Στη Βουλή η δικογραφία για τα αεροσκάφη P-3B Orion του Πολεμικού Ναυτικού με εμπλεκόμενους Τσίπρα – Καμμένο

Ποιους αφορά η δικογραφία

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο πρόγραμμα αναβάθμισης των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας τύπου P-3B Orion, τα οποία περιμένει να παραλάβει εδώ και χρόνια το Πολεμικό Ναυτικό.

Ειδικότερα, σήμερα Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 20204, διαβιβάστηκε στη Βουλή η δικογραφία που αφορά το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα αναβάθμισης των τεσσάρων αεροσκαφών για το Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο είχε υπογράψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2015.

Για να διερευνήσει όμως αυτήν την υπόθεση η Βουλή, θα πρέπει να κατατεθεί αίτημα για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής, που θα καταθέσουν τουλάχιστον 30 βουλευτές και μετά να εγκριθεί από την ολομέλεια.

Η δικογραφία για τα P-3B ORION αφορά τους:

1) Πρώην Πρωθυπουργό Αλέξιο Τσίπρα

2) Πρώην Υπουργό Εθνικής Άμυνας Παναγιώτη Καμένο

3) Πρώην Υπουργό Εξωτερικών Νικόλαο Κοτζιά

4) Πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ιωάννη Πανούση

5) Πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Θεόδωρο Δρίτσα.

Όταν υπεγράφη η σχετική σύμβαση το 2015, με κόστος 500 εκατομμύρια ευρώ, το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε την παράδοση του πρώτου αεροσκάφους εντός του 2019, με τα τρία επόμενα να παραλαμβάνονται από το Πολεμικό Ναυτικό από το 2020 έως και το 2022.

Ωστόσο, δεν έχει παραδοθεί ακόμη το πρώτο εκσυγχρονισμένο P-3B ORION, ενώ όπως έχει γίνει γνωστό, το πρόγραμμα κινδυνεύει να βρεθεί «στα βράχια».

Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των P-3B ORION βρέθηκε στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης έπειτα από τη μηνυτήρια αναφορά του απόστρατου Πλωτάρχη του Πολεμικού Ναυτικού Παναγιώτη Σταμάτη. Σημείο έρευνας αναμένεται να αποτελέσει μεταξύ άλλων και η καταγγελία ότι η σύμβαση δεν προβλέπει ρήτρες και νομική ευθύνη για την μη επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος.

 

ΠΗΓΗ

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ