Χταποδοπίλαφο με μιρμιτζέλι

Μια συνταγή από την Πάρο

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ 65 λεπτά

Υλικά

1 χταπόδι (περίπου 1½ κιλό)
1/2 φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 κ.σ. (γεμάτο) πελτέ ντομάτας
1 χταπόδι (περίπου 1½ κιλό)
1/2 φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 κ.σ. (γεμάτο) πελτέ ντομάτας

Εκτέλεση

Βήμα 1ο

Καθαρίζετε το χταπόδι, το πλένετε και το κόβετε σε μπουκιές. Το βάζετε σε μια κατσαρόλα χωρίς νερό ή λάδι και το αφήνετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να αλλάξει χρώμα και να πιει τα υγρά του.

Βήμα 2ο

Μόλις στεγνώσει η κατσαρόλα, προσθέτετε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και το σοτάρετε για 3-4 λεπτά να γίνει διάφανο χωρίς να πάρει χρώμα. Ρίχνετε τον πελτέ και τον τρίβετε στη βάση της κατσαρόλας για 1 λεπτό να ψηθεί. Σβήνετε με το κρασί και ανακατεύετε.

Βήμα 3ο

Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, πασπαλίζετε με τα μπαχαρικά και προσθέτετε 2 λίτρα ζεστό νερό. Σκεπάζετε το σκεύος και σιγοβράζετε το χταπόδι για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.

Βήμα 4ο

Ρίχνετε το μιρμιτζέλι, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για περίπου 10 λεπτά ακόμα, μέχρι να γίνει το ζυμαρικό, ανακατεύοντας τακτικά γιατί πιάνει εύκολα στη βάση του σκεύους.

Βήμα 5ο

Φροντίζετε πάντα το ζυμαρικό να έχει αρκετό υγρό για να παραμείνει σπυρωτό. Αν χρειαστεί, συμπληρώνετε λίγο ζεστό νερό. Τρίβετε αρκετό πιπέρι και στο τέλος ρίχνετε λίγη σταφίδα ή πετιμέζι για να εξισορροπήσετε τη νοστιμιά του πιάτου.

Βήμα 6ο

Σερβίρετε το χταποδοπίλαφο σε βαθύ πιάτο με τη χυλωμένη σάλτσα του, πασπαλίζοντας με μαϊντανό.

https://www.vita.gr/