Τι πρέπει να αποφεύγετε όταν παίρνετε αντιπηκτικά

Μερικές φορές, η θρόμβωση του αίματος είναι καλό πράγμα. Σας προστατεύει από την υπερβολική αιμορραγία σε περίπτωση τραυματισμού ή χειρουργικής επέμβασης.

Αλλά μερικές φορές, οι θρόμβοι αίματος σχηματίζονται για άλλους λόγους, όπως όταν βρίσκεστε σε κατάκλιση ή στο νοσοκομείο για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχετε υπερβολικό βάρος, έχετε γενετική προδιάθεση για θρόμβους αίματος ή έχετε διαταραχή της πήξης του αίματος. Η εγκυμοσύνη, ο καρκίνος και η θεραπεία με οιστρογόνα μπορεί επίσης να σας θέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων.

Τότε, αντί να σας βοηθούν, οι θρόμβοι γίνονται επιβλαβείς, επειδή εμποδίζουν το αίμα να ρέει μέσα στις φλέβες και τις αρτηρίες σας όπως θα έπρεπε. Και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κάποια σοβαρά φαινόμενα, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή ή πνευμονική εμβολή.

Παρά το όνομά τους, τα αραιωτικά του αίματος (που ονομάζονται επίσης αντιπηκτικά) δεν αραιώνουν ουσιαστικά το αίμα σας. Δρουν εμποδίζοντας το αίμα σας να κολλήσει σε συσσωματώματα (θρόμβωση).

Τα αντιπηκτικά κρατούν έναν θρόμβο στο σημείο που βρίσκεται και εμποδίζουν να μεγαλώσει και αποτρέπουν το σχηματισμό νέων θρόμβων. Μπορούν επίσης να δώσουν στο σώμα σας τη δυνατότητα να απορροφήσει τον θρόμβο μέσω των τοιχωμάτων των φλεβών σας με την πάροδο του χρόνου.

Επειδή όμως παρεμποδίζουν την πήξη του αίματός σας, κινδυνεύετε επίσης να αιμορραγήσετε υπερβολικά εάν κοπείτε, τραυματιστείτε ή χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση. Πώς μπορείτε, λοιπόν, να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο, αποκομίζοντας παράλληλα τα οφέλη;

[Τι πρέπει να αποφεύγετε όταν παίρνετε αντιπηκτικά]
Τι πρέπει να αποφεύγετε όταν παίρνετε αντιπηκτικά

Πώς να παραμείνετε ασφαλείς όταν παίρνετε αντιπηκτικά

Τα αντιπηκτικά είναι πράγματι σωτήρια. Σύμφωνα με την National Blood Clot Alliance (NBCA), περισσότεροι από 8 εκατομμύρια άνθρωποι μόνο στις ΗΠΑ τα παίρνουν σήμερα.

Συμμετοχή σε επικίνδυνες δραστηριότητες

Το να κάνετε οτιδήποτε που μπορεί να σας κάνει να αιμορραγήσετε είναι κάτι που πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά αν παίρνετε αντιπηκτικό. Αυτό σημαίνει ότι τα αθλήματα επαφής, όπως το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ, ή αυτά που ενέχουν σοβαρό κίνδυνο τραυματισμού σε περίπτωση πτώσης (όπως το σκι, η γυμναστική ή το πατινάζ στον πάγο) είναι καλύτερο να μείνουν στο περιθώριο. Το κολύμπι ή το περπάτημα για άσκηση είναι καλύτερες επιλογές.

Και αν σας αρέσει το ποδήλατο, αυτό είναι καλό, αλλά μην ξεχνάτε το κράνος σας.

Δεν είναι όμως μόνο τα αθλήματα. Οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό και αιμορραγία – ακόμη και οι πιο απλές καθημερινές εργασίες – μπορεί να είναι επικίνδυνη δραστηριότητα εάν παίρνετε αντιπηκτικά. Έτσι, για να αποφύγετε τις κακοτοπιές, θα πρέπει:

Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στη χρήση μαχαιριών ή ψαλιδιών.
Να χρησιμοποιείτε ηλεκτρικό ξυράφι.
Να χρησιμοποιείτε μια μαλακή οδοντόβουρτσα.
Να είστε προσεκτικοί όταν κόβετε τα νύχια σας.
Να χρησιμοποιείτε κερωμένο οδοντικό νήμα.
Να αποφεύγετε τις οδοντογλυφίδες.
Φορέστε παπούτσια ή παντόφλες μέσα στο σπίτι.
Φοράτε γάντια όταν κάνετε κηπουρική ή χρησιμοποιείτε εργαλεία εξωτερικού χώρου.

Κατανάλωση τροφίμων με υπερβολική ποσότητα βιταμίνης Κ

Η βιταμίνη Κ βοηθά το σώμα σας να αναπτυχθεί και να λειτουργήσει σωστά. Αλλά βοηθά επίσης το αίμα σας να πήζει, πράγμα που σημαίνει ότι αν παίρνετε κάποιο αντιπηκτικό, η βιταμίνη Κ μπορεί να λειτουργεί εναντίον σας.

Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τις αλληλεπιδράσεις φαρμάκων-τροφίμων όταν παίρνετε ένα αντιπηκτικό όπως η βαρφαρίνη (Coumadin®) που είναι το πιο συνηθισμένο.

Εάν παίρνετε βαρφαρίνη, δεν χρειάζεται να εγκαταλείψετε εντελώς τις τροφές με υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ. Αλλά ο περιορισμός τους στη διατροφή σας και η συνέπεια στις μερίδες που τρώτε είναι σημαντικά στοιχεία. Η αλλαγή της ποσότητας βιταμίνης Κ που λαμβάνετε κάθε μέρα μπορεί να εμποδίσει τη βαρφαρίνη να κάνει τη δουλειά της.

Το πράσινο τσάι περιέχει επίσης λίγη βιταμίνη Κ, οπότε είναι καλύτερο να επιλέξετε κάτι άλλο, όπως το μαύρο τσάι, το οποίο δεν αλληλεπιδρά με το αντιπηκτικό.

Τα τρόφιμα με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ είναι τα εξής:

Καρότα.
Σέλινο.
Καλαμπόκι.
Αγγούρια.
Μαρούλι Iceberg.
Κρεμμύδια.
Πιπεριές.
Πατάτες.
Κολοκύθα.
Γλυκοπατάτες.
Κολοκυθάκια.
Ντομάτες.

Κατανάλωση συγκεκριμένων φρούτων και χυμών

Αν παίρνετε αντιπηκτικά, οι έρευνες δείχνουν ότι θα πρέπει επίσης να μείνετε μακριά από τα φρούτα και τους χυμούς κράνμπερι, γκρέιπφρουτ και ροδιού.

Όπως και η βιταμίνη Κ, όλα αυτά περιέχουν ενώσεις που μπορούν να εξουδετερώσουν τα θετικά αποτελέσματα των αντιπηκτικών. Έχετε όρεξη για κάποιο εσπεριδοειδές; Πάρτε ένα πορτοκάλι ή ένα ποτήρι χυμό πορτοκαλιού. Το καρπούζι, τα μήλα, οι μπανάνες, τα αχλάδια και τα ροδάκινα είναι επίσης ασφαλείς επιλογές φρούτων.

Κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αλκοόλ

Φυσικά, αν πίνετε αλκοόλ, συνιστάται πάντα η κατανάλωση με μέτρο. Αλλά αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν παίρνετε αντιπηκτικό. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει το πόσο γρήγορα πήζει το αίμα σας και μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες πτώσης σας. Ακόμη και μια απλή πτώση μπορεί να σας προκαλέσει μια άσχημη μελανιά ή ακόμη και εσωτερική αιμορραγία.

Λήψη φυτικών συμπληρωμάτων

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν εδώ και αιώνες φυτικά συμπληρώματα για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Αλλά αν παίρνετε αντιπηκτικά, θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Έρευνες δείχνουν ότι η λήψη ορισμένων φυτικών συμπληρωμάτων μπορεί να κάνει πιο δύσκολη την πήξη του αίματός σας. Και αυτό μπορεί να καταστήσει πιο πιθανό το ενδεχόμενο να αιμορραγήσετε σοβαρά -τόσο μέσα όσο και έξω από το σώμα σας- αν τραυματιστείτε. Έτσι, αν παίρνετε αντιπηκτικά φάρμακα, δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε συμπληρώματα όπως το ginkgo biloba, το σκόρδο, η μελατονίνη, ο κουρκουμάς, το έλαιο μέντας και το βαλσαμόχορτο -για να κατονομάσουμε μερικά μόνο- πριν μιλήσετε πρώτα με τον γιατρό σας.

Περισσότερα ” Μην” αν παίρνετε αντιπηκτικό

Δεν είναι μόνο το τι δεν πρέπει να τρώτε και να πίνετε αν παίρνετε αντιπηκτικά.

Προσοχή, ορισμένα από αυτά τα “μη” δεν ισχύουν αν παίρνετε ένα από τα νεότερα αντιπηκτικά, όπως το Rivaroxaban (Xarelto®) ή το Apixaban (Eliquis®). Επομένως, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε τις κατάλληλες προφυλάξεις.

Μην παίρνετε χωρίς συνταγή παυσίπονα, φάρμακα για το κρυολόγημα και φάρμακα για το στομάχι.

Σε αυτά περιλαμβάνονται η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη, η νατριούχος ναπροξένη, το Alka-Seltzer®, η παρακεταμόλη, το Excedrin® και ορισμένα αντιβιοτικά και φάρμακα για μυκητιασικές λοιμώξεις, άγχος, κατάθλιψη και επιληπτικές κρίσεις. Ενημερωθείτε από τον γιατρό σας για τυχόν πιθανές αλληλεπιδράσεις και αν ο κίνδυνος υπερτερεί του οφέλους.

Μην αμελείτε τον τακτικό έλεγχο.

Εάν παίρνετε κάποιο αντιπηκτικό όπως η βαρφαρίνη, θα πρέπει να κάνετε τακτικά εξετάσεις αίματος για να δείτε αν το φάρμακο δρα ώστε να μην είναι πολύ αραιό ή πολύ πυκνό το αίμα σας και αν η δόση πρέπει να αλλάξει. Αλλά τα νεότερα αντιπηκτικά δεν απαιτούν εξετάσεις αίματος για την παρακολούθηση των επιπέδων ή των στόχων.

Μην παραλείπετε μια δόση ή μην παίρνετε διπλή δόση.

Η τήρηση των οδηγιών του θεράποντα ιατρού σας για τη χρήση του αντιπηκτικού σας είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου.

Μην προγραμματίζετε συγκεκριμένες οδοντιατρικές επεμβάσεις.

Οι συνήθεις οδοντιατρικές επεμβάσεις, όπως ο καθαρισμός και τα σφραγίσματα, δεν προκαλούν συνήθως μεγάλη αιμορραγία, οπότε μπορούν να γίνουν με ασφάλεια αν παίρνετε αντιπηκτικό. Όμως, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να αποφύγετε πιο σύνθετες διαδικασίες, όπως η αφαίρεση ενός δοντιού ή η τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερη αιμορραγία που είναι πιο δύσκολο να ελεγχθεί.

Μην αγνοείτε τις παρενέργειες.

Να ειδοποιείτε πάντα τον γιατρό σας εάν παρουσιάσετε οποιεσδήποτε παρενέργειες από το αντιπηκτικό σας, όπως ναυτία, κόπωση, δύσπνοια, ζάλη, αδυναμία, δερματικά εξανθήματα, πρήξιμο του προσώπου, των χειλιών, της γλώσσας ή του λαιμού, διάρροια ή ασυνήθιστους μώλωπες ή αιμορραγία.

https://www.medbox.gr/

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ