Στα λασπόνερα πνίγονται οι ελπίδες των καταναλωτών να μειωθούν – έστω κι από του χρόνου – οι τιμές των βασικών αγαθών, ενώ την ίδια ώρα αγρότες, κτηνοτρόφοι αλλά και ο επιχειρηματίες από τον κλάδο της μεταποίησης αγωνιούν για την επόμενη μέρα στον απόηχο των πρωτοφανών καταστροφών που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel.
Οι ανυπολόγιστες ζημιές στον θεσσαλικό κάμπο, εκτρέπουν από την κανονικότητα την εγχώρια αγορά τροφίμων παραπέμποντας σε εποχές κορωνοϊού και όλοι οι συντελεστές της αγορά σταυρώνουν τα δάχτυλά τους η «αναποδιά» να μην έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.
Ο ρόλος των εισαγωγώνΤο μόνο σίγουρο είναι πως ένα σημαντικό κομμάτι της αγροτικής παραγωγής χάθηκε και ενδέχεται να επηρεαστεί η διαθεσιμότητα προϊόντων στην εσωτερική αγορά, καθώς ουδείς μπορεί να πει με σιγουριά πόσος χρόνος θα απαιτηθεί για να γίνει και πάλι γόνιμη η μεγάλη πεδιάδα ούτε πόσα χρήματα θα απαιτηθούν για αυτό.
Είναι λοιπόν προφανές ότι οι τελικές επιπτώσεις εξαρτώνται από τις εισαγωγές και με δεδομένο ότι υπάρχουν περιορισμοί για τα σιτηρά λόγω του πολέμου, ενώ κάποια προϊόντα, όπως η φέτα και άλλα ΠΟΠ τυριά, έχουν πολύ συγκεκριμένες προδιαγραφές παραγωγής (π.χ. η φέτα παράγεται από ελληνικό πρόβειο και γίδινο γάλα που κατά 22% και 16,49% αντίστοιχα παραγόταν στη Θεσσαλία) κανείς δεν γνωρίζει ποιος θα είναι ο τελικός λογαριασμός που θα αφήσει πίσω της η τεράστια καταστροφή.
Πανελλαδικές οι επιπτώσειςΜάλιστα, παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για επιπτώσεις που δεν περιορίζονται μονάχα στις πληγείσες περιοχές, αλλά επεκτείνονται σε όλο το φάσμα της αλυσίδας από το χωράφι στο ράφι σε πανελλαδικό επίπεδο, αφού η περιοχή της Θεσσαλίας, εκτός από κτηνοτροφικά προϊόντα, είναι ο βασικός τροφοδότης και ζωοτροφών. Με χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών κτηνοτροφικών φυτών κάτω από το νερό, αλλά και κατεστραμμένες αποθήκες γεμάτες προϊόντα, καθώς και αχρήστευση γεωργικού εξοπλισμού και αγροεφοδίων, η εξίσωση δυσκολεύει επικίνδυνα.
Προς το παρόν βρίσκεται σε εξέλιξη η καταγραφή των ζημιών και οι πρώτες εκτιμήσεις από του τμήμα Κεντρικής Ελλάδος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κάνουν λόγο για βιβλική καταστροφή που προσεγγίζει το 1 εκατ. στρέμματα, στους δήμους Κιλελέρ, Φαρσάλων, Παλαμά, Σοφάδων, Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων, αλλά και πολλές περιοχές στη Μαγνησία.
Την ίδια ώρα άγνωστος είναι ο αριθμός των ζώων που πνίγηκαν, με την καταστροφή στο ζωικό κεφάλαιο να παραμένει ανυπολόγιστη. Κάποιοι κάνουν λόγο για απώλειες 100-120 χιλιάδων προβάτων, ενώ καταστροφές έχουν υποστεί και χοιροτροφικές μονάδες. Σε μια από τις τρεις χοιροτροφικές μονάδες της περιοχής εκτιμάται ότι 500 χοιρομητέρες και 6.500 γουρουνάκια έχουν πνιγεί.
Εκτός λειτουργίας πολλές επιχειρήσειςΤαυτόχρονα, μεγαλύτερες και μικρότερες παραγωγικές μονάδες έχουν πλημμυρίσει και έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους.
Το εργοστάσιο της ΤΥΡΑΣ στο 5ο χλμ Τρικάλων – Πύλης πλημμύρισε αναφέρει στον ΟΤ ο κος Τάκης Σαράντης, πρόεδρος του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία (ΤΥΡΑΣ, Όλυμπος, Ροδόπη, Δουμπιά, Κλιάφα) και γίνεται αγώνας δρόμου να αποκατασταθούν οι ζημιές. Το εργοστάσιο της κορυφαίας γαλακτοβιομηχανίας θα παραμείνει κλειστό μία ίσως και δύο εβδομάδες σημειώνει ο επικεφαλής.
Η έλλειψη ορισμένων προϊόντων του ομίλου από τα ψυγεία σούπερ μάρκετ είναι ήδη εμφανής.
«Οι ελλείψεις στα ράφια των ψυγείων υπάρχουν γιατί δεν γίνεται ο ανεφοδιασμός των σούπερ μάρκετ επειδή δεν μπορούν τα φορτηγά ψυγεία να μετακινηθούν ώστε να μεταφέρουν τα έτοιμα προϊόντα από το εργοστάσιο της Λάρισας. Υπάρχει μια γενική ανωμαλία στο σύστημα logistics στην περιοχή της Θεσσαλίας» ανέφερε ο Τάκης Σαράντης.
Εκτός της παραγωγικής μονάδας της ΤΥΡΑΣ όπου παράγονται το σύνολο των τυροκομικών προϊόντων της εταιρείας και των προϊόντων γιαούρτης, πλημμύρισε και η Βιομηχανία Γάλακτος La Farm, στο 6ο χλμ Τρικάλων- Πύλης, όπως και η γαλακτοβιομηχανία Όμηρος.
Επίσης οι εγκαταστάσεις της Del Monte, μία από τις κορυφαίες, παγκοσμίως, καθετοποιημένες μονάδες παραγωγής, εμπορίας και διανομής νωπών και φρεσκοκομμένων φρούτων και λαχανικών, υπέστησαν σημαντικές ζημιές, όπως και η εταιρεία επεξεργασίας, τυποποίησης και εξαγωγής τροφίμων Intercomm Foods.
Επιπλέον στη Λάρισα ζημιές έπαθαν το εργοστάσιο της χαλβαδοποιiας Όλυμπος της οικογένειας Παπαγιάννη, ενώ καταστράφηκε ολοσχερώς η τυροκομική μονάδα της «Βασιλίτσας», στη Νέα Λεύκη, έξω από τη Λάρισα. «Όλα είναι μέσα στο νερό, 12 εκατ. ευρώ η ζημιά» ξέσπασε με δάκρυα στα μάτια ο ιδιοκτήτης της μονάδας, Απόστολος Νούσιας.
Το εργοστάσιο της Μέλισσα Κίκιζας δεν απειλήθηκε από τις πλημμύρες, αλλά υπέστησαν ζημιά γεμάτες αποθήκες με σιτάρι. Ωστόσο το θέμα της πρώτης ύλης είναι αυτό που προβληματίζει τη βιομηχανία, αφού η Θεσσαλία είναι πρώτη στην παραγωγή σιταριού.
Ζημιές έχουν υποστεί και πολλά τυροκομεία και λοιπές μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής.
Πάντως σχεδόν όλες οι εταιρείες είναι ασφαλισμένες για τα κτίρια, τον εξοπλισμό, καθώς και για διαφυγόντα κέρδη για όσο διάστημα δεν θα δέχονται παραγγελίες.
Παράλληλα, οι καταστροφές στο αγροτικό οδικό δίκτυο δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη συγκομιδή των προϊόντων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου, που μετρά πάνω από 800 παραγωγούς, οι οποίοι δεν μπορούν να προσεγγίσουν τις καλλιέργειες τους ελάχιστες μέρες πριν τη συγκομιδή. Αντίστοιχη εικόνα και στην την Αγιά Λάρισας. Σε δεινή θέση και οι παραγωγοί αμυγδάλου και κάστανου.
ΠΗΓΗ