Επεισόδια στη Βολιβία από υποστηρικτές του πρώην προέδρου Μοράλες – Δύο νεκροί, έντεκα τραυματίες και μπλόκα στους δρόμους

Χιλιάδες παραγωγοί κόκας, απέκλεισαν δρόμους στη Βολιβία χθες Πέμπτη, τέταρτη ημέρα των κινητοποιήσεών τους σε ένδειξη υποστήριξης στον πρώην πρόεδρο Έβο Μοράλες, που είδε την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές του 2025 να ματαιώνεται με απόφαση της δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τις αρχές, δυο άνθρωποι σκοτώθηκαν εξαιτίας των μπλόκων στους δρόμους, ενώ 11 αστυνομικοί τραυματίστηκαν την Τετάρτη, σε συγκρούσεις με διαδηλωτές που απαιτούσαν να παραιτηθούν τα μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου επειδή τάχθηκαν εναντίον του κ. Μοράλες.

«Δεν πρόκειται να επιστρέψουμε στα σπίτια μας χωρίς τις παραιτήσεις τους. Θέλουμε να γίνουν εκλογές δικαστών», είπε ο ηγέτης των διαδηλωτών Βισέντε Τσόκε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RKC από μπλόκο στον νομό Κοτσαμπάμπα, οχυρό του πρώην προέδρου, που είναι και ο ίδιος πρώην κοκαλέρο.

Οι δικαστές του Συνταγματικού Δικαστηρίου και άλλων οργάνων της δικαιοσύνης αποφάσισαν μόνοι τους να παρατείνουν τις θητείες τους —κανονικά ολοκληρώνονταν το 2023—, ελλείψει συμφωνίας στο Κογκρέσο για να οργανωθούν εκλογές που θα ανεδείκνυαν νέες δικαστικές αρχές.

Οργανώσεις παραγωγών κόκας και άλλοι υποστηρικτές του κ. Μοράλες έχουν αποκλείσει από τη Δευτέρα δρόμους με βράχια, κλαδιά δέντρων, φλεγόμενα ελαστικά αυτοκινήτων. Δεκάδες οχήματα έχουν ακινητοποιηθεί στους δρόμους που απέκλεισαν.

Χθες Πέμπτη οι αρχές έκαναν λόγο για 22 μπλόκα, ειδικά στους νομούς της Λα Πας, της πρωτεύουσας, και της Σάντα Κρους, της ατμομηχανής της οικονομίας της Βολιβίας, από 16 προχθές Τετάρτη.

Τα μπλόκα στους δρόμους απέκοψαν το ανατολικό από το δυτικό τμήμα της Βολιβίας κι απειλούν να οδηγήσουν σε απογείωση τις τιμές των τροφίμων, ιδίως του κρέατος και των αυγών, στη Λα Πας.

Έτσι, η κυβέρνηση σχεδιάζει να δημιουργήσει «αερογέφυρα» για να «διευκολυνθεί η μεταφορά προϊόντων» στη βολιβιανή πρωτεύουσα, δήλωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Καταναλωτή Χόρχε Σίλβα. Τα μπλόκα στους δρόμους προκαλούν ζημία που ανέρχεται σε περίπου 118 εκατομμύρια ευρώ ημερησίως, κατά υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομίας.

Οι διαδηλώσεις κλιμακώνουν τη σύγκρουση του κ. Μοράλες με τον νυν πρόεδρο Λουίς Άρσε, πρώην σύμμαχό του, άλλοτε υπουργό Οικονομίας του, στον οποίο ο πρώην πρόεδρος προσάπτει ότι εμπόδισε την υποψηφιότητά του με τη βοήθεια μελών του Κογκρέσου και δικαστών.

Και οι δύο ονομάστηκαν από υποστηρικτές τους υποψήφιοι για την προεδρία το 2025.

Ο Έβο Μοράλες ήταν πρόεδρος της Βολιβίας από το 2006 ως το 2019· επανεξελέγη το 2009 και το 2014. Το 2019, εξαναγκάστηκε να παραιτηθεί και να εγκαταλείψει τη χώρα εξαιτίας ταραχών, αφού ο στρατός και η αστυνομία στράφηκαν εναντίον του, εν μέσω καταγγελιών της αντιπολίτευσης περί νοθείας. Ο ίδιος και οι υποστηρικτές του κατήγγειλαν πραξικόπημα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ