Δράσεις αφιερωμένες στην Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας από την Περιφερειακή Ομοσπονδία ατόμων με αναπηρία

Ηχηρό μήνυμα ότι η ψυχική υγεία είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας στις 10 Οκτωβρίου η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σωματεία- μέλη της και φορείς ψυχικής υγείας πραγματοποίησε δράσεις για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τα προβλήματα που υπάρχουν στον χώρο της ψυχικής υγείας. 

Την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου, στο κέντρο της Πάτρας και συγκεκριμένα στην Αγίου Νικολάου και Ρήγα Φεραίου οι περαστικοί λάμβαναν έντυπο υλικό για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας ενώ στάλθηκε ένα ηχηρό μήνυμα ότι η ψυχική υγεία είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και πρέπει να αποτελεί μέρος της καθολικής κάλυψης υγείας. 

Δημοσιογράφοι της πόλης, πολιτικοί εκπρόσωποι, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης και του χώρου της δημόσιας Υγείας φόρεσαν μπλουζάκια διανέμοντας ενημερωτικά φυλλάδια στους πολίτες.

psyhiki_ygeia_2.jpg

Φορείς Ψυχικής Υγείας που συμμετείχαν στη δράση ενημέρωσης:

• Κέντρο Ψυχικής Υγείας Πάτρας Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Ο Άγιος

Ανδρέας»

• Ψυχιατρική Κλινική Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών- Μονάδες

Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης «ΨΥΧΑΡΓΩΣ»

• Σύλλογος για την Ψυχική Υγεία «ΣΟΨΥ» Πάτρας

• Σύλλογος Ατόμων με Ψυχική Αναπηρία Π.Ε. Αχαΐας «ΣΘΕΝΟΣ»

• Κοι.Σ.Π.Ε. Το. Ψ.Υ.Ν. Αχαΐας «ΦΑΡΟΣ»

• Ψυχιατρικό Τμήμα Παιδιών και Εφήβων Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πατρών

«Καραμανδάνειο»

• Σωματείο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Αχαΐας «ΜΙΤΟΣ»

Συμμετείχαν επίσης τάξεις από το 3ο και το 7ο Δημοτικό Σχολείο καθώς ξεχώρισαν και οι ποδοσφαιριστές της ΠΑΕ Παναχαϊκής Μπαξεβάνος Νίκος, Παπατόλιος Θανάσης, Λεσάι Γιώργος, Ρόβας Χρήστος, Σκόνδρας Σπύρος και Χαλκιαδάκης Μηνάς με την υπεύθυνη marketing της ομάδας, κα Κορίνα Σαββιδάκη.

Οι φιλοξενούμενοι από τις Δομές Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης «ΨΥΧΑΡΓΩΣ» του Π.Γ.Ν.Π. παρουσίασαν ένα σύντομο θεατρικό δρώμενο-σκετς.

Οι δημοσιογράφοι της πόλης δημιούργησαν ένα βίντεο στέλνοντας το δικό τους μήνυμα για την ψυχική υγεία. 

Το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024 (ώρες 10:00- 15:00), στη συνεδριακή αίθουσα του Οργανισμού Λιμένος Πατρών Α.Ε. (Ο.Λ.ΠΑ. Α.Ε.) πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συνάντηση- συζήτηση με εκπροσώπους δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, οργανώσεων, σωματείων και δομών ψυχικής υγείας με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με ψυχική αναπηρία και οι υπάρχουσες δομές στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά παρουσία εκπροσώπων της Πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των πολιτικών κομμάτων.

psyhiki_ygeia_4.jpg

Τον Μητροπολίτη Πατρών εκπροσώπησε ο πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Θεόκλητος Παντελίδης. 

Το παρών έδωσε ο Υφυπουργός Υγείας αρμόδιος για θέματα ψυχικής υγείας, κ. Βαρτζόπουλος Δημήτριος,  ο  Αν. Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, κ. Μπονάνος Χαράλαμπος και  ο Πρόεδρος Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία  Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων, κ. Χαροκόπος Αντώνιος ο οποίος μετέφερε και το μήνυμα του Προέδρου Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και Προέδρου του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για την Αναπηρία, κ. Βαρδακαστάνη Ιωάννη. 

Tον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, κ. Νίκο Παππά, εκπροσώπησε ο κ. Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, Βουλευτής Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και τομεάρχης Υγείας. Την Νέα Αριστερά εκπροσώπησε ο Νίκος Γιαννόπουλος. 

psyhiki_ygeia_10.jpg

Το παρών έδωσαν επίσης  μεταξύ άλλων η διοικήτρια του Παιδιατρικού Νοσοκομείο Πάτρας, Ασπασία Ρηγοπούλου, η  Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής και Οικογένειας Γεωργία Ντάτσικα, ο  πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού Θεόδωρος Τουλγαρίδης αλλά και ο  διευθύνων Σύμβουλος Οργανισμού Λιμένος Πατρών Α.Ε., κ. Αναστασόπουλος Παναγιώτης

Για την 40ετή λειτουργία του βραβεύτηκε το Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής- Παράρτημα Πάτρας 

psyhiki_ygeia_13.jpg

  • Κατά την διάρκεια της ημερίδας μίλησαν κατά σειρά:

Φωτόπουλος Δημήτριος, Πρόεδρος Δ.Σ. Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία Π.Ε. Αχαΐας «ΣΘΕΝΟΣ»

Σκόρδος Λεονάρδος, Πρόεδρος Σωματείου Χρηστών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας «ΑΥΤΟΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ»

Μπίκου Χριστίνα, Πρόεδρος Δ.Σ. Συλλόγου για την Ψυχική Υγεία «ΣΟΨΥ» Πάτρας

Μαστοράκου Άννα, Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Δυτικής Ελλάδας, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πατρών

Αλεξόπουλος (Πάνος) Παναγιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής- Ψυχογηριατρικής Πανεπιστημίου Πατρών, Επισκέπτης Καθηγητής Πανεπιστημίων Technical University Munich & Trinity College Dublin

Σκαμνέλος Χρήστος, Συντονιστής Διευθυντής Κέντρου Ψυχικής Υγείας Αιτωλοακαρνανίας

Γιαννικούλης Χρήστος, Πρόεδρος Δ.Σ. Ιατρικού Συλλόγου Π.Ε. Ηλείας 

Αλμπάνη Ελένη, Αντυπρύτανις Φοιτητικής Μέριμνας Πανεπιστημίου Πατρών

Μενούνου Χάϊδω, Παιδοψυχίατρος Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πατρών «Καραμανδάνειο»

Ρήγας Γεώργιος, Ψυχίατρος, Επιμελητής Α’ ΕΣΥ, Επιστημονικά Υπεύθυνος του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας»

Κούλης Στέφανος, Ψυχίατρος, Πρόεδρος Δ.Σ. Κοι.Σ.Π.Ε. «ΦΑΡΟΣ» Το.Ψ.Υ.Ν.

Γκορίλας Θωμάς, Πρόεδρος Δ.Σ. Σωματείου Γονέων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Αχαΐας «ΜΙΤΟΣ»

Αρνιακός Αναστάσιος, Κοινωνικός Λειτουργός, MSc- Κέντρο Ψυχικής Υγείας Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας»

Παξινός Θεόδωρος, Ψυχολόγος, Επιστημονικά Υπεύθυνος Κέντρου Ημέρας Ψυχικά Πασχόντων Συλλόγου για την Ψυχική Υγείας «ΣΟΨΥ» Πάτρας

Γούλα Παναγιώτα, Ψυχίατρος, Επιστημονικά Υπεύθυνη Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Ν. Αχαΐας

Δάβουλος Χρήστος, Πρόεδρος Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας (Ε.Ι.Ν.Α), Παθολόγος, Επιμελητής Β’ Παθολογικής Κλινικής Π.Γ.Ν.Π. 

Φουρτούνη Ευσταθία, Ψυχίατρος, Επιμελήτρια Β’, Ψυχιατρικό Τμήμα Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλονιάς

Βαϊνά Γλυκερία, Ψυχολόγος, Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Κεφαλονιάς- Ζακύνθου- Ιθάκης ΑμΚΕ «ΜΕΤΑΒΑΣΗ»

Παρακολουθήστε την ημερίδα στο παρακάτω link:

https://www.youtube.com/watch?v=Zm9JaZuuc34

Την ημερίδα συντόνισαν η κα Ιβάντσικ Ουλιάνα, Οργανωτική Γραμματέας Π.ΟΜ.Α.μεΑ Δ.Ε. & Ν.Ι.Ν. και η κα Τσίχλα Κωνσταντίνα, Δημοσιογράφος 

Κατά την διάρκεια της ημερίδας υπήρξε  παράλληλη διερμηνεία στη Νοηματική Γλώσσα από το LampSign Agency ενώ τα έπιπλα που χρησιμοποιήθηκαν για την διεξαγωγή της ημερίδας ήταν χορηγία του καταστήματος «Γεωργιόπουλος». 

Τέλος, εκθέσεις χειροτεχνιών παρουσίασαν  οι Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης «ΨΥΧΑΡΓΩΣ» και το Κοι.Σ.Π.Ε. Το. Ψ.Υ.Ν. Αχαΐας «ΦΑΡΟΣ».