Η σωστή γνωριμία παιδιού και σκύλου για να παίξουν μαζί με ασφάλεια

Τα παιχνίδια που θα ευχαριστηθούν και οι δύο

Ένα κοινό που έχουν το παιδί και ο σκύλος, είναι ότι λατρεύουν το παιχνίδι. Για να διασκεδάσουν μαζί, ενημερωνόμαστε για τους κανόνες γνωριμίας και φροντίζουμε για την ασφάλεια τους. Έτσι, ώστε να υπάρχει αμοιβαία επίδραση.

«Η σχέση ενός παιδιού με ένα κατοικίδιο -ειδικά εάν πρόκειται για το δικό του κατοικίδιο- διαμορφώνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο εάν στηρίζεται σε μια και μοναδική βάση: τη «διάδραση».

Το χάδι, η επαφή, το άγγιγμα, η επικοινωνία, η έκφραση τρυφερότητας και, φυσικά, το παιχνίδι, αποτελούν τις βασικές πτυχές αυτής της διάδρασης. Και είναι η βάση μιας σωστής, μακροχρόνιας, διασκεδαστικής και πολύτιμης σχέσης παιδιού και ζώου», επισημαίνει η ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων, Ρενάτα Γρυπάρη.

Το παιχνίδι με τον σκύλο χαρίζει στο παιδί ανυπολόγιστα οφέλη στη συναισθηματική, την κοινωνική και τη γνωστική ανάπτυξή του

Είναι κοινή γνώση, όπως αναφέρει, ότι το παιχνίδι συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη ενός παιδιού. Η αξία του παιχνιδιού, όμως, «απογειώνεται» όταν αυτό γίνεται μεταξύ ενός παιδιού και ενός κατοικιδίου. Ειδικά ενός σκύλου, ο οποίος, συνήθως, είναι πιο εκδηλωτικός και απολαμβάνει το παιχνίδι με τους ανθρώπους.

Ας δούμε, λοιπόν, με την καθοδήγηση της κας Γρυπάρη, ποιος είναι ο σωστός και ασφαλής τρόπος για ένα παιδί να παίζει με έναν σκύλο.

Η σωστή γνωριμία

Βασική προϋπόθεση για το σωστό παιχνίδι είναι η σωστή γνωριμία παιδιού και σκύλου, που γίνεται στη βάση του σεβασμού του ζώου και της γνώσης της «γλώσσας του σώματός» του.

Τα παιδιά, επειδή έχουν μεγάλη ενέργεια, είναι ανυπόμονα και κάνουν απότομες κινήσεις, επομένως υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να πλησιάσουν έναν σκύλο με λάθος τρόπο.

Υπάρχουν, λοιπόν, κάποιοι κανόνες ως προς την προσέγγισή μας προς έναν άγνωστο σκύλο. Που καλό θα ήταν, τα παιδιά να τούς γνωρίζουν και να τούς τηρούν. Διότι δεν θέλουμε να βιώσουν μια άσχημη εμπειρία, που μπορεί να επηρεάσει τη μετέπειτα σχέση τους με τα ζώα.

● Προσέγγιση: Καλό θα ήταν, να μην κατευθυνθεί το παιδί προς τον σκύλο, αλλά το αντίθετο. Δηλαδή, να αφήσουμε χώρο και χρόνο στον σκύλο για να πλησιάσει το παιδί μόλις νιώσει άνετα.

● Πρώτη επαφή: Στην περίπτωση που ο σκύλος θελήσει να πλησιάσει το παιδί, καλό θα ήταν, η πρώτη επαφή από κοντά να γίνει εξίσου προσεκτικά.

Αυτό σημαίνει ότι το παιδί δεν θα πρέπει να σκύψει πάνω από τον σκύλο, να κολλήσει τα χέρια ή το πρόσωπο στο πρόσωπό του. Ή να επιδιώξει να τον φιλήσει κρατώντας το κεφάλι του, όπως και δεν πρέπει να τον σηκώσει αγκαλιά και να φωνάζει μπροστά στο πρόσωπό του.

Καλύτερα, το παιδί να απλώσει το χέρι του, ώστε ο σκύλος να πάρει τις πρώτες μυρωδιές για να εξοικειωθεί μαζί του. Όταν του δείξει ότι δεν νιώθει ανασφάλεια, να συνεχίσει με χάδια.

Σε γενικές γραμμές, η επαφή θα πρέπει να είναι ήρεμη, με ήσυχες κινήσεις και καθησυχαστική φωνή.

Ασφαλές παιχνίδι

«Εφόσον έχει γίνει με επιτυχία το τεστ της πρώτης γνωριμίας, το παιδί και ο σκύλος μπορούν να προχωρήσουν στο παιχνίδι. Και εδώ, όμως, χρειάζεται να εφαρμοστούν κάποιοι κανόνες, ώστε να μην υπάρξει τραυματισμός και το παιχνίδι να γίνει ακόμα πιο διασκεδαστικό!», τονίζει η ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων.

Δεν αρέσουν σε όλους τους σκύλους, όλα τα παιχνίδια. Έχουν και εκείνοι τις προτιμήσεις τους

Για να… την περάσουν ζάχαρη, λοιπόν, παίζοντας μαζί παιδί και σκύλος, η σωστή συμπεριφορά, το ταιριαστό παιχνίδι, αλλά και η ίδια ενέργεια είναι τα απαραίτητα «συστατικά».

Σωστή συμπεριφορά

Το παιδί, όπως εξηγεί η κα Γρυπάρη, δεν θα πρέπει να κάνει κινήσεις που πονούν, φοβίζουν, ή ενοχλούν τον σκύλο. Ο σκύλος θα πρέπει να νιώθει εμπιστοσύνη και ασφάλεια, για να μπορέσει να παίξει ανέμελα.

Η σωστή καθοδήγηση του παιδιού από έναν ενήλικα, σχετικά με την επαφή του με το ζωάκι, θα τούς χαρίσει στιγμές ατελείωτου παιχνιδιού.

Ταιριαστό παιχνίδι

Σύμφωνα με την κα Γρυπάρη, το παιδί, καλό θα είναι να διαλέξει ένα παιχνίδι που ενθουσιάζει τον σκύλο, ώστε να διατηρήσει το ενδιαφέρον του, για περισσότερη ώρα.

Δεν αρέσουν σε όλους τους σκύλους, όλα τα παιχνίδια. Άλλοι προτιμούν να κυνηγούν ένα μπαλάκι, άλλοι να παίζουν διελκυστίνδα. Και κάποιοι άλλοι, να τρέχουν και να κυνηγούν το παιδί. Υπάρχουν και εκείνοι που παίζουν «παλεύοντας» μαζί του.

Η σωστή επιλογή του παιχνιδιού εγγυάται περισσότερες διασκεδαστικές στιγμές.

Ίδια ενέργεια

Καλό θα ήταν, συμβουλεύει η κα Γρυπάρη, ένας ενήλικας να καθοδηγεί και τα δύο μέλη, ώστε να παίζουν με την ίδια ενέργεια. Δηλαδή, να μην είναι το παιδί πιο ζωηρό και ενεργητικό από τον σκύλο, ή το ανάποδο. Διότι σε αυτή την περίπτωση, δεν θα υπάρχει ισορροπία στο παιχνίδι, και ο ένας από τους δύο θα βαρεθεί γρήγορα, καθώς δεν θα μπορεί να συμβαδίσει με τον φίλο του.

Τέλος, η κα Γρυπάρη υπογραμμίζει: «Το παιχνίδι είναι μια από τις βασικές ανάγκες των παιδιών. Εάν σύντροφος στο παιχνίδι είναι ένα κατοικίδιο, τότε μιλάμε για μια διαδραστική σχέση, που θα χαρίσει στο παιδί αναντικατάστατες στιγμές ανεμελιάς. Αλλά και ανυπολόγιστα οφέλη στη συναισθηματική, την κοινωνική και τη γνωστική ανάπτυξή του».

https://www.in.gr/

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ