Ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου ο Παλαιστίνιος – σύμβολο της ειρηνικής συμβίωσης στη Δυτική Όχθη

Νεκρός βρέθηκε σήμερα μέσα στο σπίτι του, μετά από επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων, ο 66χρονος Χατζ Ζιάντ Αμπού Χαλίλ, ο Παλαιστίνιος γέροντας, που υπήρξε το σύμβολο της ειρηνικής συμβίωσης στη Δυτική Όχθη, ανάμεσα στους ομοεθνείς του και τους Ισραηλινούς.

Ήταν ο άνθρωπος που για χρόνια ολόκληρα έβαζε το σώμα του μπροστά στους Ισραηλινούς στρατιώτες, προκειμένου να προστατεύσει εφήβους αλλά και μικρά παιδιά και να τους σώσει τη ζωή από τους στρατιώτες που ήταν έτοιμοι να τα πυροβολήσουν στην κατεχόμενη δυτική όχθη.

Ο Χατζ Ζιάντ Αμπού Χαλίλ έγινε σύμβολο για τους Παλαιστίνιους το 2017 όταν έδωσε μία αποστομωτική απάντηση σε Ισραηλινό στρατιώτη που προσπαθούσε να πυροβολήσει κατά μικρών παιδιών που έριχναν πέτρες στην ομάδα του. Ο Χαλίλ είχε πει – μπροστά στην κάμερα – στον εξαγριωμένο στρατιώτη που του φώναζε πως του πετούν πέτρες: «Παιδιά είναι άστα να πετάνε».

Ο γέροντας – σύμβολο των Παλαιστινίων, που υπήρξε υπέρμαχος της ειρηνικής συμβίωσης Παλαιστίνιων και Ισραηλινών έχει εκατοντάδες φορές παρέμβει μέσα στις δεκαετίες τπου βίου του σε συγκρούσεις και σε καμία από αυτές δεν δίστασε να μιλήσει αντί να χτυπήσει τους στρατιώτες. Μέσα στα χρόνια που αντισκέται με τον δικό του τρόπο ο Χαλίλ πυροβολήθηκε περισσότερες από 100 φορές από στρατιώτες του Ισραήλ ενώ πέρασε και περισσότερα από επτά χρόνια στη φυλακή καθώς συνελήφθη αρκετές φορές.

«Ο Ζιάντ Άμπου Χαλίλ, 66 ετών, έπεσε μάρτυρας αφού του επιτέθηκαν οι κατοχικές δυνάμεις κατά την εισβολή στο σπίτι του στην Ντούρα, στα νότια της Χεβρώνας» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

«Ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου», είπε ο γιος του

Ο γιος του, ο Μουράντ Άμπου Χαλίλ, είπε ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες που μπήκαν στο σπίτι της οικογένειας για να συλλάβουν τον αδελφό του, χτύπησαν τον πατέρα του. «Στις 3 τα ξημερώματα οι κατοχικές δυνάμεις μπήκαν στο σπίτι για να συλλάβουν τον αδελφό μου. Ο πατέρας μου προσπάθησε να τους εμποδίσει και τον χτύπησαν δύο φορές στο στήθος, μετά τον έσπρωξαν και το σώμα του χτύπησε στην πόρτα του σπιτιού».

Ο 66χρονος υπέκυψε στα τραύματά του το πρωί. Οι στρατιώτες έφυγαν χωρίς να συλλάβουν τον γιο του.

Η Παλαιστινιακή αρχή αναφέρει πως χθες το βράδυ (6/10) έγινε έφοδος των ειδικών δυνάμεων του στρατού στην περιοχή που ζούσε ο Χαλίλ. Οι στρατιώτες, πάντα σύμφωνα με την Παλαιστινιακή πλευρά, εισέβαλλαν και στο δικό του σπίτι. Το επόμενο πρωί οι γείτονες τον βρήκαν νεκρό ισχυριζόμενοι πως ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου.

Ο ισραηλινός στρατός που ρωτήθηκε για το θέμα από το Γαλλικό Πρακτορείο δεν θέλησε να δώσει κάποια συνέχεια.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, το υπουργείο ανέφερε ότι ένας 12χρονος, ο Χάτεμ Γάιθ, υπέκυψε στα σοβαρά τραύματα που υπέστη «από πυρά των κατοχικών δυνάμεων εντός του καταυλισμού Καλάντια». Κάτοικοι της περιοχής είπαν ότι ο στρατός εισέβαλε στον καταυλισμό γύρω στις 5 το πρωί και ακολούθησαν συγκρούσεις μεταξύ στρατιωτών και νεαρών.

Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη τουλάχιστον 703 Παλαιστίνιοι, από στρατιώτες ή Ισραηλινούς εποίκους, σύμφωνα με στοιχεία του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με το Ισραήλ, τουλάχιστον 24 Ισραηλινοί, μεταξύ των οποίων και στρατιώτες, έχουν σκοτωθεί από επιθέσεις Παλαιστινίων ή κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων.