Εντείνεται η ανησυχία για ευρύτερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, με τη Χεζμπολάχ να απειλεί για σκληρά αντίποινα κατά του Ισραήλ μετά το χτύπημα που έγινε χθες στη Βηρυτό και το οποίο προκάλεσε τον θάνατο, του υπαρχηγού της Χαμάς, του 57χρονου Σάλεχ αλ Αρούρι και ακόμα δύο ηγετικών στελεχών της οργάνωσης. Την ίδια ώρα, η Χαμάς διαμηνύει ότι σταματά, κάθε συνομιλία για απελευθέρωση ομήρων.
Το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει επισήμως, την ευθύνη για την επίθεση, ξεκαθαρίζει, όμως, ότι δεν πρόκειται για επίθεση σε βάρος του Λιβάνου, που προσφεύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για παραβίαση της εθνικής του κυριαρχίας.
Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου εξαπέλυσε το βράδυ της Δευτέρας (2/1/2024) ρουκέτες εναντίον ισραηλινών στρατιωτών στα σύνορα των δύο χωρών, εν είδει αντιποίνων για τη δολοφονική επίθεση στη Βηρυτό που στοίχισε τη ζωή σε ηγετικό στέλεχος της παλαιστινιακής Χαμάς. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Al Jazeera, τουλάχιστον ένας ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε και αρκετοί τραυματίστηκαν.
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι κατήγγειλε ως “έγκλημα” το ισραηλινό πλήγμα που έχει στόχο, όπως είπε, να παρασύρει τη χώρα, σε μια νέα φάση αντιπαράθεσης με το Ισραήλ.
Η δολοφονία του Σάλεχ αλ Αρούρι συνιστά «τρομοκρατική ενέργεια», παραβίαση της κυριαρχίας του Λιβάνου και κλιμάκωση των εχθρικών ενεργειών του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων, δήλωσε ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.
Η δολοφονία του αξιωματούχου της Χαμάς, θα πυροδοτήσει ακόμη περισσότερο την αντίσταση κατά του Ισραήλ, σχολίασε το Ιράν.
Είναι η πρώτη φορά από την έναρξη των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας που το Ισραήλ εξαπολύει επίθεση στην πρωτεύουσα του Λιβάνου. Οι συγκρούσεις μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου περιορίζονταν μέχρι σήμερα σε παραμεθόριες περιοχές.
Το προσκείμενο στη Χεζμπολάχ τηλεοπτικό δίκτυο Al Mayadeen μετέδωσε ότι ο αριθμός των νεκρών από την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή ανέρχεται σε έξι. Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς.
Η Χαμάς επιβεβαίωσε τη δολοφονία του δεύτερου στην ιεραρχία του κινήματος. «Ο αντιπρόεδρος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, ο σεΐχης Σάλεχ αλ Αρούρι μαρτύρησε σε σιωνιστική επίθεση στη Βηρυτό», ανέφερε η ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το επίσημο κανάλι της Χαμάς, το Al-Aqsa TV, στην οποία συμπληρώνεται ότι σκοτώθηκαν επίσης δύο διοικητές των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, του στρατιωτικού βραχίονα του ισλαμιστικού κινήματος,
Γεννηθείς το 1966 στην Άρουρα της Δυτικής Όχθης, ο Σάλεχ αλ Αρούρι ήταν μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς από το 2010 και δεύτερος στην ιεραρχία του κινήματος μετά τον Ισμαήλ Χανίγια από το 2017. Ήταν επίσης ο ηγέτης της Χαμάς στη Δυτική Όχθη και είχε κατηγορηθεί από το Ισραήλ ως «εγκέφαλος» πολλών επιθέσεων.
Είχε περάσει συνολικά περισσότερα από 20 χρόνια σε ισραηλινές φυλακές και το 2010 απελάθηκε στη Συρία, όπου έμεινε για τρία χρόνια προτού ταξιδέψει στην Τουρκία και τα τελευταία χρόνια είχε εγκατασταθεί στον Λίβανο.
Έκκληση Μακρόν προς το Ισραήλ να αποφύγει την κλιμάκωση με τον Λίβανο
Ο Εμανουέλ Μακρόν παρότρυνε την ισραηλινή κυβέρνηση να «αποφύγει κάθε συμπεριφορά» που θα μπορούσε να οδηγήσει σε «κλιμάκωση», «ειδικά στον Λίβανο», μετά το —αποδιδόμενο στο Ισραήλ— πλήγμα στη Βηρυτό το οποίο σκότωσε τον δεύτερο τη τάξει της Χαμάς, γνωστοποίησε χθες Τρίτη το βράδυ το Ελιζέ.
Ο γάλλος πρόεδρος, ο οποίος συζήτησε τηλεφωνικά με τον ισραηλινό υπουργό Μπένι Γκαντς, μέλος της κυβέρνησης πολέμου του Μπενιαμίν Νετανιάχου, υπογράμμισε πως είναι «απαραίτητο να αποφευχθεί κάθε συμπεριφορά που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση, ειδικά στον Λίβανο», προσθέτοντας πως το Παρίσι θα «συνεχίσει να επιδίδει αυτό το μήνυμα σε όλους τους παράγοντες που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα» στη σύγκρουση, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του.
Ο υπ’ αριθμόν δύο της Χαμάς, ο Σάλεχ αλ Αρούρι, σκοτώθηκε σε πλήγμα αποδιδόμενο στο Ισραήλ σε προάστιο της Βηρυτού χθες βράδυ, ανακοίνωσαν το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα και πηγές προσκείμενες στις λιβανικές αρχές.
Αυτή ήταν η πρώτη φορά από το ξέσπασμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, πριν από σχεδόν τρεις μήνες, που έγινε στόχος τομέας της πρωτεύουσας του Λιβάνου.
«Αυτό το έγκλημα δεν θα παραμείνει αναπάντητο ή ατιμώρητο», διεμήνυσε η λιβανική παράταξη Χεζμπολά, σύμμαχος της Χαμάς. Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, ο Νατζίμπ Μικάτι, από την πλευρά του κατηγόρησε το Ισραήλ πως έχει βαλθεί να σύρει τον Λίβανο στη «νέα φάση της σύγκρουσης».
Κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξής του με τον Μπένι Γκαντς, ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε να καταβληθεί προσπάθεια για να κηρυχθεί «διαρκής κατάπαυση του πυρός» ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, «με τη βοήθεια όλων των περιφερειακών και διεθνών εταίρων», κατά τη γαλλική προεδρία.
Εξέφρασε εξάλλου εκ νέου «την πολύ έντονη ανησυχία του μπροστά στον ιδιαίτερα βαρύ απολογισμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων και την κατάσταση ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα», ενώ επαναβεβαίωσε για ακόμη μια φορά «την προσήλωση της Γαλλίας στην ασφάλεια του Ισραήλ», πάντα σύμφωνα με το Ελιζέ.