ΣΟΨΥ Πάτρας: "Μια οφειλόμενη απάντηση στην ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής"

Για το θέμα του κυλικείου στο νέο Δημαρχείο

Σε ανακοίνωση του ΣΟΨΥ Πάτρας, τονίζονται τα εξής:

Μια οφειλόμενη απάντηση επί της από 11/6/2024 δημόσιας ανακοίνωσης της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Πατρέων

ή αλλιώς ας ξαναγνωριστούμε: 

Την 11η /6/2024 δημοσιεύθηκε σε πλειάδα τοπικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Πατρέων αναφορικά με την από 8/6/2024 δημόσια επιστολή του ΣΟΨΥ, με θέμα τη δημοπράτηση του κυλικείου στο χώρο του Αρσακείου. Η εν θέματι, τουλάχιστον ατυχής, ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής, παρίσταται, κατά το περιεχόμενο της, 

α) μυωπική ως προς την απαιτούμενη καθημερινή μάχη που δίδεται επί του πεδίου σήμερα (και όχι σε ένα αόριστο μέλλον) για την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση, στήριξη και ανακούφιση των ψυχικά ασθενών, την καταπολέμηση του στίγματος και την αποιδρυματοποίηση.

β)κυνική δοθέντος ότι οριακά επιχαίρει για το κλείσιμο του καφέ «ΓΕΦΥΡΕΣ», εγχειρήματος στο πλαίσιο του οποίου επί τέσσερα συναπτά έτη τουλάχιστον … ψυχικά πάσχοντες βρήκαν εργασία, λειτουργική καθημερινότητα και διέξοδο από τον κοινωνικό αποκλεισμό, μέσα σε ένα εργασιακό περιβάλλον που όλοι ήταν ισότιμοι, χωρίς διακρίσεις, χωρίς ιεραρχίες αλλά με όρεξη για εργασία και ζωή. Αυτό ακριβώς επιθυμούσαμε και διεκδικούσαμε και με την παραχώρηση του κυλικείου του Δημαρχείου. Τόσο «επιχειρηματικά» ήταν τα  σχέδια της «υποταγμένης στους νόμους της αγοράς ΜΚΟ» μας….

γ)άστοχη ως προς τον κοινωνικό ρόλο που έχει επιτελέσει και συνεχίζει να επιτελεί ο ΣΟΨΥ στην στήριξη, ψυχοκοινωνική αποκατάσταση και συμπερίληψη των ψυχικά πασχόντων, στην καταπολέμηση του στίγματος και του κοινωνικού αποκλεισμού

δ) αποσπασματική και ως εκ τούτου ανακριβής, δοθέντος ότι καίτοι η δημοτική αρχή γνωρίζει πολύ καλά ότι ο ΣΟΨΥ επί σειρά ετών ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι μαζί με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.με.Α) στη πρώτη γραμμή των κοινωνικών αγώνων για την υπεράσπιση του  πανανθρώπινου δικαιώματος στην υγεία απέναντι στην απειλή της διαρκούς φτωχοποίησης και του αποκλεισμού, εντούτοις αποσιωπά τους διεκδικητικούς του αγώνες προκειμένου να δημιουργήσει την ψευδή εντύπωση περί «σκοτεινής ΜΚΟ» με δήθεν επιχειρηματική δραστηριότητα. 

    Εν πολλοίς, με την επίμαχη ανακοίνωση της, η Δημοτική Αρχή, στοχοποιώντας μάλιστα προσωπικά την Πρόεδρο του Συλλόγου μας και άρα εν συνόλω τον ΣΟΨΥ, επί της ουσίας μας λέει δημόσια «Δεν σας χρειαζόμαστε και δεν σας θέλουμε». 

Δεν γίνεται παρά να μην επισημάνουμε ότι αναμένουμε μέχρι και σήμερα να ανακληθεί δημόσια η προσωπική στοχοποίηση της Προέδρου του Συλλόγου μας από την Δημοτική Αρχή. Ωστόσο, με (ατυχή..) αφορμή την από 11/6/2024 δημόσια απάντηση της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Πατρέων επί της από 8/6/2024 επιστολής του ΣΟΨΥ, αδράττουμε της ευκαιρίας  να συστηθούμε εκ νέου στην Δημοτική Αρχή και μόνο δοθέντος ότι η κοινωνία των Πατρών μας γνωρίζει πολύ καλά και αναγνωρίζει ευρέως. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με τα πλέον βασικά που φέρεται να αγνοεί η Δημοτική Αρχή. 

Τι δεν είναι ο ΣΟΨΥ: 

Ι. Ο Σύλλογος για την Ψυχική Υγεία (και όχι Σύλλογος Οικογενειών για τη Ψυχική Υγεία ως ανακριβώς αναφέρει η ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής) δεν είναι η κα. Μπίκου αλλά σωματείο αποτελούμενο από τα εκατοντάδες μέλη του, τους ψυχικά πάσχοντες, τους φροντιστές, το ιατρικό, το επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό του (15 εργαζόμενοι). Όταν μια ανακοίνωση μας υπογράφεται από την Πρόεδρο του ΔΣ του Συλλόγου μας, η ανακοίνωση αυτή αντιπροσωπεύει ολόκληρο τον Σύλλογο μας. Συνεπώς, η προσωπική στοχοποίηση της Προέδρου μας από την Δημοτική Αρχή βάλλει ευθέως κατά του ΣΟΨΥ και των μελών του γεγονός που συνιστά έναν ακόμη λόγο για την άμεση δημόσια επανόρθωση από την Δημοτική Αρχή, εφόσον βέβαια υπάρχει η αντίστοιχη ευθιξία. 

ΙΙ. Ο Σύλλογος για την Ψυχική Υγεία, δεν είναι ούτε «σκοτεινή ΜΚΟ», ούτε υποκρυπτόμενη επιχειρηματική δραστηριότητα. Η ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής ανακαλύπτει τον εσωτερικό εχθρό σε έναν Σύλλογο που επί σειρά ετών τα μέλη του δίνουν τη ζωή τους για τους ψυχικά πάσχοντες αντιμετωπίζοντας διαχρονικά τις ελλείψεις του κοινωνικού κράτους, την έλλειψη δομών και πρόνοιας. 

Τι είναι όμως ο ΣΟΨΥ;

Το Κέντρο Ημέρας Ψυχικά Πασχόντων του Συλλόγου μας με την ονομασία «ΓΕΦΥΡΕΣ ΖΩΗΣ» , αριθμώντας 5.082 θεραπευτικές πράξεις μόνο για το έτος 2023, ενημέρωσε για το ίδιο έτος αναφοράς, 1.399 άτομα του γενικού πληθυσμού για ζητήματα ψυχικής υγείας και τις παροχές μας. Συνολικά 546 νέοι ωφελούμενοι έλαβαν υπηρεσίες του Κέντρου Ημέρας (το 68% αφορούσε γυναικείο πληθυσμό). Συνολικά, 1.127 άτομα έλαβαν δωρεάν ψυχιατρικές υπηρεσίες (αξιολόγηση και παρακολούθηση) ενώ πραγματοποιήθηκαν 2.581 δωρεάν συνεδρίες ψυχοθεραπείας. Το 31% των ατόμων αποτελούσαν νέα περιστατικά (350/1.127), ενώ το υπόλοιπο ποσοστό αναφέρεται σε ωφελούμενους από προηγούμενα έτη που συνεχίζουν να λαμβάνουν υπηρεσίες. Για το ίδιο έτος αναφοράς (2023) υπήρξαν 324 αιτήματα για παιδοψυχιατρική παρακολούθηση (αξιολόγηση, παρακολούθηση). Τα νέα περιστατικά, για το έτος αναφοράς ήταν 84 (26%) παιδιά και έφηβοι ενώ συνολικά πραγματοποιήθηκαν 403 παιδοψυχιατρικές πράξεις. Συνολικά 137 άτομα παρακολούθησαν τα προγράμματα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης. Με κυρίαρχες διαγνώσεις τις Ψυχώσεις και την Διπολική Διαταραχή, η ηλικιακή σύνθεση των αντίστοιχων περιστατικών κυμάνθηκε από την ηλικία των 23 ετών έως 60 ετών.

    Την παραπάνω συγκεκριμένη κατάσταση καλούμαστε καθημερινά να διαχειριστούμε και να αντιμετωπίσουμε διατρανώνοντας στην τοπική κοινωνία των Πατρών ότι οι Ψυχικά ασθενείς δεν είναι μόνοι. Από την δημόσια ανακοίνωση της, η Δημοτική Αρχή φαίνεται ότι αδυνατεί να αναλύσει συγκεκριμένα την παραπάνω πραγματικότητα και να αφουγκραστεί τον αγώνα μας.  Άσκοπα μας υπενθυμίζει αυτό που δεν μπορούμε να ξεχάσουμε γιατί το βιώνουμε καθημερινά, δηλαδή τις διαχρονικές ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού και του κοινωνικού κράτους. Άστοχα μας υπενθυμίζει αυτό που διαδηλώνουμε επί σειρά ετών, ότι ο Σύλλογος μας (όπως και όλοι οι υπόλοιποι Σύλλογοι) δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις ελλείψεις του κοινωνικού κράτους.

    Η διαφορά μας είναι ότι εμείς παλεύουμε με την καρδιά και το μυαλό μας  τόσο για τις άμεσες ανάγκες των ψυχικά πασχόντων και των οικογενειών τους όσο και για την κεντρική κρατική ενίσχυση των δομών ψυχικής υγείας. Εν τέλει η διαφορά μας είναι ότι εκεί που κάποιοι επιλέγουν να βρίσκουν τον εσωτερικό εχθρό ή να κυνηγούν ανεμόμυλους εμείς επιλέγουμε να χτίζουμε «ΓΕΦΥΡΕΣ ΖΩΗΣ».  Καθ’ είς εφ’ ώ ετάχθη.

 

Υ.Γ.: Αναρωτιόμαστε, η δημοπράτηση του κυλικείου, ως επιθυμεί η Δημοτική Αρχή, με διαγωνιστική διαδικασία επί τη βάσει ενσωματωμένων στην Ελληνική νομοθεσία ευρωπαϊκών οδηγιών και κανόνων της ανταγωνιστικής αγοράς, δεν θα γίνει ή κάνουμε λάθος;;;;;