδυνος είναι απίστευτος. Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει». Η διαπίστωση ανήκει στον CEO της JP Morgan, Τζέιμι Ντάιμον. Ο ελληνικής καταγωγής τραπεζίτης, μιλώντας στην ετήσια σύνοδο του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF) στην Ουάσιγκτον, αποκάλυψε μάλιστα ότι η μονάδα διαχείρισης ρίσκου στην JP Morgan «τρέχει σενάρια που σοκάρουν» όσον αφορά τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις μιας παγκόσμιας σύγκρουσης, που θα βγει εκτός ελέγχου.

Όταν μάλιστα το «αφεντικό» της κορυφαίας αμερικανικής τράπεζας, με παρουσία σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο και περιουσιακά στοιχεία 4,2 τρισεκατομμύρια δολάρια, λέει ότι «ο πυρηνικός αφανισμός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα», μεγαλύτερος ακόμα και από την κλιματική αλλαγή», μάλλον πρέπει να πάρουμε πολύ σοβαρά τα λόγια του.

Ο Ντάιμον αναφέρθηκε και στη σύνοδο των BRICS που ολοκληρώθηκε χθες στο Καζάν της Ρωσίας: «Μιλάνε ξεκάθαρα για τη διάλυση του συστήματος που δημιούργησαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε χαρακτηριστικά.

Η «Μεγάλη Σκακιέρα»

Δυστυχώς, ο κόσμος θυμίζει όλο και περισσότερο τη «Μεγάλη Σκακιέρα» -το γεωπολιτικό παιγνίδι που είχε σκιαγραφίσει στο ομώνυμο βιβλίο του εδώ και δεκαετίες ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι. Ένα περίπλοκο παιγνίδι σκακιού παίζεται σε όλον τον κόσμο και εμείς είμαστε τα πιόνια του. Πιόνια που κινούμαστε ως «υπνοβάτες» προς την καταστροφή. Αναλώνοντας τις σκέψεις και τις αντιδράσεις μας στον μικρόκοσμο της πολιτικής εσωτερικής ασημαντότητας. Ξεχνώντας μάλιστα ότι η κυριαρχία μιας χώρας εξαρτάται από τη γεωγραφική της θέση και την ιδιοκτησία των πόρων της, όπως γράφει ο Μπρεζίνσκι.

Εχουμε τόσο πολύ και μονόπλευρα εστιάσει το ενδιαφέρον μας στην εγχώρια πολιτική προοπτική, ώστε να μην βλέπουμε ότι το πραγματικό «παιχνίδι σκακιού» λαμβάνει χώρα σε γεωπολιτικό επίπεδο. Ακόμη και με δύο πολέμους στη γειτονιά μας-στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή- η ματιά μας είναι τόσο εστιασμένη στην εσωτερική πολιτική, που οι πραγματικές προκλήσεις και οι κίνδυνοι, είναι εκτός του πεδίου της όρασής μας. Και κινδυνεύουμε να χάσουμε την παρτίδα με ματ.

Γιατί πολλοί ξεχνούν ότι βρισκόμαστε σε μια περιοχή του κόσμου που  ξεχωρίζει ιδιαίτερα στη γεωπολιτική ανάλυση του Μπρεζίνσκι: στην Ευρασία, τον γεωγραφικό κομβικό σημείο της παγκόσμιας ιστορίας. «Οποιος κυβερνά την Ευρασία ελέγχει τη μοίρα του κόσμου».

Το ματ στο γεωπολιτικό σκάκι έχει σοβαρές συνέπειες σε αυτό το παιχνίδι. Επειδή η «Μεγάλη Σκακιέρα» δεν αποτελείται από πιόνια, αξιωματικούς, πύργους, βασίλισσες και βασιλιάδες, αλλά από στρατούς. Από τανκς, πυραύλους, drones και πυρηνικά όπλα.

Γι` αυτό και δεν πρέπει να λαμβάνονται αψήφιστα οι προειδοποιήσεις για έναν πιθανό Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η γεωπολιτική κατάσταση είναι τόσο περίπλοκη που ακόμη και ένα λάθος βήμα θα μπορούσε να πυροδοτήσει όχι απλώς μια περιφερειακή σύγκρουση,αλλά έναν παγκόσμιο πόλεμο.

Οι μεγάλες δυνάμεις συμπεριφέρονται όμως παράλογα. Ειδικά, οι ηγέτες της ΕΕ, βαδίζουν στα τυφλά, στο χάος.

Αλλά και οι ΗΠΑ ,περισσότερα από 30 χρόνια αφότου  κέρδισαν τον Ψυχρό Πόλεμο με τη διάλυση της αλήστου μνήμης Σοβιετικής Ένωσης, βρίσκονται αντιμέτωπες με μια «Αυτοκρατορική Παρακμή». Και οι κάθε λογής περιφερειακές δυνάμεις δεν διστάζουν πλέον να «βγάζουν γλώσσα»!  Ο Τρίτος Παγκόσμιος έχει ξεκινήσει. Εστω και σε αργή κίνηση….

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ