Πώς το τονέρ από νερό ρυζιού μπορεί να σου χαρίσει glass skin

Μεταξύ των τελευταίων «καινοτομιών» ομορφιάς που έχουν γίνει viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Το νερό ρυζιού για την επιδερμίδα. Τους τελευταίους μήνες, βίντεο που περιλαμβάνουν συμβουλές για το πώς να δημιουργήσεις και να εφαρμόσεις το νερό ρυζιού για να αποκτήσεις γυαλιστερή επιδερμίδα και λαμπερό πρόσωπο έχουν παρακολουθηθεί εκατομμύρια φορές μόνο στο TikTok.

Αλλά η χρήση του νερού ρυζιού για την επιδερμίδα σίγουρα δεν είναι καινούργια. Στην πραγματικότητα, το αρχαίο αυτό συστατικό έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και πολύ καιρό στην Ασία τόσο ως συστατικό περιποίησης δέρματος, όσο και μαλλιών. Λέγεται ότι οι γυναίκες στην Κίνα, την Κορέα και την Ιαπωνία βασίζονταν σε παρασκευάσματα από νερό ρυζιού για να αποκτήσουν πορσελάνινη επιδερμίδα και πλούσια μαλλιά εδώ και 2000 χρόνια ή και περισσότερο.

Τα Οφέλη του Νερού Ρυζιού για το Δέρμα

Είναι όμως αλήθεια ότι το ρύζι ωφελεί την επιδερμίδα; Φαίνεται πως ναι. Σύμφωνα με μια πρόσφατη επιστημονική ανάλυση, «τα συστατικά που απομονώνονται από το ρύζι και τα συστατικά του έχουν ευρύ δυναμικό για χρήση σε προϊόντα περιποίησης δέρματος και καλλυντικά». «Η μελέτη, η οποία συνοψίζει διάφορες δημοσιευμένες έρευνες, αναφέρει ότι τα επιμέρους συστατικά του ρυζιού περιλαμβάνουν φαινολικές ενώσεις, βεταΐνη, σκουαλένιο, τρικίνη και πίτυρο ρυζιού. “Αυτά τα συστατικά που προέρχονται από το ρύζι έχουν αποδειχθεί ότι είναι αντιγηραντικά, αντιφλεγμονώδη, λευκαντικά, φωτοπροστατευτικά και ενυδατικά», τονίζει η μελέτη.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι αυτά τα συστατικά του ρυζιού μπορούν να ωφελήσουν πολλές δερματολογικές καταστάσεις. Για παράδειγμα, «το εκχύλισμα στάχτης από πίτυρο ρυζιού αυξάνει τη σύνθεση μελανίνης και προσφέρει προστασία από την ακτινοβολία και τις βλάβες στο δέρμα», ενώ «το εκχύλισμα ζυμωμένου πίτυρου ρυζιού και οι μπανιέρες με πίτυρο ρυζιού έχουν δείξει χρησιμότητα στη θεραπεία ατοπικής δερματίτιδας».

Με άλλα λόγια, η χρήση συστατικών που προέρχονται από το ρύζι, όπως το νερό ρυζιού, μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη. Μπορείς να παρατηρήσεις ένα ματ αποτέλεσμα που βελτιώνει την εμφάνιση των πόρων, καθώς και μια απολεπιστική δράση. Επιπλέον, το νερό ρυζιού είναι μια εύκολη και οικονομική σπιτική θεραπεία που δεν περιέχει ανόργανες χημικές ουσίες.

Ποιο ρύζι είναι καλύτερο για το νερό ρυζιού;

Ωστόσο, υπάρχει ένα σημαντικό σημείο που πρέπει να λάβεις υπόψη: ορισμένα είδη ρυζιού ενδέχεται να είναι καλύτερα για τη δημιουργία νερού ρυζιού από άλλα. Όπως εξήγησε η Anna Claudia Butera, δερματολόγος που συνεργάζεται με την Ibsa Derma, στην Vogue, οι περισσότεροι τύποι ρυζιού που πωλούνται στα καταστήματα είναι επεξεργασμένοι, γεγονός που σημαίνει ότι ενδέχεται να μην περιέχουν όλα τα φυσικά θρεπτικά συστατικά τους. Για το λόγο αυτό, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείς ωμό, ακατέργαστο ρύζι,όπως το βιολογικό καστανό ρύζι, όταν φτιάχνεις το νερό ρυζιού. «Θεωρητικά, η ζύμωση του ρυζιού μπορεί να απελευθερώσει ορισμένες βιταμίνες, αλλά αυτό ισχύει μόνο όταν δεν χρησιμοποιείται το ‘κοινό’ ρύζι», αναφέρει. «Το κοινό ρύζι είναι συνήθως επεξεργασμένο και στερείται θρεπτικών ουσιών, κάτι που δεν εγγυάται μια ευεργετική απελευθέρωση στην επιδερμίδα».

Πώς να φτιάξεις τονέρ από νερό ρυζιού

Η απήχηση του νερού ρυζιού για το δέρμα δεν έγκειται μόνο στα υποτιθέμενα αποτελέσματά του, αλλά και στην ευκολία του. Ενώ οι συνταγές και οι συμβουλές διαφέρουν ελαφρώς, γενικά παρασκευάζεται μουλιάζοντας ωμό ρύζι σε κρύο νερό και στη συνέχεια στραγγίζοντας το ρύζι. Το γαλακτώδες νερό που απομένει μπορεί να εφαρμοστεί ως τονέρ ή μάσκα προσώπου. Ορισμένοι επιδραστικοί χρήστες έχουν ακόμη παγώσει το νερό ρυζιού σε παγοκύστες που στη συνέχεια χρησιμοποιούν για να τονώσουν και να σφίξουν την επιδερμίδα.

Η Κορεάτισσα επιδραστική Ava Lee, που χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο @glowwithava στο TikTok και το Instagram, το πάει ένα βήμα παραπέρα. Αρχικά, ξεπλένει το ρύζι τρεις φορές και το μουλιάζει για τέσσερις ώρες. Στη συνέχεια, αποθηκεύει το υπόλοιπο νερό στο ψυγείο. Για να το εφαρμόσει, παίρνει βαμβακερούς δίσκους, τους μουλιάζει και κάνει έναν ήπιο απολεπιστικό καθαρισμό.

Μάσκα προσώπου από νερό ρυζιού

Η Ava Lee προτείνει επίσης ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις το νερό ρυζιού για να δημιουργήσεις τη δική σου μάσκα προσώπου στο σπίτι. Συνιστά να μουλιάσεις βαμβακερούς δίσκους στο νερό και να τους χρησιμοποιήσεις ως μια ενυδατική μάσκα, κρατώντας τους για περίπου 15 λεπτά, η «αίσθηση μωρού» είναι εγγυημένη.

ΠΗΓΗ:@galyuskasss

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ