Ενισχύεται η συνεργασία Ρωσίας και Σερβίας σε θέματα ασφάλειας

Η κυβέρνηση της Σερβίας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι συμφωνήθηκε με τη Ρωσία «η προώθηση και να ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δομών ασφαλείας» των δύο χωρών, σύμφωνα με δημοσίευμα της EFE.

Για το σκοπό αυτό, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην επικεφαλής των σερβικών υπηρεσιών πληροφοριών, Αλεξάνταρ Βούλιν, συναντήθηκε με ανώτερα στελέχη ασφαλείας του Κρεμλίνου.

Η συνεργασία με τη Ρωσία θα περιλαμβάνει την εκπαίδευση των σερβικών υπηρεσιών ασφαλείας, ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Βελιγραδίου σε ανακοίνωσή της στον επίσημο ιστότοπό της.

Ο Βούλιν, ένας ανοιχτά φιλορώσος πολιτικός, παρασημοφορήθηκε τον Ιανουάριο από τον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών FSB για τη συμβολή του στην ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ Σερβίας και Ρωσίας.

Τον Νοέμβριο του 2023, ο Βούλιν παραιτήθηκε από επικεφαλής της σερβικής υπηρεσίας πληροφοριών BIA, αφού οι ΗΠΑ του επέβαλαν κυρώσεις, κατηγορώντας τον ότι εμπλέκεται σε διακρατικό οργανωμένο έγκλημα, παράνομες επιχειρήσεις ναρκωτικών και υποστηρίζοντας «κακόβουλες δραστηριότητες της Ρωσίας».

Παρά τις εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωση, με την οποία η Σερβία διαπραγματεύεται την ένταξή της εδώ και χρόνια, η κυβέρνηση του Βελιγραδίου αρνείται να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία και διατηρεί φιλικές σχέσεις με το Κρεμλίνο, αν και μεγάλες ποσότητες σερβικών πυρομαχικών φτάνουν στην Ουκρανία – σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης – μέσω τρίτων χωρών.

Πηγή: Agerpres.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου