Η «ασθένεια» της Μέσης Ανατολής

του Μιχάλη Ψύλου, δημοσιογράφου

Κρίσιμες συναντήσεις με την ισραηλινή ηγεσία έχει σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, καθώς οι συγκρούσεις κλιμακώνονται τώρα –μετά τη Γάζα-και με τη Χεζμπολλάχ, στον Λίβανο.

Με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να υπολείπεται σημαντικά του Ντόναλντ Τραμπ στις δημοσκοπήσεις ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, γίνεται πλέον επιτακτική για την Ουάσιγκτον η ανάγκη να τελειώσει το σκηνικό της πλήρους καταστροφής στη Γάζα. Και να μην ανοίξει νέο μέτωπο στην περιοχή, ειδικά με το Ιράν.

Για να κερδίσει τον Νοέμβριο, ο Μπάιντεν θα χρειαστεί την υποστήριξη των λεγόμενων «προοδευτικών» Αμερικανών, οι οποίοι έχουν ασκήσει έντονη κριτική στη σταθερή υποστήριξή του Αμερικανού προέδρου προς το Ισραήλ.

Και στην πέμπτη του επίσκεψη στο Ισραήλ από την αποφράδα ημέρα της 7ης Οκτωβρίου, ο Μπλίνκεν θέλει να φύγει αυτή τη φορά από τη χώρα, με «απτά αποτελέσματα»: Μια αισθητή αλλαγή στην ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και μια σημαντική αύξηση του ποσού της βοήθειας στους αμάχους Παλαιστινίους. Αλλά και τον σαφή περιορισμό του πολέμου, που έχει στοιχίσει μέχρι τώρα τη ζωή σε 23.000 Παλαιστινίους- το 1% του πληθυσμού της Γάζας- και 180 Ισραηλινούς στρατιώτες.

Θα καταφέρει άραγε ο Μπλίνκεν «να καθαρίσει το χάος που έχει προκαλέσει το Ισραήλ και για τις ΗΠΑ», όπως γράφει η Χααρέτζ; Θα μπορέσει να πείσει τον πρωθυπουργό Νετανιάχου να σταματήσει τον πόλεμο;

Δύσκολο! Τα ακροδεξιά στοιχεία που ελέγχουν την ισραηλινή κυβέρνηση έχουν βάλει στόχο τη δημιουργία του «Μεγάλου Ισραήλ», που θα περιλαμβάνει το σύνολο των Παλαιστινιακών εδαφών. Και αυτό είναι το πρόβλημα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αντιμετωπίσουν την ασθένεια και όχι το σύμπτωμα, όπως κάνουν τώρα. Και η ασθένεια της Μέσης Ανατολής είναι η αποτυχία επίλυσης του παλαιστινιακού ζητήματος, με μια δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Αλλιώς, το πόκερ αίματος θα συνεχίζεται. Γιατί τελικά ο στόχος και αυτού του πολέμου είναι ο ίδιος ο πόλεμος…

https://www.naftemporiki.gr/

Διαβάστε επίσης