Τηλεοπτική κριτική: Το Πρόβλημα των Τριών Σωμάτων - Στη Φύση δεν υπάρχει τίποτα μόνο του

του Ελισσαίου Βγενόπουλου, σκηνοθέτη-συγγραφέα

Τα θαύματα, τα μυστήρια, τα περίεργα και τα εκπληκτικά δεν είναι αντίθετα στη φύση, αλλά αντίθετα στις μικρές γνώσεις, στις ελάχιστες πληροφορίες και τις σχεδόν ανύπαρκτες βεβαιότητες που έχουμε για τη  φύση και για αυτά που μας περιβάλλουν. Μπορεί αυτή η άγνοια να τυλίγει από τα πιο μεγάλα μέχρι τα πιο ταπεινά με κάτι ανυπέρβλητα θείο.

Η πρώτη σεκάνς του πρώτου επεισοδίου της σειράς «Το Πρόβλημα των Τριών Σωμάτων» μας μεταφέρει στην Κίνα του 1966 της Πολιτιστικής επανάσταση.  Ένα λαϊκό δικαστήριο με αφιονισμένο κοινό-ακροατήριο το οποίο κραδαίνει το κόκκινο βιβλιαράκι του «Τιμονιέρη» καλείται να λιντσάρει έναν άμοιρο επιστήμονα.

Ένας φυσικός, μεταξύ πολλών αντιφρονούντων, που κρίνεται, ξυλοκοπείται μέχρι θανάτου από τους ερυθροφρουρούς μπροστά στα μάτια της κόρης του, ενώ το φανατικό πλήθος  ζητωκραυγάζει υπέρ του Προέδρου Μάο και του καθεστώτος του με το κόκκινο βιβλιαράκι στο χέρι. Οι κατηγορίες που βαραίνουν τον φυσικό είναι ότι δίδασκε την θεωρία της σχετικότητας, ότι υποστήριζε την θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης και άλλα τέτοια τρομερά και «αντικομουνιστικά». Το γεγονός ότι η Γιε Γουέντζι έγινε μάρτυρας του ξυλοδαρμού μέχρι θανάτου του πατέρα της, καθόρισε όχι μόνο την υπόλοιπη ζωή της, αλλά και το μέλλον της ανθρωπότητας.

Τέσσερις δεκαετίες αργότερα οι αρχές προσπαθούν να διεισδύσουν σε μια μυστική σέχτα επιστημόνων ύστερα από μια σειρά ανεξήγητων αυτοκτονιών. Οι έρευνες θα τους οδηγήσουν σε ένα περίεργο διαδικτυακό παιχνίδι και ένα εικονικό κόσμο που κυριαρχείται από την ανεξέλεγκτη και απρόβλεπτη αλληλεπίδραση των τριών ήλιων του. Αυτό είναι το πρόβλημα των τριών σωμάτων και είναι το κλειδί για τα πάντα: το κλειδί για τον θάνατο των επιστημόνων, το κλειδί για μια συνωμοσία που καλύπτει έτη φωτός και το κλειδί για την απειλή αφανισμού που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Η αφήγηση πλέκεται επιδέξια μεταξύ παρελθόντος και παρόντος, ξετυλίγοντας το κουβάρι των γεγονότων που οδήγησαν στην τραυματική εμπειρία της αστροφυσικού Γιε Γουεντζιε, η οποία, όπως προαναφέραμε, είδε τον βίαιο θάνατο του πατέρα της, και τις συνέπειες που αντηχούν μέσα στις δεκαετίες. Η νεαρή γυναίκα μεγάλωσε και πριν πάρει θέση σε όσα συμβαίνουν γύρω της και εντός της στροβιλίζεται ανάμεσα στις έννοιες Παράσιτα, Σαιν-Τι, Σοφόνια, κυριαρχία, καλό, κακό, εξωγήινοι, Κύριος, Μέλλων. Μπορεί να είναι μια σπουδαία αστροφυσικός αλλά απογοητεύεται από την ικανότητα της ανθρωπότητας για βία και αναζητά παρηγοριά στα μυστήρια του σύμπαντος. Οι εμπειρίες της διαμορφώνουν την αφήγηση, καθώς οι πράξεις της έχουν εκτεταμένες συνέπειες.

 «Το Πρόβλημα των 3 Σωμάτων» κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Κίνα το 2006 και κατάφερε να κερδίσει διακρίσεις γρήγορα με το αγγλικό ντεμπούτο του το 2014. Μάλιστα, κατάφερε να γίνει το πρώτο ασιατικό μυθιστόρημα που κέρδισε το βραβείο Hugo για Καλύτερο Μυθιστόρημα.

Η προσαρμογή της σειράς του Netflix "The Three-Body Problem" ζωντανεύει το μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του Σιξίν Λιου  με ένα μείγμα δράματος, μυστηρίου και κερδοσκοπικής επιστήμης. Με φόντο την ταραχώδη Πολιτιστική Επανάσταση της Κίνας και με χρονικό ορίζοντα τεσσάρων δεκαετιών στο μέλλον, η σειρά μας  βυθίζει σε έναν κόσμο όπου η επιστημονική ανακάλυψη διαπλέκεται με την πολιτική αναταραχή και τις υπαρξιακές απειλές.

Τα βιβλία διαδραματίζονται κυρίως στην Κίνα, η σειρά υιοθετεί μια πιο σφαιρική προσέγγιση, με μεγάλο μέρος του δράματος να διαδραματίζεται κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όλες οι αλλαγές έγιναν με τη συγκατάθεση του συγγραφέα και οι κεντρικές ιστορίες, τα θέματα και οι απειλές παραμένουν τα ίδια. Η δράση μπορεί να ξεκινά στη δεκαετία του 1960 στην Κίνα, την εποχή της Πολιτιστικής Επανάστασης. Αλλά τελικά, όταν λαμβάνεται μια απόφαση με επιπτώσεις πέρα από τον πλανήτη μας, ο αντίκτυπος γίνεται αισθητός στις επόμενες γενιές.

Η σειρά έχει δημιουργηθεί από τους Ντέιβιντ Μπένιοφ, Ντ. Μπ. Γουάις  οι οποίοι έχουν γίνει ευρέως γνωστοί ως οι δημιουργοί του «Game of Thrones»- καθώς και τον Αλεξάντερ Γου, έναν από τους βασικούς σεναριογράφους του «True Blood» και συν-σεναριογράφο του «The Immortal Life of Henrietta Lacks» και πρωταγωνιστούν οι  Τζες Χονγκ, Λίαμ Κάνινγκχαμ, Έιζα Γκονζάλες, Τζοβάν Αντέπο, Τζόναθαν Πράις, Μπενεντίκτ Γουόγκ κ.ά

Στο επίκεντρο της ιστορίας βρίσκεται η αινιγματική έννοια του προβλήματος των τριών σωμάτων, μια μεταφορική και κυριολεκτική αναπαράσταση της χαοτικής δυναμικής που διέπει τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ τριών ουράνιων σωμάτων στο διάστημα. Καθώς οι ήρωές μας εμβαθύνουν στο μυστήριο, βρίσκονται μπλεγμένοι σε ένα πολύπλοκο παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας που αντικατοπτρίζει την πολυπλοκότητα του ίδιου του σύμπαντος.

Το ταξίδι της ομάδας των επιστημόνων ηρώων μας από τον σκεπτικισμό στο δέος αντικατοπτρίζει τη δική του εξερεύνηση των θεμάτων της σειράς από τον θεατή. Η τεχνογνωσία και η αποφασιστικότητά τους καθιστούν έναν κρίσιμο σύμμαχο στην αναζήτηση της κατανόησης, όλων αυτών που συμβαίνουν γύρω τους κι αυτών που απειλούν τον κόσμο, τον κόσμο των παρασίτων, όπως ισχυρίζονται κάποιοι Κύριοι.

Πίσω από την ομάδα των επιστημόνων βρίσκεται ο Κλάρενς Ντα Σι μια μυστηριώδης και χαρισματική φιγούρα, κινείται στο περιθώριο της κοινωνίας, κινούμενος στα σκοτεινά νερά της κατασκοπείας και της ίντριγκας. Τα κίνητρά του παραμένουν διφορούμενα, προσθέτοντας επίπεδα πολυπλοκότητας στην αφήγηση, καθώς οι πράξεις του επηρεάζουν τις ζωές των ανθρώπων γύρω του.

Κάθε χαρακτήρας, στη σειρά, φέρνει τη δική του μοναδική προοπτική και τα δικά του κίνητρα στην ιστορία, δημιουργώντας ένα πλούσιο μωσαϊκό προσωπικοτήτων με φόντο έναν κόσμο στα πρόθυρα της μεταμόρφωσης. Καθώς οι δρόμοι τους διασταυρώνονται και αποκλίνουν, η αληθινή φύση του "προβλήματος των τριών σωμάτων" αρχίζει να αναδύεται, θέτοντας υπό αμφισβήτηση όλα όσα νόμιζαν ότι γνώριζαν για το σύμπαν και τη θέση τους μέσα σε αυτό.

Μέσα από την πλούσια πολυεπίπεδη αφήγηση και τις συναρπαστικές αψίδες χαρακτήρων, η σειρά εξερευνά θέματα επιστημονικής ανακάλυψης, πολιτικής ίντριγκας και τη διαρκή αναζήτηση για κατανόηση σε ένα σύμπαν γεμάτο αβεβαιότητα. Καθώς τα μυστήρια βαθαίνουν και τα διακυβεύματα κλιμακώνονται, οι θεατές περιμένουν με ανυπομονησία την επόμενη ανατροπή σε αυτό το συναρπαστικό έπος.

Οπτικά ενδιαφέρουσα και προκλητική, η σειρά συνδυάζει άψογα τα εφέ CGI με τις πραγματικές συνθήκες, μεταφέροντας τους θεατές από τους δρόμους του Πεκίνου της δεκαετίας του 1960 στις εκπληκτικές εικόνες ενός μακρινού πλανητικού συστήματος. Η αντιπαράθεση ιστορικών γεγονότων με φουτουριστικές τεχνολογίες δημιουργεί ένα πλούσιο μωσαϊκό θεμάτων που εξερευνούν τη διασταύρωση της επιστήμης, της πολιτικής και της ανθρώπινης φύσης. Ένα από τα δυνατά σημεία της σειράς έγκειται στη διερεύνηση υπαρξιακών ερωτημάτων σχετικά με τη φύση της πραγματικότητας και τη θέση της ανθρωπότητας στο σύμπαν. Καθώς οι ήρωες παλεύουν με τις επιπτώσεις του προβλήματος των τριών σωμάτων και αντιμετωπίζουν την πιθανότητα μιας εξωγήινης απειλής, η αφήγηση εισχωρεί σε φιλοσοφικό έδαφος, προτρέποντας μας να αναλογιστούμε τα όρια της ανθρώπινης γνώσης και την ευθραυστότητα του πολιτισμού.

Αυτό που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον είναι ότι μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας δεν χτίζεται γύρω από την ίδια την εξωγήινη ζωή και την επικείμενη εισβολή, αλλά γύρω από το πώς εμείς -οι κανονικοί άνθρωποι- θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε την εμφάνιση μιας εξωγήινης δύναμης. Μας αναγκάζει επίσης να εξετάσουμε το ερώτημα πώς θα μπορούσε να μας δει ένα απόκοσμο ον, αν μας ανακάλυπτε ποτέ.

Υποστηριζόμενο από ένα δυνατό καστ και ένα σχολαστικά επεξεργασμένο σενάριο, το «Το Πρόβλημα των Τριών Σωμάτων» μας μαγνητίζει με τις περίπλοκες ανατροπές της, τη συναισθηματική της ένταση και το διανοητικό του βάθος. Από τις περιπλοκές της κβαντομηχανικής έως τις περιπλοκές των διαπροσωπικών σχέσεων, η σειρά περιηγείται επιδέξια σε πολύπλοκα θέματα με ευφυΐα, χιούμορ και ευαισθησία. Μάλιστα, ένα βασικό ερώτημα είναι το αν θα μπορούσαμε να έχουμε ελπίδα επιβίωσης εάν η Γη ήταν στόχος μίας τέτοιας δύναμης.

Πολλές φορές δυσανασχετούμε με το  ξεχείλωμα της αφήγησης των σειρών. Γιατί συνήθως οι σειρές μια «λιπόσαρκη» ιστορία την σύρουν για να κερδίσουν χρόνο και επεισόδια, στο «Το Πρόβλημα των Τριών Σωμάτων» συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Είναι τόσα πολλά αυτά που πραγματεύεται η σειρά και συνδυάζονται με τόσο πυκνό τρόπο που κάποιες στιγμές αναρωτιέται ο θεατής για το τι και για το πώς. Όμως πρόκειται για ένα στέρεο δράμα με ιδέες που προκαλούν προβληματισμό και δημιουργούν μια καθηλωτική εμπειρία θέασης. Με τη συναρπαστική αφήγηση και την οπτικά εντυπωσιακή ποιότητα παραγωγής, η σειρά είναι βέβαιο αφορά όλους εμάς που αναζητούμε μια συναρπαστική εξερεύνηση της θέσης της ανθρωπότητα ς στο σύμπαν.

Η γνώση μας για το σύμπαν είναι ένας σκοτεινός ουρανός δίχως αστέρια και άρκτους, δίχως σημάδια και πυξίδες, δίχως αρχή και τέλος, είναι ένας μουσκεμένος, βουρκωμένος ουρανός από την απελπισία της αμάθειας και το δέος άγνοιας.

 

Διαβάστε επίσης