ΚΚΕ: Να μην πραγματοποιηθεί καμία ανάπτυξη πλωτών και σταθερής βάσης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων στον Πατραϊκό Κόλπο

"Tί μέτρα θα πάρει η Κυβέρνηση; "

ΕΡΩΤΗΣΗ TOY KKE προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών:

Η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος για τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα, σχεδιάζει την εγκατάσταση γιγαντιαίου αιολικού πάρκου μέσα στον Πατραϊκό Κόλπο. Ο συνολικός σχεδιασμός εκπονήθηκε από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων Α.Ε. (ΕΔΕΥΕΠ) και αποτελεί μια ακόμα επιδότηση  της κυβέρνησης, με τις ευλογίες της Ε.Ε., για την στήριξη της υλοποίησης των ιδιωτικών επενδυτικών σχεδίων των μεγάλων ενεργειακών ομίλων. Επενδύσεις, που ο λαός πληρώνει ξανά και ξανά, στο όνομα της «πράσινης ενέργειας» και της «απελευθέρωσης» της, με το ρεύμα να αποτελεί πανάκριβο εμπόρευμα.
Το συνολικό σχέδιο, προβλέπει την ανάπτυξη πλωτών και σταθερής βάσης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ) και το οποίο περιλαμβάνει 25 περιοχές με συνολική δυναμικότητα 12,4GW. Ενώ, για την περιοχή του πατραϊκού κόλπου προβλέπει την εγκατάσταση πάνω από 50 τεράστιων ανεμογεννητριών, συνολικής ισχύος 695 MW. Η εγκατάστασή τους σχεδιάζεται να γίνει πολύ κοντά στην ακτογραμμή, δηλαδή σε κατοικημένες περιοχές και παραλίες κολύμβησης, καθώς θα είναι σταθερής έδρασης.
Οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις έρχονται να προστεθούν σε ένα ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον, με εγκαταστημένες και αδειοδοτημένες ανεμογεννήτριες στα γύρω βουνά και πλαγιές του Πατραϊκού, τόσο στην Αχαΐα όσο και στην Αιτωλοακαρνανία. Επιπλέον, τα όρια του ΥΑΠ είναι κοντά στα μεγάλα υποθαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας του Κορινθιακού κόλπου, τα οποία παράγουν οξυγόνο και αποτελούν σημαντικό μέρος του οικοσυστήματος.
Στο όνομα της «πράσινης μετάβασης» η χώρα απ’ άκρη σ’ άκρη μετατρέπεται άναρχα σ’ ένα απέραντο αιολικό πάρκο. Αυτή η πολιτική στηρίζεται, όχι μόνο από την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, ιδιαίτερα τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ,
Η ανάπτυξή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, δεν μπορεί να γίνεται άναρχα, με κριτήριο την αύξηση των κερδών των επιχειρηματιών της ενέργειας, χωρίς να υπολογίζονται οι επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων της περιοχής και στο περιβάλλον.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:
- Να μην πραγματοποιηθεί καμία ανάπτυξη πλωτών και σταθερής βάσης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ) στον Πατραϊκό Κόλπο.
- Να μην παραδοθούν τα βουνά, οι παραλίες, το φυσικό περιβάλλον της περιοχής στους επιχειρηματικούς ομίλους.
- Να υπάρξει φθηνό ρεύμα για τα λαϊκά νοικοκυριά, καμιά διακοπή ρεύματος σε εργατική-λαϊκή οικογένεια, μικρούς επαγγελματίες και αγρότες.
- Να εξασφαλιστεί ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος και του φυσικού πλούτου της περιοχής.

 

Οι Βουλευτές
Καραθανασόπουλος Νίκος
Μανωλάκου Διαμάντω
Παπαναστάσης Νίκος