Αχαΐα - Σφοδρή αντίδραση καθηγητών: "Φθάνει ως εδώ" - Μιλούν για bullying που δέχονται

Σε ανακοίνωσή της η Α' ΕΛΜΕ Αχαΐας αναφέρει:

Τα πρόσφατα γεγονότα που συνέβησαν στη περιοχή μας (χειροδικία σε βάρος Διευθυντή, μεγάλη  δημοσιότητα για την αποβολή μαθητή λόγω κατοχής κινητού), δικαιολογημένα προκάλεσαν σε όλους  τους εκπαιδευτικούς θυμό και ανησυχία. Θυμό γιατί πρόκειται για ανοίκειες, άδικες και απόλυτα  καταδικαστέες ενέργειες και ανησυχία γιατί δεν είναι τυχαία ή μεμονωμένα γεγονότα. 

Δυστυχώς το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι περιπτώσεις που εκπαιδευτικοί δέχονται  φραστικές επιθέσεις ,συκοφαντίες, πιέσεις και ενίοτε και «τηλεοπτικό» bullying. Τα σύγχρονα  προβλήματα όπως η κρίση αξιών, η κρίση της οικογένειας, η ανεργία και η περιθωριοποίηση, ο  ρατσισμός και οι διακρίσεις κλπ, έχουν προκαλέσει μια διάχυτη επιθετικότητα, ακόμη και στους  εφήβους. Παράλληλα, για τα προβλήματα της εκπαίδευσης που οι κυβερνητικές πολιτικές προκαλούν,  αναζητούνται αποδιοπομπαίοι τράγοι. Και αυτοί δεν είναι άλλοι από τους εκπαιδευτικούς. Δεν είναι  λίγες οι φορές που ο κλάδος μας στοχοποιείται από κυβερνητικά χείλη αλλά και «τηλε-υπερασπιστές» τους. 

Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα δεχτούμε άλλο να συνεχίζεται αυτό σε βάρος μας.  Τέτοιες ενέργειες θα βρουν απέναντι όλο το εκπαιδευτικό κίνημα. Ως εκπαιδευτικοί έχουμε συναίσθηση  του ρόλου μας και με υψηλό αίσθημα ευθύνης και παιδαγωγική ευαισθησία θα συνεχίσουμε να  υπηρετούμε τη Δημόσια εκπαίδευση. Αλλά δεν δεχόμαστε να είμαστε ο σάκος του μποξ. 

Ζητάμε από το Υπουργείο, αλλά και από τα στελέχη της Διοίκησης στα πλαίσια των καθηκόντων  τους να προστατεύουν το δημόσιο σχολείο και τους λειτουργούς του, από τέτοιες άδικες επιθέσεις. Δυστυχώς στα πρόσφατα γεγονότα από την ΠΔΕ Δυτ. Ελλάδας υπήρξε πλήρης αφωνία, ενώ η πρώτη  δήλωση της ΔΔΕ Αχαΐας στα ΜΜΕ στο θέμα της αποβολής άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο το σχολείο να  μην είχε χειριστεί σωστά το συμβάν. 

Επιπλέον ζητάμε από το Υπουργείο να δημιουργήσει σε κάθε Διεύθυνση Εκπαίδευσης νομικό τμήμα υποστήριξης των εκπαιδευτικών. Είναι υποχρέωση της πολιτείας να δίνει τη δυνατότητα στους  εκπαιδευτικούς να υπερασπίζονται την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματά τους και με νομικό τρόπο.