Άρχισε η καταβολή αποζημιώσεων για οικοσκευές στις πληγείσες περιοχές - Αυτοψίες από κλιμάκια στα χωριά του Θεσσαλικού κάμπου

 

Με απλοποιημένες διαδικασίες προχωρούν τα έργα αποκατάστασης στις πληγείσες περιοχές, ενώ η καταβολή των πρώτων αποζημιώσεων για την οικοσκευή άρχισε ήδη από χτες. Αυτοψίες σε κτίρια και υποδομές πραγματοποιούν κλιμάκια της Πολιτικής Προστασίας με τη συνδρομή δεκάδων μηχανικών του Στρατού. 

Για θηριώδη καταστροφή από ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο έκανε λόγο ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας σημειώνοντας ότι δεν υπήρξε καθυστέρηση, ούτε αποφυγή ευθυνών

Αγοραστός: Δουλεύουμε ασταμάτητα για τα ταχύτερα δυνατόν αποτελέσματα

«Δεν καθυστερήσαμε, δεν αποφύγαμε τις ευθύνες μας», τόνισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, κάνοντας λόγο για θηριώδη καταστροφή από ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο.

«Αυτή τη στιγμή ιδιαίτερη σημασία έχει να κινηθούμε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα για να μπορέσουν οι άνθρωποι της Θεσσαλίας να ξανάσταθούν στα πόδια τους. Δουλεύουμε ασταμάτητα για τα ταχύτερα δυνατόν αποτελέσματα.

Εξήγησε ότι «κάθε έργο έχει κωδικό και εντάσσεται στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ψηφίζεται στο περιφερειακό συμβούλιο και στην οικονομική επιτροπή, και παρακολουθείται από όλους ελεγκτικούς μηχανισμούς».

«Δεν πήγε χαμένο ούτε ένα ευρώ, κάναμε αυτό που πρέπει, προχωρήσαμε όλα όσα υποσχεθήκαμε για αυτό το λόγο η εισαγγελική παραγγελία είναι καλοδεχούμενη και επιβεβλημένη για να σταματήσουν τα τερατώδη ψέματα και να λάμψει η αλήθεια» είπε ακόμη.

«Δεν είναι υποχρεωμένος ο παραγωγός να πληρώσει όπως συμβαίνει σε άλλες περιπτώσεις για να πάνε οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ. Είναι μια επίπονη εργασία που θα συνδυαστεί με τις δηλώσεις ζημιάς που θα υποβάλλουν και θα μπορούν σε εύλογο διάστημα να προσδιοριστούν και να λάβουν προκαταβολή για τις αποζημιώσεις» δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Βάσει χρονοδιαγράμματος μέσα στον Οκτώβριο θα είναι έτοιμο το ψηφιακό αρχείο με τους δικαιούχους παραγωγούς και θα ξεκινήσουν οι προκαταβολές των αποζημιώσεων.

Δειγματοληψίες και επιτόπιες παρατηρήσεις για την επίδραση των πλημμυρικών φαινομένων στα εδάφη της Θεσσαλίας πραγματοποιούν ερευνητές του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με κινητό Εργαστήριο Αναλύσεων Εδαφών και Νερών. Διαπιστώθηκε σημαντική ποικιλομορφία των επιπτώσεων της πλημμύρας στους αγρούς ανάλογα με το ανάγλυφο και τη θέση τους.

Στην περιοχή της Νέας Λεύκης πέριξ του χειμάρρου «Γκουσμπασανιώτης» διαπιστώθηκε σε μεγάλες εκτάσεις, η απώλεια του επιφανειακού γόνιμου εδάφους εξαιτίας της σφοδρής κίνησης του νερού κατά τη διάρκεια των έντονων βροχοπτώσεων.

«Βλέπαμε το νερό να έρχεται από τα χωράφια όλο και πιο γρήγορα. Προσπαθούσαμε να βάλουμε τσουβάλια, να κλείσουμε με νάιλον να μην μπει από πίσω. Εδώ βρήκαν ρωγμές στους τοίχους, έσπασαν κάποια τούβλα, έκανε καθίζηση στο υπόγειο, πήρε μια κλήση, θα δούμε δεν ξέρω» δήλωσε η κάτοικος Γιαννούλης, Μαρία Παππά.

«Εμείς είχαμε ζημιές στους κοινόχρηστους χώρους στις αποθήκες, ασανσέρ, καυστήρες και εκεί φοβόμαστε μήπως δεν υπάρχει αποζημίωση» επισήμανε ο κάτοικος του Αγίου Θωμά, Αριστείδης Πλεξίδας.

Στο μεταξύ, τα σχολεία της Θεσσαλίας θα παραμείνουν κλειστά και την επόμενη εβδομάδα, ενώ έγινε γνωστό ότι θα δοθεί ειδική μέριμνα για την αναπλήρωση των μαθημάτων.

https://www.ertnews.gr/

Διαβάστε επίσης