Απλοί τρόποι για να καθαρίσετε τα παιχνίδια του σκύλου σας

Tips για ασφαλές καθάρισμα

Μέσα στη ρουτίνα καθαριότητας και υγιεινής του σκύλου μας, αρκετές φορές, ξεχνάμε τα παιχνίδια του. Είναι από τα αντικείμενα που λερώνονται συνεχώς και πολύ και για να είναι υγιής ο σκύλος μας, πρέπει να τα καθαρίζουμε.

Ένα σωρό μικρόβια βρίσκουν καταφύγιο σε όσα βάζει καθημερινά στο στόμα του, αλλά και φέρνει στο μαξιλάρι και το κρεβάτι του. Στη συνέχεια, αν σας έχει συνηθίσει στα φιλιά, μπορεί να μεταφέρει αυτά τα μικρόβια σε εσάς, τα παιδιά και όλους στο σπίτι. Κάποια από τα μικρόβια κρύβουν σοβαρές ασθένειες όπως ο σταφυλόκοκκος. Πώς όμως θα γίνει αυτό με ασφάλεια, χωρίς να βάλουμε τον τριχωτό μας φίλο σε κίνδυνο;

Ας ξεκινήσουμε αρχικά παραθέτοντας μερικά παιχνίδια που έχουν τα περισσότερα σκυλάκια: Μπαλάκια, κόκκαλα, μασώμενα παιχνίδια, κόμποι, φρίσμπι, εκπαιδευτικά παζλ, πάνινα κουκλάκια και άλλα πολλά. Εκτός από τα κόκκαλα από ασβέστιο, όλα τα άλλα πρέπει να καθαρίζονται, ειδικά όσα χρησιμοποιούνται σε αυλές, μπαλκόνια, δρόμους, κοκ.

Tips για ασφαλές καθάρισμα

Αν η πρώτη σας σκέψη είναι να τα βάλετε στο νιπτήρα με απορρυπαντικό, δείτε τις παρακάτω συμβουλές και κάντε το καλύτερο για το αγαπημένο σας κατοικίδιο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, προϊόντα όπως η χλωρίνη θα βλάψουν το ζωάκι σας και θα του προκαλέσουν εμετούς, διάρροια και σοβαρά χημικά εγκαύματα.

Αυτά τα απορρυπαντικά έτσι κι αλλιώς πρέπει να λείπουν από το σπίτι γιατί είναι επικίνδυνα τόσο για τα παιδιά, όσο και για τους ενήλικες. Το ευχάριστο γεγονός είναι πως πλέον υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε καθαριστικά και υπάρχουν ασφαλείς επιλογές για όλη την οικογένεια. Επιπλέον υπάρχουν και οι φυσικές λύσεις όπως το να τα βουρτσίσετε με ζεστό νερό και το λευκό ξίδι. Τέλος, μπορείτε να τα βάλετε στο πλυντήριο πιάτων ή το πλυντήριο ρούχων.

Λούτρινα παιχνίδια

Όταν καθαρίζετε τέτοιου είδους παιχνίδια, τσεκάρετε αν έχουν μπαταρίες, γιατί μπορεί να σκουριάσουν με το νερό. Αυτά λοιπόν μπορείτε να τα πλύνετε βάζοντας σε ένα μπολ μισή ποσότητα ζεστού νερού και μισή λευκού ξιδιού. Αν τα βάλετε στο πλυντήριο, επιλέξτε ένα ήπιο πρόγραμμα με λίγο απορρυπαντικό ειδικό για κατοικίδια. Ελέγξτε και το ίδιο το παιχνίδι μήπως στην ετικέτα του έχει οδηγίες για το πλύσιμο. Στη συνέχεια στεγνώστε τα εντελώς καλά, ακόμα καλύτερα και αν έχετε στεγνωτήριο για μεγαλύτερη σιγουριά. Έστω και λίγη υγρασία να μείνει, το ύφασμα μπορεί να μουχλιάσει.

Μασώμενα παιχνίδια

Σε πρώτη φάση εξετάστε μήπως το σκυλάκι σας έχει μασήσει την περισσότερη επιφάνεια και αντί για καθάρισμα, χρειάζεται αντικατάσταση. Αν μαδάει το παιχνίδι, τότε μπορεί τα μικρά κομματάκια από ύφασμα ή πλαστικό να προκαλέσουν πνιγμό. Μην βάλετε τα μασώμενα παιχνίδια στο πλυντήριο, αλλά αντίθετα πλύντε τα στο χέρι με ζεστό νερό, βούρτσα, λευκό ξίδι ή κάποιο ασφαλές για ζώα καθαριστικό.

Παιχνίδια με σχοινί και κόμπους

Σε πολλά σκυλιά αρέσει να εξασκούν τα δόντια τους πάνω σε τέτοια παιχνίδια. Από τα δόντια και το σάλιο δημιουργούνται βακτήρια, αλλά και μούχλα που μένουν πάνω στις κλωστές των παιχνιδιών και αυξάνονται κάθε φορά που το χρησιμοποιεί το ζωάκι. Άρα είναι σημαντικό να πλένονται τακτικά και με ασφάλεια. Και αυτά μπορούν να μπουν στο πλυντήριο, σε ένα ήπιο πρόγραμμα με το κατάλληλο απορρυπαντικό. Για να τα στεγνώσετε, βάλτε τα στο στεγνωτήριο ή χρησιμοποιήστε πιστολάκι ή απλώστε τα στον ήλιο μέχρι να φύγει εντελώς η υγρασία.  

Βρείτε δύο Σαββατοκύριακα τον μήνα όπου θα ασχολείστε με την καθαριότητα των παιχνιδιών του σκύλου, αλλά και του χώρου όπου κοιμάται. Πλύντε το κρεβάτι, το μαξιλάρι, το λουράκι και ό,τι άλλο έχει μαζί του. Ρωτήστε και τον κτηνίατρό σας για απορρυπαντικά και τρόπους που σας προτείνει για τέτοιου είδους καθαριότητα.

 

TO PET MOU