Σουδάν: Αριθμός ρεκόρ εκτοπισμένων – 25.000 πρόσφυγες έφτασαν στο γειτονικό Τσαντ σε μία εβδομάδα

Περίπου 25.000 πρόσφυγες από το Σουδάν έφτασαν στο γειτονικό Τσαντ την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, αριθμός ρεκόρ για το 2024, με την κατάσταση στην εμπόλεμη χώρα να παραμένει κρίσιμη έπειτα από 18 μήνες συγκρούσεων, προειδοποίησε ο ΟΗΕ.

Ο περιφερειακός συντονιστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Μαμαντού Ντιάν Μπαλντ, εκτίμησε ότι τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες ο αριθμός των ανθρώπων που θα έχουν φύγει από το Σουδάν για να γλιτώσουν από τη βία θα ξεπεράσει τα τρία εκατομμύρια.

Βρισκόμαστε «σχεδόν στα τρία εκατομμύρια», δήλωσε από τη Γενεύη. Πρόκειται για μια «καταστροφή» που εξηγείται από την όξυνση «της βιαιότητας» της σύγκρουσης, επεσήμανε.

Από τον Απρίλιο του 2023 μαίνεται στο Σουδάν πόλεμος μεταξύ των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) υπό τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό και του στρατού υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, τον ντε φάκτο ηγέτη της χώρας.

Οι δύο πλευρές κατηγορούνται ότι διαπράττουν εγκλήματα πολέμου, κυρίως επειδή στοχοθετούν αμάχους και εμποδίζουν την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Το 80% από τους 25.000 που έφυγαν από το Σουδάν και κατέφυγαν στο Τσαντ τον Οκτώβριο είναι γυναίκες και παιδιά

[Εικόνα με Σουδανές σε κοινοτική κουζίνα που προσφέρει φαγητό στους πληγέντες από τις συγκρούσεις]

Εθελοντές σε κοινοτικές κουζίνες διανέμουν γεύματα στους πληγέντες από τις συγκρούσεις στο Σουδάν

Σουδάν: Θάνατοι, εκτοπισμοί και επισιτιστική ανασφάλεια

Από τον πόλεμο έχουν σκοτωθεί δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, ενώ περίπου 26 εκατομμύρια είναι αντιμέτωποι με σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια. Λιμός έχει κηρυχθεί στον καταυλισμό εκτοπισμένων Ζαμζάμ στο Νταρφούρ.

Περίπου 11,3 εκατ. άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, εκ των οποίων 2.947.027 έχουν φύγει από το Σουδάν, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Ένδειξη της κλιμάκωσης των συγκρούσεων στο Νταρφούρ, επαρχία στο δυτικό Σουδάν, αποτελεί το γεγονός ότι περίπου 25.000 άνθρωποι – το 80% των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά—κατέφυγαν στο ανατολικό Τσαντ από την 1η ως τις 7 Οκτωβρίου. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό που έχει καταγραφεί φέτος, σύμφωνα με τον Μπαλντ.

Ο αριθμός αυτός είναι επίσης πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που καταγράφηκε όλο τον Σεπτέμβριο, όταν περίπου 20.0270 άνθρωποι κατέφυγαν στο Τσαντ.

Έλλειψη βασικών υποδομών φιλοξενίας στο Τσαντ

Η χώρα αυτή, μεταξύ των πιο φτωχών παγκοσμίως, υποδέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό Σουδανών προσφύγων (681.944), χωρίς ωστόσο να διαθέτει βασικές υπηρεσίες για να τους φιλοξενήσει, επεσήμανε ο Μπαλντ, υπογραμμίζοντας τη γενναιοδωρία που επιδεικνύουν οι κάτοικοι του Τσαντ.

«Όταν βλέπουμε 25.000 αφίξεις, είναι ένας τεράστιος αριθμός», υπογράμμισε, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει περισσότερο το Τσαντ. Το κόστος για τη φιλοξενία των προσφύγων το 2024 εκτιμάται στο 1,5 δισ. δολάρια, από τα οποία έχει συγκεντρωθεί μόλις το 27%.

«Δεν είναι αρκετά διότι ο αριθμός των προσφύγων συνεχίζει να αυξάνεται», τόνισε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, ο οποίος πρόσθεσε ότι αναμένει «δυστυχώς, τις επόμενες εβδομάδες πολλούς περισσότερους πρόσφυγες στο Τσαντ» εξαιτίας της κλιμάκωσης των συγκρούσεων στο Νταρφούρ αλλά και λόγω της περιορισμένης διάθεσης «νερού».

Με το τέλος της εποχής των βροχών ο ΟΗΕ ελπίζει ότι θα καταφέρει να προσφέρει περισσότερη βοήθεια στο Σουδάν, εφόσον το επιτρέψουν οι αντιμαχόμενες πλευρές.

Προβλήματα στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας

Πολλοί κύκλοι διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό των συγκρούσεων έχουν αποτύχει. Στα τέλη Αυγούστου, έπειτα από συνομιλίες που οργάνωσαν οι ΗΠΑ στην Ελβετία, οι αντιμαχόμενες πλευρές δεσμεύθηκαν να επιτρέψουν ασφαλή και χωρίς εμπόδια πρόσβαση στους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις σε δύο οδικές αρτηρίες-κλειδί.

«Αυτό μας βοήθησε να σώσουμε ανθρώπινες ζωές», αλλά «δεν τηρήθηκαν όλες οι δεσμεύσεις» και η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας «παραμένει περιορισμένη», σημείωσε ο Μπαλντ.

Ο Μπαλντ ζήτησε τη στήριξη «παραγόντων ανάπτυξης ήδη από τώρα» ώστε οι Σουδανοί πρόσφυγες να μπορέσουν να ενσωματωθούν στην αγορά εργασίας και να μην εξαρτώνται αποκλειστικά από την ανθρωπιστική βοήθεια.

Εξάλλου προειδοποίησε ότι οι μετακινήσεις πληθυσμών από το Σουδάν δεν θα περιοριστούν στην περιοχή. «Ολοένα και περισσότεροι (Σουδανοί πρόσφυγες) θα πάνε προς την Ιταλία, προς την Ευρώπη και τη νότια Αφρική» και επίσης κάποιοι θα επιλέξουν να πάνε «προς τις χώρες του Κόλπου».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ