Σε ανακοίνωση του Δήμου Ερυμάνθου αναφέρονται τα εξής:
Mε θετικό πρόσημο στη διαχείριση και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών με πρωταρχικό μέλημα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, του φυσικού πλούτου και της ιδιωτικής περιουσίας έκλεισε για τον Δήμο Ερυμάνθου η φετινή αντιπυρική περίοδος.
Την Πέμπτη συνεδρίασε στο κτίριο του Δημαρχείου στη Χαλανδρίτσα το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (Σ.Τ.Ο.) Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ερυμάνθου, στη διάρκεια του οποίου έγινε ο απολογισμός της θερινής περιόδου και εγκρίθηκε το «Ειδικό Σχέδιο Εκτάκτων Αναγκών» για την αντιμετώπιση κινδύνων από πλημμύρες, χιονοπτώσεις, παγετό, κ.λπ. κατά τη χειμερινή περίοδο 2022-2023.
Ο Δήμαρχος Ερυμάνθου που προεδρεύει στο Σ.Τ.Ο., στην εισήγησή του αφού πρώτα έκανε έναν σύντομο απολογισμό για τη θερινή περίοδο, τον οποίο χαρακτήρισε θετικό, δεδομένου ότι δεν υπήρξαν σοβαρές συνέπειες από τις φωτιές που εκδηλώθηκαν στην περιοχή του Δήμου. «Η επιτυχής αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών της φετινής αντιπυρικής περιόδου δεν είναι τυχαία, καθώς οφείλεται κατά κύριο λόγο στον επαγγελματισμό και στην αυξημένη ετοιμότητα που επέδειξαν τα στελέχη των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της περιοχής μας, των υπηρεσιών του Δήμου και της Περιφέρειας. Ωστόσο, οφείλουμε και δημόσια να απευθύνουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συνδημότες μας που επέδειξαν υπεύθυνη και σωστή συμπεριφορά, αποφεύγοντας επικίνδυνες εργασίες στην ύπαιθρο», δήλωσε ο κ. Μπαρής.
Στη συνέχεια ο Δήμαρχος, παρουσίασε το Σχέδιο που συνέταξε το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου σε συνεργασία με τις άλλες υπηρεσίες, στο πλαίσιο του Σχεδίου «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» και των εξειδικευμένων εγκυκλίων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Ειδικότερα αναφέρθηκε και ανέλυσε τις ενέργειες και υποχρεώσεις του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας και των υπηρεσιών, στα διαθέσιμα οχήματα του Δήμου, καθώς και ιδιωτών, στους χώρους συγκέντρωσης των κατοίκων και στους καταυλισμούς, την οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών, εφ’ όσον αυτό κριθεί απαραίτητο, στις εθελοντικές ομάδες και στην κινητοποίηση των Προέδρων των Κοινοτήτων, οι οποίοι θα βρίσκονται σε επιφυλακή για κάθε ενδεχόμενο, κ.ά.
Σε ό,τι αφορά στην πρόληψη, ο Δήμος και με βάση τα περιορισμένα διαθέσιμα μέσα (μηχανήματα έργων) συνεχίζει τις εργασίες για τον καθαρισμό αυλάκων κι άλλων σημείων που κρίνονται ως επικίνδυνα για την πρόκληση πλημμυρικών φαινομένων, ενώ από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος έχει ζητηθεί ήδη ο καθαρισμός και η διευθέτηση ποταμών και χειμάρρων, βάσει των αρμοδιοτήτων της.
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας κ. Νίκος Γυφτάκης, καθώς και το στέλεχος της υπηρεσίας, κ. Βασίλειος Κούτρας, οι οποίοι αναφέρθηκαν στο συνολικό σχεδιασμό των φορέων που εκπροσωπούν για την πρόληψη και την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών κατά τη χειμερινή περίοδο και δήλωσαν έτοιμοι να συνεργαστούν και να προσφέρουν τη βοήθειά τους στο Δήμο.
Επίσης παρόντες στη συνεδρίαση, μεταφέροντας το βαθμό της ετοιμότητάς τους, αλλά και την πρόθεσή τους να συνεργαστούν με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ήταν οι:
- Φαλίδας Αργύριος – Αντιπύραρχος – Διοικητής 1ου Πυροσβεστικού Σταθμού και ο κ. Θεόδωρος Μπαρδάκης - Πυρονόμος - του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Χαλανδρίτσας
- Γεωργακόπουλος Αντώνης - Υπαστυνόμος Α΄- εκπρόσωπος του Αστυνομικού Τμήματος Ερυμάνθου
- ο εκπρόσωπος του Κ.Ε.Τ.Χ. Ανθυπ/γόςΤεχνικού κ. Αγγελόπουλος Στυλιανός και Δ/κός υπάλληλος κ. Ραλού Σκούντα
- ο κ. Παπακωνσταντίνου Ιωάννης εκ του Δασονομείου Χαλανδρίτσας
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου κ. Παρασκευόπουλος Δημήτριος και Ζώης Μαρτζάκλης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γεωργαντόπουλος Λεωνίδας, ο Δ/ντής Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Ζγολόμπης Απόστολος.