Μήπως είστε από αυτούς που πιστεύουν πως οι γάτες είναι χαρούμενες όταν ζουν έξω από το σπίτι; Δεν έχει σημασία, γιατί οι ίδιες διαφωνούν μαζί σας!
Στην πραγματικότητα, η συντριπτική πλειοψηφία των γατιών που ζουν μέσα σε σπίτι δεν έχουν πρόσβαση σε εξωτερικό χώρο για μεγάλο μέρος της ζωής τους, αν όχι και για ολόκληρη τη ζωή τους.
Αν μπορούσαν να μιλήσουν, αυτές οι γατούλες θα σας έλεγαν πως είναι κάτι παραπάνω από χαρούμενες που νιώθουν ασφαλείς με τις αγαπημένες τους οικογένειες. Κι αυτό γιατί εκεί έξω υπάρχουν ένα σωρό κίνδυνοι που τις απειλούν.
Τι γίνεται όμως με εκείνο το αδέσποτο γατάκι που όλο τριγυρνάει γύρω από το σπίτι σας και κλαίει τα βράδια; Μπορείτε άραγε να το μάθετε να ζει μέσα στο σπίτι και να το υιοθετήσετε μια και καλή;
Κι όμως, μπορείτε! Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ακολουθήσετε προσεκτικά τις παρακάτω οδηγίες.
Πιστέψτε πως εσείς και η γάτα μπορείτε να τα καταφέρετε
Εκατοντάδες γάτες περνούν ολόκληρη τη ζωή τους μέσα στο σπίτι και δεν παραπονιούνται ποτέ και για τίποτα. Δεν έχουν βγει ποτέ έξω και δεν έχουν καμία επιθυμία να το κάνουν.
Μάλιστα, αυτό είναι κάτι που αφορά και τις αδέσποτες γάτες. Είναι πολλές εκείνες που έχουν διασωθεί και πλέον ζουν χαρούμενες μέσα σε ένα ζεστό σπιτικό, αρκεί να περνάνε καλά.
Πως θα μάθω ένα αδέσποτο γατάκι να ζει μέσα στο σπίτι;
Φυσικά, θα πρέπει να κάνετε τη μετάβαση για την αδέσποτη γάτα μέσα στο σπίτι σταδιακά, μέχρι να συνηθίσει στο νέο της περιβάλλον.
Η αλήθεια είναι πως ορισμένες γάτες μπορούν άνετα να προσαρμοστούν δίχως κόπο, ενώ άλλες δυσκολεύονται αρκετά.
Ίσως τις δείτε να γρατζουνάνε τις πόρτες και τα παράθυρα, να κλαίνε και να προσπαθούν να αποδράσουν. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να έχετε κατά νου τα εξής:
Αν η γάτα σας δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ της ένα ονυχοδρόμιο ή μια αμμοδόχο, θα πρέπει να μάθει να τα χρησιμοποιεί πριν μπει για πάντα μέσα στο σπίτι.
Ταΐζετέ την πάντα μέσα στο σπίτι. Όσο περνάει ο καιρός, καλό είναι να την κρατάτε εκεί για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μπορείτε.
Αν η όλη διαδικασία της προσαρμογής γίνεται χειμώνα, θα πρέπει να της πάρετε ένα ζεστό και αναπαυτικό κρεβατάκι για να τη δελεάσετε να μείνει.
Σε περίπτωση που η γάτα σας θέλει να βγει έξω και να φύγει, πρέπει να πάρετε σοβαρά μέτρα προστασίας.
Ποτέ, μα ποτέ μην την χτυπήσετε, τη κλωτσήσετε ή της φωνάξετε. Έτσι, θα την τρομάξετε και δεν θα κάτσει ποτέ.
Μπορείτε να της μάθετε να απομακρύνεται από μια μισάνοιχτη πόρτα, ρίχνοντάς της μια απολαυστική λιχουδιά στην άλλη άκρη του δωματίου.
Εάν περιμένετε μωράκι ή έχετε κάποιου είδους αλλεργία, μην το δείτε σαν δικαιολογία για να την διώξετε από το σπίτι. Μιλήστε με τον γιατρό σας για να βρείτε λύσεις που θα σας βοηθήσουν να ζήσετε μαζί αρμονικά.
Κάντε την ζωή της στο σπίτι όσο το δυνατόν πιο διασκεδαστική!
Μπορεί οι άνθρωποι να έχουμε εξημερώσει τις γατούλες εδώ και χιλιάδες χρόνια, αλλά έχουν ακόμη ορισμένα ένστικτα που τις παροτρύνουν στην ζωή εκτός σπιτιού.
Σε αυτή τη περίπτωση, το αδέσποτο γατάκι σας θα πρέπει να έχει ενδιαφέρουσες και διασκεδαστικές εναλλακτικές μέσα στο σπίτι.
Εκμεταλλευτείτε θετικά το κυνηγετικό ένστικτό της. Δώστε της παιχνιδάκια που να μπορεί να παρακολουθεί από απόσταση, να κυνηγάει και να χτυπάει όσο θέλει. Μπορεί να είναι κυριολεκτικά οτιδήποτε.
Μην ξεχνάτε πως της αρέσει να παρατηρεί τον κόσμο από ψηλά. Γι’ αυτό, πάρτε της ένα πλήρως εξοπλισμένο ονυχοδρόμιο με πολλαπλά επίπεδα, ώστε να μπορεί να σκαρφαλώνει και να αθλείται. Αδιαμφισβήτητα, το ονυχοδρόμιο γάτας είναι απαραίτητο μέσα σε ένα γατόσπιτο.
Δώστε της ασφαλή πρόσβαση σε ένα παράθυρο, όπως για παράδειγμα με μια αιώρα γάτας. Με αυτό το τρόπο θα μπορεί να παρακολουθεί τα πουλάκια που βρίσκονται έξω.
Προμηθευτείτε λίγο γατόχορτο– ξέρετε, το περίφημο catnip. Θα τη δείτε να το μασάει με τις ώρες!
Μην την αφήνετε μόνη της. Αντιθέτως, φροντίστε, ώστε να περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί της.
Εκπαιδεύστε την σωστά, προκειμένου να την βγάζετε έξω με ένα ειδικό λουρί για γάτες. Μην την αφήνετε όμως να απομακρυνθεί πολύ, εάν θέλετε να αποφύγετε τυχόν ατυχήματα.
Μάθετε να σέβεστε τα όρια της
Εάν τυχόν αντιμετωπίζετε προβλήματα στο να κρατάτε τη γάτα μέσα στο διαμέρισμα, μην μπείτε στον πειρασμό να ενδώσετε στην ανάγκη της να βγαίνει έξω περιστασιακά.
Με αυτό το τρόπο δυσκολεύετε το εγχείρημά σας, που δεν είναι άλλο από το να συνηθίσει και να αγαπήσει τη ζωή σαν κατοικίδιο.
Επίσης, μάθετε στους καλεσμένους σας να μην υποκύπτουν στα νάζια της και ακολουθήστε και οι ίδιοι το παράδειγμά τους. Μπορείτε να παίξετε όσο θέλετε μαζί της, αλλά μέσα στο σπίτι!
Σε οποιαδήποτε περίπτωση δείτε πως το αδέσποτο γατάκι σας δυσκολεύεται και κλαίει συνεχώς ή ακόμα χειρότερα κάνει χαμό, προκειμένου να το αφήσετε, πάρτε μια βαθιά αναπνοή.
Επικοινωνήστε σχετικά με τον κτηνίατρό σας. Ζητήστε του βοήθεια και εναλλακτικούς τρόπους, με τους οποίους μπορείτε να το εκπαιδεύσετε. Θα δείτε πως σταδιακά δεν θα ξεκολλάει από εκεί μέσα!
Αλήθεια, εσείς έχετε σώσει ποτέ κάποιο αδεσποτάκι; Το υιοθετήσατε; Πώς κύλησε όλο αυτό; Μοιραστείτε μαζί μας τις δικές σας, ξεχωριστές εμπειρίες στα σχόλια από κάτω!