«Η χώρα χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε μια σοβαρή αντιπολίτευση, που θα δίνει καθημερινές μάχες δίπλα στον πολίτη, με σχέδιο, αξιοπιστία και προοπτική. Με διάθεση συναινέσεων αλλά και με δημιουργική κριτική και αντιπροτάσεις όπου διαφωνούμε», υπογράμμισε ο Νίκος Ανδρουλάκης στη δευτερολογία του, στη Βουλή, επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προσέθεσε ότι «χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ του κράτους και των πολιτών, που θα σφυρηλατεί μια νέα σχέση εμπιστοσύνης κάνοντας την κοινωνία σύμμαχο στις μεγάλες αλλαγές».
Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση της ΝΔ, ο κ. Ανδρουλάκης δεσμεύτηκε ότι το κόμμα του «θα αγωνιστεί ώστε η δημοκρατική παράταξη να είναι στην πρωτοπορία για μια κοινωνία αυτοπεποίθησης και υψηλών προσδοκιών. Για να εδραιώσουμε την ισχυρή παρουσία της πατρίδας μας στην Ευρώπη και στον κόσμο».
Προσέθεσε πως οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης απέδειξαν ότι υπάρχει άλλο όραμα και άλλες προτεραιότητες.
«Έχουμε άλλη φιλοσοφία για το πώς αξιοποιούμε τις ευκαιρίες που μας δίνονται, όπως είναι το Ταμείο Ανάκαμψης. Έχουμε άλλη φιλοσοφία για τους θεσμούς, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Υπερασπιζόμαστε μία κοινωνία της συμπερίληψης, όπου θεμελιώδη δικαιώματα δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση και δεν υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Δεν πιστεύουμε στα κλειστά συστήματα εξουσίας γιατί γεννούν διαφθορά, αδιαφάνεια, αναξιοκρατία.
Πιστεύουμε σε μια ποιοτική, συμμετοχική Δημοκρατία. Και διαφωνούμε με το επιτελικό κράτος, γιατί είναι το περιτύλιγμα ενός πελατειακού κράτους.
Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Θα είμαστε η αξιόπιστη, προοδευτική αντιπολίτευση που έχει ανάγκη η πατρίδα μας» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.
Σχολίασε την αναφορά του πρωθυπουργού περί «πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού σημειώνοντας ότι για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σημαίνει να βρεθεί η Ελλάδα ξανά σε τροχιά σύγκλισης και όχι απόκλισης από τον σκληρό πυρήνα των χωρών της Ένωσης. «Δεν μπορεί να αυτό-προβάλλεστε ως φορέας του εκσυγχρονισμού όταν εξαιτίας των επιλογών σας μεγαλώνει η απόσταση», είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και συμπλήρωσε: «Οι μεγάλες αλλαγές προϋποθέτουν όραμα, γενναιότητα και πολιτική αυτονομία. Εμείς τα διαθέτουμε. Και είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε για αυτές. Χωρίς να λογαριάσουμε το πολιτικό κόστος. Μιλάτε για άριστους αλλά επιλέγετε τους αρεστούς. Δεν αντιμετωπίζετε συνειδητά την αναξιοκρατία, γιατί είναι εργαλείο άσκησης της πολιτικής σας, και αυτό αποδεικνύεται από το ό,τι σπάσατε κάθε ρεκόρ μετακλητών και απευθείας αναθέσεων. Σας προκαλώ ξανά να δεχτείτε την πρόταση μας για στελέχωση των διοικήσεων οργανισμών και νοσοκομείων μέσω διεθνούς διαγωνισμού εντός των επόμενων 2 μηνών».
Με αιχμηρό τρόπο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σχολίασε την ομιλία του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, και συγκεκριμένα όσα είπε περί ανεξέλεγκτων ανεξάρτητων Αρχών, φέρνοντας ξανά στη συζήτηση τους κυβερνητικούς χειρισμούς για την υπόθεση των υποκλοπών.
«Ποιοι είναι όμως πραγματικά ανεξέλεγκτοι; Αυτοί που αγωνίστηκαν για να μάθει ο λαός την αλήθεια ή το παρακράτος, που οργάνωσε τις υποκλοπές; Περιμένω να τοποθετηθείτε για αυτή την άποψη του υπουργού σας. Μπορεί να τον αδειάσατε διακριτικά για την ασυλία των τραπεζιτών, που εσείς νομοθετήσατε, εδώ όμως μείνατε σιωπηλοί. Επικαλεστήκατε καταχρηστικά το απόρρητο για να συγκαλύψετε το σκάνδαλο των υποκλοπών, αλλά δεν διστάσατε να κάνετε προεκλογική εκστρατεία για ένα ευαίσθητο θέμα σε μια ευαίσθητη χρονική στιγμή με τα δελτία της ΕΥΠ», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Υποστήριξε ότι η χώρα χρειάζεται προοδευτικό σχέδιο με συγκεκριμένες προτεραιότητες, που θα βελτιώνει θεαματικά τη λειτουργία των θεσμών και θα οδηγεί στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων.
«Σας άκουσα να κάνετε λόγο για πληγές που μας καταδιώκουν από το παρελθόν. Τέσσερα χρόνια όμως τώρα όχι μόνο δεν τις θεραπεύσετε, αλλά ανοίξατε και καινούργιες», σημείωσε.
Ειδικότερα σχολίασε τις κυβερνητικές αναγγελίες για τους μισθούς μιλώντας χαρακτηριστικά για « διπλά βιβλία» στους μισθούς. «Άλλες υποσχέσεις στους πολίτες και άλλες δεσμεύσεις στις Βρυξέλλες».
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι ώρα «για νέες ρυθμίσεις, με κανόνες και ασφάλεια για τον εργαζόμενο. Για ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Και ισχυρές κλαδικές συμβάσεις με καθολική εφαρμογή, που θα οδηγήσουν σε αξιοπρεπείς μισθούς». Δεσμεύτηκε δε ότι σύντομα το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα φέρει ειδική νομοθετική πρόταση για την αναβάθμιση του ΣΕΠΕ.
Για την κοινωνική κατοικία επέκρινε τις ενέργειες της κυβέρνησης ότι αρνείται να αντιληφθεί ότι με ημίμετρα στη στεγαστική πολιτική δεν προσφέρει ουσιαστική διέξοδο στα προβλήματα, που αντιμετωπίζει η νέα γενιά.
Επισήμανε ακόμη τον πληθωρισμό στα τρόφιμα, που άγγιξε το 12,2% τον Ιούνιο, επανέλαβε τη πρότασή του για νέο ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους, μίλησε για την ανάγκη δεύτερης ευκαιρίας όσον αφορά τη "νάρκη" του ιδιωτικού χρέους, για ισχυρό εθνικό σύστημα υγείας
Ως προς την Παιδεία, ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε λόγιο για υποκρισία από τη Νέα Δημοκρατία όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ ειδικότερα για τις αλλαγές στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση υπογράμμισε:
«Η κυβέρνηση σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως είναι η τριτοβάθμια εκπαίδευση και η ρύθμιση της, κάνει διαχείριση συμβόλων. Όπως έκανε και με την "φανταστική" πανεπιστημιακή αστυνομία. Ας μιλήσουμε, κύριοι, συγκεκριμένα. Υποστηρίζουμε ως χώρα ότι ο τουρισμός είναι η βαριά μας βιομηχανία. Αλλά τόσο επί Νέας Δημοκρατίας όσο και επί ΣΥΡΙΖΑ έμειναν σε ομηρία, χωρίς ακαδημαϊκή αναγνώριση εκατοντάδες νέοι που πέρασαν με πανελλαδικές εξετάσεις στις τουριστικές σχολές στην Κρήτη και τη Ρόδο. Μήπως μέσω της απαξίωσης έχετε στόχο να κλείσουν; Έχω πολλά ανάλογα παραδείγματα, που αποδεικνύουν ότι δεν έχετε διάθεση για γόνιμη και συγκεκριμένη συζήτηση. Αλλά επιλέγετε το "διαίρει και βασίλευε" σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.
Προτεραιότητα για εμάς είναι η ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημίου, ώστε να προσφέρει υψηλής ποιότητας εκπαίδευση και έρευνα. Αλλά και δημόσιες επαγγελματικές σχολές που θα καλύψουν ζωτικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας. Επίσης πρέπει να ρυθμίσουμε την κατάσταση με τα ιδιωτικά κολλέγια που υπάρχουν στη χώρα. Να βάλουμε αυστηρά κριτήρια και προϋποθέσεις. Να σταματήσουμε το εμπόριο πτυχίων χωρίς υπόβαθρο. Το ζήτημα αυτό είναι σύνθετο. Αφήστε λοιπόν τα ευχολόγια. Οι νέοι χρειάζονται υψηλής ποιότητας εφόδια. Και θα πρέπει να τα παρέχουμε χωρίς να εξαρτάται το μέλλον τους από την οικονομική επιφάνεια της οικογένειάς τους.
Θα αγωνιστούμε για την αναβάθμιση της Παιδείας στη χώρα μας. Γιατί αν δεν σταθεί στα πόδια της η νέα γενιά, δεν θα σταθεί όρθια η πατρίδα μας».
Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενόψει της συνάντησης των κ.κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν, την επόμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ανέφερε ότι «η στόχευση πρέπει να είναι ξεκάθαρη» και σημείωσε:
«Θέλουμε σχέσεις καλής γειτονίας. Δεν ανεχόμαστε αναθεωρητικές λογικές και προκλήσεις εις βάρος της χώρας μας και της Κύπρου. Η Τουρκία οφείλει να βαδίσει στον δρόμο του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. Ας είμαστε όμως ρεαλιστές. Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας είναι μία χίμαιρα. Δεν μπορούμε να μιλάμε για τη συνέχιση ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που έχουν ήδη παγώσει αλλά για μία ειδική σχέση ΕΕ-Τουρκίας, που θα βασίζεται στην αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης του 1995 και θα διασφαλίζει το σεβασμό στα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Σε αυτό το πλαίσιο η ελληνική διπλωματία θα πρέπει να εργαστεί για να επιλυθούν, όλες οι δυσλειτουργίες, που εντοπίζονται στο υπάρχον καθεστώς. Και επίσης να συμφωνηθεί ένα πλαίσιο αυτοματοποιημένων κυρώσεων, για να αποφύγουμε την ανάγκη ομοφωνίας στο Συμβούλιο, όταν η γειτονική χώρα παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, το διεθνές δίκαιο λειτουργώντας ως παράγοντας αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο».