Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Οι προσδοκίες και οι «κόκκινες γραμμές»

Η πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι εξελίξεις στο μεταναστευτικό, οι περιφερειακές εξελίξεις με φόντο τις συγκρούσεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, αλλά και οι προσπάθειες στο Κυπριακό, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης του  Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, σήμερα στη Νέα Υόρκη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται στην έκτη συνάντηση, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 15 μηνών, με δεδομένες τις πάγιες θέσεις και τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης, αλλά και με έμπρακτη διάθεση να συνεχιστεί ο διάλογος και να προωθηθούν τα ζητήματα της λεγόμενης ήπιας διπλωματίας.

Οι δύο άνδρες θα συναντηθούν το απόγευμα της Τρίτης στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Στην ατζέντα θα βρεθούν οι διμερείς σχέσεις, με τους κ. κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν να πραγματοποιούν μια ανασκόπηση της προόδου που έχει καταγραφεί έως σήμερα.

Στη συνάντηση που θα έχει πιο σφιχτό χρονικό πλαίσιο, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τα χρονοδιάγραμμα για τον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

«Σε μια πολύ ταραγμένη περίοδο και με μια Μέση Ανατολή που παράγει περισσότερες κρίσεις, το γεγονός ότι μπορούμε να μιλάμε, να προχωράμε τη θετική ατζέντα και να μην οδηγούμαστε σε κλιμάκωση στο πεδίο είναι θετική κατάκτηση», είναι το μήνυμα που εκπέμπουν ανώτερες κυβερνητικές πηγές.

Στην επικείμενη συνάντηση αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης «Επιδιώκουμε το διάλογο. Έχουμε αποτελέσματα από το διάλογο σε πολύ σημαντικά ζητήματα. Ο διάλογος δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε σε όλα, ούτε η χώρα είναι αφελής», υπογράμμισε. Σε ερώτηση αν είμαστε πιο κοντά σε βαθύτερη στη συζήτηση την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, απάντησε πως αυτή είναι η μόνη μας διαφορά και για να συζητηθεί πρέπει να συμφωνήσουν και τα δύο μέρη στην ατζέντα. «Εμείς δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε ποτέ σε κάτι άλλο πέρα από τη μία διαφορά που είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας (…) Η Ελλάδα δεν έχει χάσει από όλη αυτή τη διαδικασία ούτε καν προτίθεται να συζητήσει ζητήματα κυριαρχίας και μόνο ισχυρότερη έχει βγει» τόνισε.
 
Βασικό αντικείμενο της συζήτησης θα είναι και το μεταναστευτικό, όπου οι εξελίξεις- τόσο στην Ευρώπη, όσο και στη Μέση Ανατολή- καλούν τις δύο πλευρές σε εγρήγορση και συνεργασία.

Στο μεταναστευτικό, κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρίζουν το επίπεδο συνεργασίας ως πολύ καλό, το οποίο έχει βοηθήσει να συγκρατηθούν οι ροές. Ωστόσο, η αλλαγή του τρόπου δράσης των κυκλωμάτων των διακινητών απαιτεί αναβάθμιση των κινήσεων.
 
Οι δύο ηγέτες θα ασχοληθούν και με τις περιφερειακές εξελίξεις, με την Αθήνα να επισημαίνει την ανάγκη συνεννόησης εν μέσω των δύο συνεχιζόμενων πολέμων και με τον Έλληνα πρωθυπουργό να αναδεικνύει από το βήμα της Συνόδου του ΟΗΕ για το μέλλον την ανάγκη προσήλωσης στο Διεθνές Δίκαιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει και το Κυπριακό. Η ελληνική πλευρά θεωρεί θετική την κινητικότητα που υπάρχει με τις συναντήσεις των κυρίων Χριστοδουλιδη και Τατάρ με τον γενικό γραμματέα του οργανισμού. Υπάρχει, επίσης προσδοκία για μία συνάντηση των κυρίων Χριστοδουλιδη και Τατάρ, παρά το αρνητικό κλίμα με τους όρους και τις απαιτήσεις της τουρκοκυπριακης πλευράς.

Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, καθώς και οι διπλωματικοί σύμβουλοι των δύο ηγετών Άννα- Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Λίγες ώρες μετά, είναι προγραμματισμένη η τριμερής συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη και τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

https://www.ertnews.gr/