Υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας ο Βενιζέλος: «Ρωτήσατε τον Μητσοτάκη αν θέλει να είναι πρωθυπουργός σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ;»

 

 

Τι ανέφερε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για Μητσοτάκη, Ανδρουλάκη και ΣΥΡΙΖΑ, γιατί χαρακτηρίζει την πασοκική πρόταση για το πρόσωπο του πρωθυπουργού «λογική στο θεμέλιό της». «Εάν το πρώτο κόμμα και το τρίτο κόμμα συμφωνήσουν για ένα πρόσωπο, θα το έχουν. Πιστεύετε ότι θα έχει τα δικά μου χαρακτηριστικά;»

«Θα σας δούμε στην επόμενη Βουλή;», ρώτησε η Νίκη Λυμπεράκη τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. «Όχι», απάντησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Εχω προσωπικούς δεσμούς με το ΠΑΣΟΚ, θέλω να πάει όσο καλύτερα γίνεται, αλλά μετέχω από απόσταση. Κινούμαι στην σφαίρα της μεταπολιτικής».

Και με αυτή τη φράση, την πρώτη στην συνέντευξη που έδωσε στο Mega το βράδυ της Δευτέρας, ο Βενιζέλος γύρισε σελίδα στην σχέση του με τον κομματικό του χώρο -δηλώνοντας ξεκάθαρα την προτίμησή του, αλλά και την θετική του στάση όσον αφορά τις κυβερνήσεις συνεργασίας. «Είναι εντολοδόχοι πρωθυπουργοί οι τρεις αρχηγοί», είπε για τους όρους του Νίκου Ανδρουλάκη για το πρόσωπο του πρωθυπουργού. «Η πρόταση είναι λογική στο θεμέλιό της (…) Ρωτήσατε τον κ. Μητσοτάκη αν θέλει να είναι πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, στην οποία θα πρέπει να τηρούν μια προγραμματική συμφωνία και να ακολουθούν με σεβασμό συλλογικές διαδικασίες συνεννόησης που δεν έχουν καμία σχέση με το μοντέλο Μαξίμου;».

Ανδρουλάκης και συνεργασίες

Παρότι πριν από έναν χρόνο, από την ίδια θέση, ο Βενιζέλος είχε δηλώσει πως δεν είχε ιδιαίτερες σχέσεις με τον νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αυτό φαίνεται πως έχει αλλάξει. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε τον Ανδρουλάκη «ευγενή», ως ένα πρόσωπο που σέβεται τους πρώην ηγέτες του κόμματος και συζητά μαζί του «όσα ζητήματα θέλει» -«του λέω την γνώμη μου, που είναι η ίδια που λέω και δημόσια. Ελπίζω να πετύχει τους στόχους του», ανέφερε ο Βενιζέλος. Η στήριξη για τον πολιτικό του χώρο, ωστόσο, δεν έμεινε στο πρόσωπο του αρχηγού. Με μια μικρή αναδρομή στα χρόνια της κρίσης, ο Βενιζέλος επισήμανε πως το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να είναι περήφανο για την διαδρομή που διάνυσε από το 2009 έως το 2015, αποδίδοντας στην διάσπαση το κακό αποτέλεσμα εκείνης της χρονιάς, τονίζοντας ωστόσο πως ο Γιώργος Παπανδρέου «αδικείται όταν δεν υπερασπίζονται το δικό του έργο».

Μιλώντας για την στάση του ΠΑΣΟΚ στον δρόμο προς τις κάλπες και την δημόσια δήλωση πως το κόμμα είναι διατεθειμένο να μπει σε κυβερνητικό σχήμα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ο Βενιζέλος έριξε το μπαλάκι προς την πλευρά της κυβέρνησης: «Η μη χρήση της διερευνητικής εντολής είναι μια καταστρατήγηση του Συντάγματος», σχολίασε, περιγράφοντας το δίλημμα «συνεργασία ή αυτοδυναμία» ως εκβιαστικό και τεχνητό. Η ηγεσία της ΝΔ, επεσήμανε, «δεν θέλει να λάβει υπόψη της το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών», παρότι «οι κυβερνήσεις συνεργασίας ήταν αυτές που βοήθησαν την χώρα».

Παράδειγμα η κυβέρνηση του 2012-2015

Σ’ αυτό το σημείο της κουβέντας ο Βενιζέλος σκιαγραφεί θετικά τις κυβερνήσεις συνεργασίας, με παράδειγμα εκείνη του 2012-2015: «Οι κυβερνήσεις συνεργασίας ήταν αυτές που σήκωσαν το βάρος, αναδιάρθρωσαν το δημόσιο χρέος, ανακεφαλαιοποίησαν τις τράπεζες και αυτό είναι ένα κεκτημένο που το διαχειρίζεται τώρα μια αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αλλά στην χώρα αυτό το προσέφεραν οι κυβερνήσεις συνεργασίας», ξεκαθάρισε, προειδοποιώντας πως τα τελευταία τέσσερα χρόνια «χάθηκε η δημοσιονομική επίγνωση», καθώς «μοιράστηκαν και σπαταλήθηκαν λεφτά» -«οι κόποι πολλών ετών μπορούν να χαθούν σε λίγες μέρες», τόνισε.

Ενδιαφέρεται για την θέση του πρωθυπουργού;

«Εάν το πρώτο κόμμα και το τρίτο κόμμα συμφωνήσουν για ένα πρόσωπο, θα το έχουν. Πιστεύετε ότι θα έχει τα δικά μου χαρακτηριστικά;», ήταν η πρώτη αντίδραση του Βενιζέλου στην ερώτηση αν ενδιαφέρεται για την θέση του πρωθυπουργού -με δεδομένη την πρόθεση του Ανδρουλάκη για πολιτικό πρόσωπο κοινής αποδοχής που θα αναλάβει την θέση. «Αν ήταν να διεκδικήσω έναν τέτοιο ρόλο, θα το έκανα ευθέως», ξεκαθάρισε, τονίζοντας πως ο ρόλος των αρχηγών θα είναι πάντα καθοριστικός και πως αν επιλεγεί τρίτο πρόσωπο, θα θέλουν να το έχουν υπό άμεσο έλεγχο. «Αν τα κόμματα στραφούν σε εμένα και μου ζητήσουν να είναι πρωθυπουργός στηρίζοντας τις επιλογές μου στην Βουλή, τότε θα τους διευκολύνω. Αλλά αυτή η προσέγγιση μου φαίνεται “παιδιάστικη” και δεν νομίζω πως θα γίνει, τόνισε, χαρακτηρίζοντας τα σενάρια που τον αφορούν και έχουν δει το φως της δημοσιότητας «χωρίς αντικείμενο».

«Το δικαίωμα να συνδιαλέγομαι»

Αναφερόμενος σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε σκληρή κριτική για ζητήματα που αφορούν το κράτος δικαίου στην χώρα. «Διερευνούν το θέμα των υποκλοπών ευρωπαϊκές επιτροπές και όχι η Βουλή των Ελλήνων. Δεν είναι κολακευτικό η Βουλή να μην ερευνά ή να συγκαλύπτει την έρευνα», σχολίασε, επισημαίνοντας πως η παραίτηση Δημητριάδη «δεν συνιστά ανάληψη πολιτικής ευθύνης».

Ερωτώμενος για τον ΣΥΡΙΖΑ και την σχέση που έχει σήμερα με την ηγεσία του, που συζητήθηκε έντονα μετά την παρουσία του στην συζήτηση «Μένουμε Ευρώπη;», ανέφερε πως θέλει «να διαφυλάξει την δυνατότητα να συνδιαλέγεται με τα κόμματα για τις μεγάλες συναινέσεις».

Για το «κόμμα Κασιδιάρη»

Οι πρόσφατες εξελίξεις και η απόπειρα του περιβάλλοντος του Ηλία Κασιδιάρη να προσπεράσει το νομικό μπλοκάρισμα της καθόδου του πολιτικού του μηχανισμού στην Βουλή σχολιάστηκε επίσης από τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. «Πρόκειται για απόπειρα παραπλάνησης της Δικαιοσύνης», δήλωσε για την διαφαινόμενη διάθεση του πρώην αντιεισαγγελέα Αναστάσιου Κανελλόπουλου να αναλάβει την προεδρία, δυσχεραίνοντας την προσπάθεια του Αρείου Πάγου να βρει αν η «πραγματική ηγεσία» είναι ο καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης πρώην χρυσαυγίτης.

«Επιστημονικά έχω στηρίξει τη νέα ρύθμιση», είπε ο Βενιζέλος. «Τώρα ο Άρειος Πάγος βαρύνεται με μια θεσμική ευθύνη (…) Πρέπει να το σκεφτούν και οι εν ενεργεία και οι επίτιμοι, υπάρχει πρόβλημα κύρους και αξιοπιστίας της Δικαιοσύνης που δεν τελειώνει με την σύνταξη».

https://www.in.gr/

Διαβάστε επίσης