Σε δέκα εκλογικές περιφέρειες της επικράτειας το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε μονοψήφιο ποσοστό. Το γεγονός ότι οι επτά από αυτές είναι σε Αττική και Πειραιά εξηγεί το πόσο σημαντική είναι η υστέρηση του κόμματος στο λεκανοπέδιο, όπου συγκεντρώνεται ο μισός πληθυσμός της χώρας.
ύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών, τη χαμηλότερη επίδοσή του πανελλαδικά το κόμμα κατέγραψε στην Α΄ Πειραιά, όπου συγκέντρωσε ποσοστό 7,86%. Απ’ όλες τις εκλογικές περιφέρειες του λεκανοπεδίου το κόμμα κατάφερε οριακά διψήφιο ποσοστό στον Β2 Δυτικό Τομέα Αθηνών, όπου έλαβε το 10,05% των ψήφων. Εκτός Αττικής περιορίστηκε σε μονοψήφιο ποσοστό στην Α΄ Θεσσαλονίκης, ένα ακόμη μεγάλο αστικό κέντρο, όπου έλαβε 9,43%, στην Ξάνθη με 9,14% και στη Ροδόπη με 8,87%. Στις δύο τελευταίες περιφέρειες κυριάρχησε το μειονοτικό ΚΙΕΦ, περιορίζοντας ανάλογα τα ποσοστά των υπολοίπων κομμάτων.
Η αδυναμία του ΠΑΣΟΚ στα μεγάλα αστικά κέντρα αποτυπώνεται και στη Β΄ Θεσσαλονίκης, όπου μπορεί να κατάφερε να πάρει διψήφιο ποσοστό, αλλά και εκεί οριακά, καθώς έλαβε το 10,82% των ψήφων. Ενα εξίσου σημαντικό στοιχείο είναι ότι το κόμμα σε τέσσερις περιφέρειες βρέθηκε στην πέμπτη θέση. Οι δύο από αυτές στο λεκανοπέδιο. Πρόκειται για τις περιφέρειες Β΄ Πειραιώς, όπου πάνω από το ΠΑΣΟΚ βρέθηκαν Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση και Β΄ Δυτικής Αττικής, όπου προηγήθηκαν Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση και ΚΚΕ. Οι άλλες δύο περιφέρειες ήταν η Ξάνθη και η περιφέρεια Εξωτερικού. Ενα σημαντικό στοιχείο είναι, επίσης, ότι το κόμμα υποχώρησε κατά μία θέση στη σειρά κατάταξης των κομμάτων στις περιφέρειες Δράμας και Κιλκίς, εξέλιξη που αποδίδεται στην αντίδραση του πιο συντηρητικού ακροατηρίου της Βόρειας Ελλάδας στη νομοθέτηση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών.
kathimerini.gr/