Οικολογική Κίνηση Πάτρας: Δεν είναι επιτρεπτό να γίνει λατομείο μαρμάρου στους Κάτω Λουσούς

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σε ανακοίνωση της η Οικολογική Κίνηση Πάτρας αναφέρει:

 

Κινήσεις και μεθοδεύσεις για την αδειοδότηση ερευνητικών εργασιών με σκοπό την εγκατάσταση λατομείου μαρμάρου στην περιοχή Κάτω Λουσών, εντός της ζώνης Γ, περιοχής περιβαλλοντικού ελέγχου του Εθνικού Πάρκου Χελμού Βουραϊκού προκαλούν ήδη αυξανόμενες αντιδράσεις.

Ένα επιχειρηματικό σχήμα, φέρεται να έχει πάρει έγκριση από την πλευρά της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ήδη από τον Απρίλιο 2022, για τη διενέργεια ερευνητικών εργασιών για τη διαπίστωση κοιτάσματος μαρμάρου, με σκοπό τη δημιουργία λατομείου, σε έκταση συνολικού εμβαδού 450.000 τ.μ. εντός περιοχής με κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο, στην κοινότητα των Κάτω Λουσών Καλαβρύτων.

Η Οικολογική Κίνηση Πάτρας τοποθετείται δημόσια και ξεκάθαρα εναντίον μιας τέτοιας επιλογής γιατί αυτή παραβιάζει το ισχύον στην περιοχή προστατευτικό καθεστώς.

Ειδικότερα συντασσόμαστε και υποστηρίζουμε την αρνητική γνωμοδότηση του οργανισμού (ΟΦΥΠΕΚΑ) που διαχειρίζεται τις προστατευόμενες περιοχές. Ο ΟΦΥΠΕΚΑ ήδη από τον Μάιο, με το υπ’ αρ. 6463/10-05-2022 έγγραφο έχει δώσει σαφή απορριπτική απάντηση στην ενδιαφερόμενη εταιρία, που ζήτησε γνωμοδότηση για εκτέλεση ερευνητικών εργασιών για προσδιορισμό του κοιτάσματος μαρμάρου.

Στο έγγραφο αναφέρεται ότι «Ο χώρος έρευνας της παραπάνω δραστηριότητας βρίσκεται εντός των ορίων της Ζώνης Γ -Περιοχή Περιβαλλοντικού Ελέγχου του Εθνικού Πάρκου Χελμού – Βουραϊκού και εντός των ζωνών Natura 2000, GR2320013 «Όρος Χελμός (Αροάνια) – Φαράγγι Βουραϊκού και περιοχή Καλαβρύτων» και ένα τμήμα της περιοχής εντός της GR 2320002 «ΌΡΟΣ ΧΕΛΜΟΣ & ΥΔΑΤΑ ΣΤΥΓΟΣ». Για την υπό μελέτη δραστηριότητα στην Ε.Π.Μ. του Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού, σχετικό (5) και στην ενότητα «Γενικές Διατάξεις Εθνικού Πάρκου», αναφέρεται ότι: «Στην περιοχή δεν επιτρέπεται η ανόρυξη, και εκμετάλλευση μεταλλείων και λατομείων ή απόληψη οποιουδήποτε ορυκτού προϊόντος και η εκτέλεση οποιασδήποτε συναφούς εργασίας ή η κατασκευή σχετικής εγκατάστασης».

Σημειώνεται ότι πρόκειται για όμοια απάντηση με αυτή που είχε λάβει η ίδια εταιρία πριν ένα χρόνο από τον τότε Φορέα Διαχείρισης με το έγγραφό του 633/12-07-2021. Επίσης τοπικός βουλευτής έφερε το θέμα με σχετική ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης που επιτρέπει τη δραστηριότητα αυτή στην περιοχή. Η εταιρία παρά ταύτα επιμένει.

Αλλά το ισχύον νομικό πλαίσιο προστασίας της περιοχής είναι σαφές: εξορυκτική δραστηριότητα, με τις προφανείς της βαριές επιπτώσεις στο τοπίο, τη χλωρίδα και την πανίδα, δεν είναι επιτρεπτή στην περιοχή, και αυτό δεν μπορεί να παρακαμφθεί.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ