Συμπεριληπτικό εργαστήριο Body Music του Φεστιβάλ Ολυμπίας στην Πάτρα

Το Φεστιβάλ Ολυμπίας διοργανώνει τον Νοέμβριο στην Πάτρα συμπεριληπτικό βιωματικό εργαστήριο body music για μικτή ομάδα έως 15 εφήβων, με ή χωρίς μορφές ακουστικής ή οπτικής αναπηρίας, με στόχο τη δημιουργία ενός καθολικά προσβάσιμου video dance.

Στο εργαστήριο με τίτλο“Κινούμενο σώμα που ηχεί και συνδέει”, η χορογράφος Γιώτα Πεκλάρη και η κινηματογραφίστριαΧρυσάνθη Μπαδέκα οδηγούν μιαολοκληρωμένηαισθητηριακή,βιωματική́ και θεραπευτική́ εμπειρία,δίνονταςτη δυνατότητα σε ακούοντες, μη ακούοντες, βλέποντες, μη βλέποντες,έφηβους,να συναντηθούν με αφορμή́ μια καλλιτεχνική́ δράση. 

Το εργαστήριο βασίζεται στη συμπεριληπτική μέθοδο CONNECTING BODY που αναπτύσσει από το 2018 η χορογράφος Γιώτα Πεκλάρη. Η μέθοδος δημιουργεί φυσικούς τόπους προσβασιμότητας και συμπερίληψης, φέρνοντας σε επαφή́ κοινωνικές ομάδες που στην καθημερινότητα επικοινωνούν σπάνια έως ποτέ. Ως βασικό εργαλείο χρησιμοποιεί το bodymusic, μια εξωλεκτική γλώσσα συνύπαρξης και επικοινωνίας που στηρίζεται αποκλειστικά στη φωνή και την κίνηση του σώματος για την παραγωγή μουσικής.

Χρησιμοποιώντας τα πρωτοποριακά εργαλεία του CONNECTING BODY, συντίθεται το ηχο-κινητικόυλικό, προσβάσιμο σε όλα τα μέλη της ομάδας, ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζεται το σενάριο του videodance, έχοντας εξαρχής ως πρόθεση την καθολική του προσβασιμότητα.

Η ακουστική περιγραφή και ο υποτιτλισμός δεν θα “φορεθούν” μετά την ολοκλήρωσή του αλλά θα σχεδιαστούν και υλοποιηθούν από τα μέλη της ομάδας, προτρέποντάς τα να ανακαλύψουν νέους, δημιουργικούς τρόπους να αλληλοϋποστηρίζονται και να αλληλοσυμπληρώνονται.

Σημειώνεται ότι το εργαστήριο “Κινούμενο σώμα που ηχεί και συνδέει” οργανώνεται στο πλαίσιο του αφιερώματος του 26ου Φεστιβάλ Ολυμπίας «ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ», που υποστηρίζεται από το Περιφερειακό ΠρόγραμμαΔυτικής Ελλάδας του ΕΣΠΑ και πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας και τηςΠεριφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων Με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει ακόμη τα εξής:

Κινηματογραφικό αφιέρωμα με ταινίες μυθοπλασίας, animation και ντοκιμαντέρ, η θεματολογία των οποίων εστιάζει σε ζητήματα κοινωνικής ανισότητας,
«Όλοι μαζί στον κινηματογράφο»: Ειδικές συμπεριληπτικές εκδηλώσεις, με κινηματογραφικές προβολές καθολικά προσβάσιμων ταινιών για κωφούς και βαρήκοους (υποτιτλισμός SDH) και για τυφλούς και για άτομα με προβλήματα όρασης (ακουστική περιγραφή - AD).
Ψυχοεκπαιδευτικές παρεμβάσεις με εργαλείο τον κινηματογράφο:Εργαστήριο για εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής, που έχει εκπονηθεί μέσα από το πρωτοποριακό πρόγραμμα του Φεστιβάλ ΟλυμπίαςCinematicPsychoEDU.

Ειδική ενημερωτική δίγλωσση έκδοση με επισκόπηση του αφιερώματος,και

Απολογιστική εκδήλωση γιατον αντίκτυπο των δράσεων του αφιερώματος, αλλά και την παρουσίαση των στόχων του ΕΣΠΑ στον πυλώνα των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Αιτήσεις συμμετοχής

Το εργαστήριο “Κινούμενο σώμα που ηχεί και συνδέει”θα γίνει από 20 έως 24 Νοεμβρίου 2023 στα Παλαιά Σφαγεία της Πάτρας (Ακτή Δυμαίων 84), σε χώρο που παραχωρεί η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων - Καρναβάλι Πάτρας, σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

Δευτέρα 20/11 έως Πέμπτη 23/11 ώρες 11:00-14:00
Παρασκευή 23/11 ώρες 10:00-14:00.

Όσοι/ες ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος μπορούν να υποβάλουν Αίτηση Συμμετοχής, συμπληρώνονταςτη σχετική φόρμα στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ Ολυμπίας https://olympiafestival.gr/news/kinoymeno-soma-poy-ichei-syndeei/μέχρι την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ