Τηλεοπτική κριτική: Μικρό Ταρανδάκι - Στις πιο σκοτεινές σχισμές

του Ελισσαίου Βγενόπουλου, σκηνοθέτη-συγγραφέα

Φυσιολογικοί άνθρωποι είναι μόνο αυτοί που τους έχουμε σε μια απόσταση, τους παρατηρούμε από μακριά, τους εξετάζουμε εκ του μακρόθεν, γιατί όσο πλησιάζουμε κάποιον, όσο τον γνωρίζουμε διαπιστώνουμε ότι απέχει πολύ από αυτό που ορίζουμε σαν «φυσιολογικό». Βέβαια είναι μια άλλη υπόθεση πως αν ο «τρελός» επιμείνει στην τρέλα του θα συναντήσει το φως και την ολοκλήρωση.

Το «Baby Reindeer» στα ελληνικά «Μικρό Ταρανδάκι» εμφανίστηκε ως θεατρικός μονόλογος στο Φεστιβάλ Fringe του Εδιμβούργου το 2019, αφήνοντας ανεξίτηλο το στίγμα του ως μία από τις πιο σημαντικές παραστάσεις της χρονιάς. Ο Ρίτσαρντ Γκαντ , γνωστός κυρίως για κωμικούς ρόλους, απέσπασε την προσοχή του κοινού με την αυτοβιογραφική του αφήγηση, αποσπώντας πολλά βραβεία και κερδίζοντας ευρεία αναγνώριση. Η παραγωγή, που αργότερα μεταφέρθηκε στις σκηνές του Λονδίνου, αφηγήθηκε την ταραχώδη ιστορία ενός νεαρού κωμικού ονόματι Ντόνι, η ζωή του οποίου κατακλύζεται από το αδυσώπητο κόλλημα, την αβάσταχτη ψύχωση της Μάρθα (Τζέσικα Κάνινγκ), μιας μεσήλικης, ευτραφούς ξεκαρδιστικής μεγαλοκοπέλας. Αυτή η εμμονική σχέση εξελίσσεται σε αυτοκαταστροφικά μοτίβα, βυθίζοντας τον Ντόνι σε ένα οδυνηρό ταξίδι συναισθηματικής παράκρουσης.

Στον πυρήνα της η σειρά  «Μικρό Ταρανδάκι»  είναι μια εξερεύνηση της προσήλωσης, της μοναξιάς και της αυτοκαταστροφής. Η αφήγηση περιστρέφεται γύρω από τον νεαρό κωμικό, η ζωή του οποίου παίρνει μια σκοτεινή τροπή όταν γίνεται αντικείμενο εμμονής για τη Μάρθα, της οποίας το ανελέητο κυνήγι καταρρακώνει τη συναισθηματική του σταθερότητα και τον βυθίζει σε ένα καθοδικό σπιράλ απόγνωσης.

Αρχικά, οι συναντήσεις του Ντόνι με τη Μάρθα φαίνονται ακίνδυνες, αλλά η εμμονή της μαζί του σύντομα παίρνει μια σκοτεινή και ανησυχητική τροπή. Καθώς το κόλλημα  της Μάρθας εντείνεται, ο Ντόνι βρίσκει τον εαυτό του να κατακλύζεται από μια δίνη συναισθημάτων, που κυμαίνονται από ντροπή και ενοχή μέχρι απελπισία και μίσος για τον εαυτό του.

Μέσα από μια σειρά ηχογραφημένων μηνυμάτων και ηλεκτρονικών μηνυμάτων, παρασυρόμαστε στον κόσμο του Ντόνι, όπου τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και παράνοιας θολώνουν. Η ανελέητη καταδίωξη του ήρωά μας  από τη Μάρθα τον ωθεί στα πρόθυρα της αυτοκαταστροφής, οδηγώντας τον σε ένα μονοπάτι κατάχρησης ναρκωτικών και απερίσκεπτης συμπεριφοράς. Καθώς ο Ντόνι παλεύει με τους δικούς του δαίμονες, απομονώνεται όλο και περισσότερο και κατατρώγεται από το φόβο.

Κεντρικό ρόλο στην επιτυχία του «Μικρό Ταρανδάκι»  παίζει η μαγευτική ερμηνεία της Τζέσικα Κάνινγκ ως  Μάρθα, που απεικονίζεται με ανατριχιαστική ακρίβεια, η οποία παρουσιάζεται ως μια τρομερή αντίπαλος της οποίας η σιωπηλή απειλή διαψεύδει τη φαινομενικά αθώα συμπεριφορά της. Οι αλληλεπιδράσεις των ηρώων μας  σφύζουν από ένταση, υπογραμμίζοντας την τοξική δυναμική που τους συνδέει σε έναν διεστραμμένο χορό χειραγώγησης και ελέγχου. Αλλά  η απόδοση της Κάνιγκ δικαιώνεται μέσα από την εξίσου εξαιρετική ερμηνεία του Γκαντ ως Ντόνι. Η απεικόνιση ενός ανθρώπου που βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης δεν είναι τίποτα λιγότερο από μαγευτική, αποτυπώνοντας την ουσία της εσωτερικής αναταραχής του Ντόνι με ωμή ευπάθεια και ένταση.

Η σκηνοθεσία του Γκαντ  προσδίδει στην σειρά μια απτή αίσθηση τρόμου, καθώς κάθε αποκάλυψη ξεφλουδίζει ένα ακόμη στρώμα του κατακερματισμένου ψυχισμού του ήρωα. Η αντιπαράθεση χιούμορ και τρόμου εντείνει την ένταση, θολώνοντας τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και εφιάλτη.

Η ευφυΐα της σειράς έγκειται στην ικανότητά του να αναλύει με χειρουργική ακρίβεια την πολυπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων. Μέσα από τη σειρά ηχογραφημένων μηνυμάτων και ηλεκτρονικών μηνυμάτων, το κοινό εισέρχεται στον ψυχισμό του Ντόνι, παρακολουθώντας τη σταδιακή του κατάβαση στην τρέλα, καθώς η εμμονή της Μάρθα τον κατατρώει ολοκληρωτικά. Αυτό που αρχίζει ως κολακεία σύντομα μεταμορφώνεται σε ασφυκτικό έλεγχο, αφήνοντας τον Ντόνι παγιδευμένο σε έναν ιστό χειραγώγησης και αυτό απέχθειας και μαζί του παρασύρει κι εμάς. Καθώς η ιστορία εξελίσσεται, αναρωτιόμαστε για τη φύση της εμμονής και τη λεπτή γραμμή μεταξύ αγάπης και κατοχής. Το Ταρανδάκι είναι ένα ταξίδι στις πιο σκοτεινές γωνιές του ανθρώπινου ψυχισμού.

Θεματικά, το «Μικρό Ταρανδάκι» διασχίζει ένα ευρύ φάσμα υπαρξιακών πεδίων, αγγίζοντας θέματα που κυμαίνονται από την ντροπή και τη σκληρότητα μέχρι την ψυχική ασθένεια και τον εθισμό. Αποκαλύπτει την εύθραυστη φύση των ανθρώπινων σχέσεων, εκθέτοντας τα τρωτά σημεία που κρύβονται κάτω από την επιφάνεια ακόμη και των πιο φαινομενικά σταθερών ατόμων.  Η σειρά δεν είναι απλώς μια ιστορία εμμονής, αλλά μια βαθιά εξερεύνηση της ανθρώπινης κατάστασης. Αντιμετωπίζει άβολες αλήθειες για τη μοναξιά, την ψυχική ασθένεια και την καταστροφική δύναμη της επιθυμίας. Οι αγώνες του Ντόνι βρίσκουν βαθιά απήχηση στο κοινό, καθώς έρχονται αντιμέτωποι με τα δικά τους τρωτά σημεία και τους δικούς τους φόβους.

Το «Μικρό Ταρανδάκι»   αποτελεί μια απόδειξη της δύναμης της τέχνης να προκαλεί, να προκαλεί και, τελικά, να διαφωτίζει. Η ατρόμητη εξερεύνηση της εμμονής και της αυτοκαταστροφής είναι ένας θρίαμβος της αφήγησης. Καθώς ξετυλίγεται το στοιχειωμένο ταξίδι του Ντόνι, χρησιμεύει ως μια αυστηρή υπενθύμιση της εύθραυστης φύσης του ανθρώπινου πνεύματος και της καταστροφικής δύναμης της ανεξέλεγκτης επιθυμίας. Σε έναν κόσμο γεμάτο αβεβαιότητα και αναταραχή, το «Μικρό Ταρανδάκι» λειτουργεί ως φάρος αλήθειας, φωτίζοντας τις σκιές που κρύβονται μέσα σε όλους μας.

Μια δόση τρέλας και εμμονών είναι αλήθεια την διαθέτουμε όλοι, απλώς αυτός  που μπορεί να αναλύσει τους παραλογισμούς του ονομάζεται φιλόσοφος κι εκείνος που μπορεί να μεταποιήσει την τρέλα και την απόγνωσή του, καλλιτέχνης.

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ