Ο Εραστής της λαίδης Τσάτερλι - Ένα ανολοκλήρωτος έρωτας στο Netflix

Κριτική του Ελισσαίου Βγενόπουλου, σκηνοθέτη-συγγραφέα

Έτσι είναι ο έρωτας, όταν νιώθει ο άνθρωπος ότι αγαπιέται βαθιά  από κάποιον, αισθάνεται ακατανίκητος, όταν είναι όμως ο ίδιος ερωτευμένος αποκτά απροσμέτρητο  θάρρος, το οποίο κάποιες φορές μεταμορφώνεται σε αιχμηρό και ογκώδες  θράσος, το οποίο δεν σταματά μπροστά σε καμιά σύμβαση, σε κανένα εμπόδιο, σε καμιά δυσκολία.

Η δειλία, το μέτρο και η συγκαταβατικότητα δεν είναι ίδιον του ερωτευμένου, ο ερωτευμένος άνθρωπος τσακίζει μονομιάς το τσόφλι του καθωσπρεπισμού,  μεταμορφώνεται ξαφνικά και απρόσμενα σε ριψοκίνδυνο, τολμηρό και παράτολμο όν που κύριος πια σκοπός του είναι η ανεμπόδιστη και απρόσκοπτη «εφαρμογή» - ολοκλήρωση του σφοδρού κύματος του έρωτα, το οποίο τον έχει κατακλύσει. 

Η Κόνι (Emma Corrin) στο «Εραστής της λαίδης Τσάτερλι»  παντρεύεται τον  σερ Κλίφορντ Τσάτερλι  τον οποίον υποδύεται ο Matthew Duckett λίγο πριν επιστρέψει στο μέτωπο κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Πόλεμος ανατρέπει τα πάντα στη ζωή των Τσάτερλι. Ο Κλίφορντ επιστρέφει παράλυτος από τη μέση και κάτω. Το ζευγάρι  μετακομίζει από το Λονδίνο στο  μεγάλο κτήμα των Τσάτερλι προσπαθώντας να βρει τον βηματισμό του και κάποιο τρόπο να επουλώσει τις πληγές του.

Η Κόνι φροντίζει με στοργή τον Κλίφορντ Τσάτερλι  αλλά καθημερινά χάνεται και ένα κομμάτι που ένωνε το ζευγάρι, με αποτέλεσμα η νέα γυναίκα να  πέσει σε κατάθλιψη. Ο σερ Κλίφορντ Τσάτερλυ δεν μπορεί να συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι θα μείνει άκληρος και προτείνει στη γυναίκα του να μείνει έγκυος με κάποιον άλλον άνδρα για να μπορέσει να αποκτήσει τον περιβόητο κληρονόμο. Προτείνει δε το όλο εγχείρημα να γίνει με την απαραίτητη διακριτικότητα και τη δέουσα λεπτότητα. Ο δρόμος της απομόνωσης και της θλίψης διευρύνεται κάθε μέρα για την Κόνι. Καταφθάνει στο κτήμα η παιδική του νοσοκόμα του Κλιφορντ, η κυρία Μπόλτον, για να τον φροντίσει. Η λαίδη Τσάτερλι ανακουφίζεται που έχει την κυρία Μπόλτον  να  την βοηθά στο δύσκολο έργο της φροντίδας του  Κλίφορντ , αλλά χάνονται και τα τελευταία νήματα που την συνδέουν με τον άνδρα της και η απομόνωση γίνεται ολοσχερής. 

Ο  σερ Κλίφορντ Τσάτερλυ σε ανύποπτο χρόνο είχε προσλάβει για θηροφύλακα στο κτήμα του τον Όλιβερ Μέλορς στο ρόλο του οποίου βλέπουμε τον Josh O’ Connor. 

-Δεν ανήκω σ’ αυτόν τον κόσμο αλλά τη ζωή την ορίζουμε εμείς, ψιθυρίζει ανάμεσα στην ανία, την απελπισία και τη λαχτάρα για ζωή της Κόνι.

Οι συχνές επαφές του θηροφύλακα με την λαίδη αναπτύσσουν έντονη έλξη μεταξύ τους, την οποία ο θηροφύλακας προσπαθεί παντοιοτρόπως να κατευνάσει, σε αντίθεση με τη λαίδη, η οποία από ένα σημείο και μετά αφήνει τον εαυτό της να ζήσει αυτό που νιώθει, το οποίο κάθε μέρα γίνεται και πιο ισχυρό και το οποίο καταφθάνει με ορμή για να σαρώσει τις αφόρητες συμβάσεις, τον παραλυτικό  καθωσπρεπισμό και την ανυπόφορη υποκρισία εδουαρδιανής κοινωνίας.

-Δεν είχα καταλάβει πόσο μόνη ήμουν μέχρι τώρα, εξομολογείται η λαίδη Τσάτερλι στον εραστή της. Οι κρυφές αλλά όλο και πιο πυκνές  συναντήσεις του ζευγαριού οδηγούν την Κόνι στην πλήρη  ερωτική και  σεξουαλική της αφύπνιση. Όσο και αν προσπαθούν να αποκρύψουν οι ερωτευμένοι τη σχέση τους, ο δεσμός της λαίδης Τσάτερλι και του θηροφύλακα γίνεται αντικείμενο κουτσομπολιού στην τοπική κοινότητα που καθημερινά φουντώνει.

Η ταινία στηρίζεται στο ομότιτλο βιβλίου του  Ντ.Χ.Λώρενς και μετά τη διανομή στις αίθουσες των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας τρέχει στην πλατφόρμα του Netflix . Ο συγγραφέας David Herbert Lawrence ήταν παιδί ενός κοινωνικά αταίριαστου γάμου μεταξύ ενός ανθρακωρύχου και μιας διευθύντριας σχολείου. Τα βιώματα αυτής της ασυμφωνίας αντικατοπτρίζονται τόσο στη ζωή του, όσο και στο έργο του, πέθανε το 1930 σε σανατόριο στη Βανς (Vence) της Κυανής Ακτής. Θεωρούμενος «καταραμένος» συγγραφέας όσο ζούσε, όμως αποδείχθηκε αυτός που άλλαξε την αντιμετώπιση του σεξ από την λογοτεχνία.

Ο D. H. Lawrence έγραψε τον "Εραστή της Λαίδης Τσάτερλι" θέλοντας ν' απελευθερώσει τις γενιές εκείνες που αντιμετώπιζαν το σεξ σαν κάτι το ενοχλητικό ή σαν μια απλή μηχανική πράξη. Ο ίδιος, είπε για το βιβλίο του αυτό, που είναι η πιο ολοκληρωμένη κι όμορφη ιστορία αμοιβαίας αγάπης που έχει γραφτεί: «Αγωνίζομαι πάντα για το ίδιο πράγμα: Να κάνω τη σεξουαλική σχέση πολύτιμη, από ντροπιασμένη που είναι σήμερα. Για μένα, το μυθιστόρημα αυτό είναι όμορφο και τρυφερό και λεπτεπίλεπτο -σαν το γυμνό κορμί».

Η δημιουργός της ταινίας Λορ ντε Κλερμόν Τονέρ είναι Γαλλίδα ηθοποιός , σκηνοθέτης , παραγωγός και σεναριογράφος . «Όταν ξαναδιάβασα το μυθιστόρημα, σκέφτηκα ότι θα μπορούσε να είχε γραφτεί σήμερα», δήλωσε η σκηνοθέτις  «Είναι τρομακτικό το γεγονός ότι δεν έχουν αλλάξει πολλά από τη δεκαετία του ’20. Ως γυναίκες, εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε για την ισότητα. Η ιδέα μιας γυναίκας ελεύθερης θεωρείται ακόμα σκανδαλώδης. Δεν έχετε παρά να δείτε τι συνέβη με τον Roe εναντίον Wade στις ΗΠΑ (σ.σ. για το δικαίωμα στην άμβλωση) και τι συμβαίνει τώρα στο Ιράν. Αυτό το βιβλίο αφορά το ταξίδι μιας γυναίκας προς την ενδυνάμωση, τον έλεγχο του σώματός της, το δικαίωμα στη σεξουαλικότητά της και τη ζωή της».

Η Λορ ντε Κλερμόν Τονέρ , σκηνοθέτησε το Lady Chatterley's Lover με πρωταγωνίστρια την Έμα Κόριν  η οποία υποδύθηκε την πριγκίπισσα Νταϊάνα στην 4η σεζόν του «The Crown»,  αλλά χωρίς να καταφέρει ποτέ να απογειώσει την ιστορία. Οι ερωτικές σκηνές σκοντάφτουν στο λειψό και το ημιτελές, οι χαρακτήρες ποτέ δεν ολοκληρώνονται και ένας συνταρακτικός έρωτας ο οποίος σφύζει από πόθο, είναι γεμάτος από λαχτάρα και  δεν αφήνει τίποτα στο διάβα του, παρουσιάζεται σαν μια επιπόλαιη, άνευρη και λίγο  βιτσιόζα επιλογή μιας στερημένης, ελαφρώς εγκαταλελειμμένης και εξόχως στερημένης  γυναίκας.

Ο έρωτας, η κατανόηση, η συμπόνια , ο σεβασμός και πόθος εισχωρούν όλα μαζί και διαπλέκονται μέσα  στο ανατρεπτικό μυθιστόρημα του  Ντ.Χ.Λώρενς. Η ιστορία της σχέσης της λαίδης Τσάτερλι και του θηροφύλακα Μέλορς, είναι μια υπέροχη ανάλυση του αυθόρμητου, ελεύθερου και συνταρακτικού έρωτα . Ο συγγραφές σημείωνε για το βιβλίο του "Πάντοτε μοχθώ για ένα πράγμα: να δώσω στην ερωτική σχέση ομορφιά και αξία, να την απαλλάξω από την ντροπή. Και μ' αυτό το μυθιστόρημα ξεπέρασα κάθε όριο. Το βρίσκω ωραία και τρυφερό και ευάλωτο όσο είναι ο γυμνός εαυτός μας".

 

Διαβάστε επίσης