Το Ισραήλ προετοιμάζεται για εισβολή στον Λίβανο, λένε οι IDF - Στέλνει δύο ταξιαρχίες εφέδρων στα βόρεια σύνορά του

Στα πρόθυρα γενικευμένης σύρραξης βρίσκεται η Μέση Ανατολή με Ισραήλ και Χεζμπολάχ να κλιμακώνουν τα πλήγματά τους ενώ, ο αρχηγός της Βόρειας Διοίκησης των IDF, υποστράτηγος Όρι Γκόρντιν, τόνισε ότι ο στρατός πρέπει να είναι «σθεναρά προετοιμασμένος» για μια χερσαία επίθεση στον Λίβανο.

«Έχουμε μπει σε μια άλλη φάση της εκστρατείας... Η επιχείρηση ξεκίνησε με ένα πολύ σημαντικό πλήγμα στις δυνατότητες της Χεζμπολάχ, με έμφαση στις [πυραυλικές] δυνατότητες και ένα πολύ σημαντικό πλήγμα στους διοικητές και τα μέλη της οργάνωσης» υπογράμμισε ο Γκόρντιν, ενώ παραβρέθηκε χθες σε μια άσκηση προσομοίωσης χερσαίας επιχείρησης στο Λίβανο. «Πρέπει να αλλάξουμε την κατάσταση ασφαλείας. Πρέπει να είμαστε πολύ σθεναρά προετοιμασμένοι για να εισέλθουμε στο Λίβανο με έναν χερσαίο ελιγμό» πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, ο αρχηγός του επιτελείου των IDF αντιστράτηγος Χέρτζι Χαλεβί είπε ότι ο στρατός προετοιμάζεται για χερσαία επίθεση κατά της Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

«Μπορείτε να ακούσετε τα αεροπλάνα από πάνω, επιτιθέμεθα όλη την ημέρα. Τόσο για να προετοιμάσουμε την περιοχή για την πιθανότητα εισόδου σας [στο Λίβανο], όσο και για να συνεχίσουμε να προκαλούμε πλήγματα στη Χεζμπολάχ» είπε ο Χαλεβί στους στρατιώτες της 7ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας κατά τη διάρκεια της άσκησης προσομοίωσης χερσαίας επιχείρησης στο Λίβανο. «Σήμερα θα συνεχίσουμε, δεν σταματάμε, συνεχίζουμε να επιτιθέμεθα και συνεχίζουμε να τους χτυπάμε παντού. Ο στόχος είναι ένας πολύ ξεκάθαρος στόχος, να επιστρέψουν οι εκτοπισμένοι κάτοικοι του βορρά με ασφάλεια» σημείωσε. «Για να το πετύχουμε αυτό, προετοιμάζουμε τον χερσαίο ελιγμό» είπε στους στρατιώτες.

Παράλληλα, το Ισράηλ επιστρατεύει άλλες δύο ταξιαρχίες εφέδρων στα βόρεια σύνορα για επιχειρησιακές δραστηριότητες, ανέφερε ο στρατός έπειτα από ημέρες κλιμακούμενων αεροπορικών πληγμάτων εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου. «Αυτό θα επιτρέψει τη συνέχιση της μάχης εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, την άμυνα του κράτους του Ισραήλ, και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε οι κάτοικοι του βορείου Ισραήλ να μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους» ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο στρατός.

Σημειώνεται ότι τα αεροπορικά πλήγματα συνεχίζονται σήμερα στον Λίβανο για τρίτη ημέρα. Ειδικότερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε πλήγματα «μεγάλης κλίμακας» στον νότιο Λίβανο και στην κοιλάδα Μπεκάα, στα ανατολικά, προπύργια της Χεζμπολάχ. Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε σήμερα για πρώτη φορά βαλλιστικό πύραυλο προς το Τελ Αβίβ ο οποίος αναχαιτίστηκε.

Λίβανος: Τουλάχιστον 51 οι νεκροί από τα ισραηλινά πλήγματα σήμερα

Τουλάχιστον 90.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στον Λίβανο, θέατρο εντατικών ισραηλινών πληγμάτων από τις αρχές της εβδομάδας, όπως ανέφερε σήμερα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, ενώ τουλάχιστον 51 άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα από τα ισραηλινά πλήγματα στη χώρα σύμφωνα με τον Λιβανέζο υπουργό Υγείας.

Από προχθές, Δευτέρα, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης κατέγραψε "90.530 νέους εκτοπισμένους", διευκρίνισε σε μια ανακοίνωση.

Τουλάχιστον 51 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 223 τραυματίστηκαν σήμερα από ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο, δήλωσε ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου, Φιράς Αμπιάντ, σε συνέντευξη Τύπου.

protothema.gr