Ένταση κατά την άφιξη του Αλέξη Τσίπρα στην «Τεχνόπολη» όπου θα βραβευτεί για τη Συμφωνία των Πρεσπών (ΒΙΝΤΕΟ)

Μια ολιγόλεπτη ένταση επικράτησε νωρίς το βράδυ της Τρίτης (24.09.2024) κατά την άφιξη του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην «Τεχνόπολη» του δήμου Αθηναίων προκειμένου να παραλάβει το βραβείο του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης «Νίκος Νικηφορίδης».

Πρόκειται για το βραβείο ειρήνης που απονέμεται στον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Κατά την άφιξή του, μια ολιγομελής ομάδα της νεολαίας του κόμματος «Νίκη» άνοιξαν πανό για τη Μακεδονία, και φώναξαν συνθήματα κατά του κ. Τσίπρα και όλων όσοι συνυπέγραψαν τη συμφωνία.

Οι νεαροί απομακρύνθηκαν από αστυνομικούς.

Ο κ. Τσίπρας δεν αντέδρασε ενώ δεν επενέβησαν οι άνδρες της ασφαλείας του.

Το βραβείο «Νίκος Νικηφορίδης» θα δοθεί και σε δύο εκπροσώπους του δικοινοτικού κινήματος συνύπαρξης σε ενωμένη Κύπρο.

Στον Γιώργο Λιασή, πρόεδρο της Ένωσης Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδος, και στην Neshe Yashin, Τουρκοκύπρια ποιήτρια, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η θέσπιση του βραβείου είναι πρωτοβουλία του ΠΑ.Δ.Ο.Π (Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών & Παγκοσμιοποίησης) και απονέμεται κάθε χρόνο από το 2018 στο πλαίσιο της διεθνοποίησης της μνήμης του αγωνιστή της ειρήνης Νίκου Νικηφορίδη, που στα 22 του χρόνια ηγήθηκε του Φιλειρηνικού Μετώπου Νέων (1950), το οποίο ανέλαβε την διακίνηση στην Ελλάδα της Έκκλησης της Στοκχόλμης για την κατάργηση όλων των πυρηνικών όπλων.

Δραστηριότητα που οδήγησε στη σύλληψη, καταδίκη σε θάνατο και εκτέλεση του Νίκου Νικηφορίδη, 5 Μαρτίου 1951, στην Θεσσαλονίκη.

 

 

newsit.gr