Γάζα: Το Ισραήλ ισοπεδώνει την Τζαμπάλια με βομβαρδισμούς - Φόβος για εισβολή πλήρους κλίμακας στη Ράφα

Το Ισραήλ ισοπεδώνει με βομβαρδισμούς την Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα, με πολλούς νεκρούς και τραυματίες, σύμφωνα με αναφορές τοπικών και διεθνών ΜΜΕ.

Οι IDF διεξάγουν νέα χερσαία επιχείρηση στην περιοχή, μήνες μετά που είχαν ανακοινώσει ότι «διέλυσαν» τη Χαμάς στη συγκεκριμένη περιοχή.

Αξιωματούχοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν κατά μιας μεγάλης χερσαίας επίθεσης στη Ράφα, αφού ο ισραηλινός στρατός επεκτείνει τις εντολές εκκένωσης της πόλης που φιλοξενεί περίπου 1,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιους.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έλαβαν μέρος σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ισραήλ, καθώς εντείνονται οι πιέσεις προς την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να προχωρήσει σε συμφωνία για την επιστροφή των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

Γιατρός στην Τζαμπάλια περιγράφει τη φριχτή κατάσταση στη βόρεια Γάζα

Ο Ίμαντ Αμπού Ζάιντα, γιατρός επειγόντων περιστατικών στην Τζαμπάλια, δήλωσε ότι οι εντατικοποιημένες ισραηλινές επιθέσεις στη βόρεια Γάζα έχουν θέσει τα νοσοκομεία εκτός λειτουργίας, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών και των παιδιών που έχασαν τη ζωή τους.

«Οι περισσότεροι τραυματισμοί που βλέπουμε σήμερα είναι παιδιά και γυναίκες», δήλωσε στο Al Jazeera. «Δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις εδώ… Δεν έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα στο νοσοκομείο. Το αυτόνομό μας σύστημα, οι γεννήτριες έχουν κλείσει. Τώρα δεν έχουμε φως στο νοσοκομείο και δεν υπάρχει οξυγόνο για να δώσουμε στους ασθενείς», περιέγραψε.

Δείτε βίντεο από τις ολονύχτιες επιθέσεις στη βόρεια Γάζα, με τους διασώστες να καταγγέλλουν ότι δεν μπορούσαν να πλησιάσουν τους τραυματίες.

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ στη νότια Γάζα ξεμένουν από επισιτιστική βοήθεια

Ο Γεώργιος Πετρόπουλος, επικεφαλής της ανθρωπιστικής υπηρεσίας του ΟΗΕ (OCHA) στη Γάζα, δήλωσε ότι το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα και η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) θα ξεμείνουν από τρόφιμα προς διανομή μέχρι την Κυριακή.

«Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα μείνουν μόνο με ό,τι έχει διανεμηθεί στα καταφύγιά τους, στα σπίτια τους», δήλωσε στο Al Jazeera.

Από το Σάββατο, «έχουμε 12 αρτοποιεία που υποστηρίζονται από ανθρωπιστικούς εταίρους εδώ στη Γάζα. Τα οκτώ έχουν σταματήσει να λειτουργούν λόγω έλλειψης καυσίμων και αποθεμάτων.

Τέσσερα που εξακολουθούν να λειτουργούν έχουν μειωμένη παραγωγικότητα και θα ξεμείνουν από αυτό το απόθεμα μέχρι τη Δευτέρα», είπε.

https://www.in.gr/

Διαβάστε επίσης