Σε ομιλία του στην Βουλή ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μάρκου σημείωσε:
Επιστρέφοντας τον χαρακτηρισμό «λαικιστές» με το περιεχόμενο που ανταποκρίνεται περισσότερο στην ετυμολογία της λέξης και σε αντιδιαστολή με το «λαϊκό» ξεκίνησε σήμερα στην Ολομέλεια την ομιλία του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας Κώστας Μάρκου για την ψήφιση του νομοσχεδίου με τίτλο «Μέτρα αντιμετώπισης της οπαδικής βίας κτλ». Συγκεκριμένα, εντόπισε στο παραπάνω νομοσχέδιο και τα τρία χαρακτηριστικά που κατά την γνώμη του αποδίδουν τον όρο «λαικισμός». Διαφθορά και πελατειακές σχέσεις, συστηματική προσπάθεια περιστολής της κοινωνίας των πολιτών, ακυρώνοντας τον πλουραλισμό και τον διάλογο και τρίτον επικοινωνιακή διαχείριση των προβλημάτων. Όπως ανέφερε, «η νομοθέτηση αλλά και η απόδοση δικαιοσύνης με ψυχραιμία και λογική αποτελούν σπουδαίες κατακτήσεις του νεωτερικού κόσμου. Αντίθετα η εν θερμώ ανακλαστικές αντιδράσεις σε κοινωνικά προβλήματα ή εγκλήματα προσιδιάζουν μάλλον στην εκδίκηση, το ξεκαθάρισμα λογαριασμών ή τη λαϊκίστικη επικοινωνία». Εντόπισε στο φαινόμενο του χουλιγκανισμού τις κοινωνικές και διαπροσωπικές αιτίες του, σε συμφωνία με τα πορίσματα των επιστημών που σχετίζονται με αυτό, της εγκληματολογίας, της ανθρωπολογίας, της ψυχολογίας και πλήθος άλλων. Κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις που εστιάζουν στην κοινωνική επανένταξη και τον σωφρονισμό των παραβατών με την επαναφορά της Κοινωφελούς Εργασίας, που καταργεί το παρόν νομοσχέδιο, στην εισαγωγή προγραμμάτων εκπαίδευσης σε μαθήματα που η Υπουργός Παιδείας έχει ήδη αποβάλει από το πρόγραμμα σπουδών, όπως η Κοινωνιολογία και οι Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών και την σύσταση Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής για το φαινόμενο.
Ταυτόχρονα, εντόπισε τον επικίνδυνο χαρακτήρα που έχει η κατάργηση του θεσμού της αναστολής, η δεύτερη δηλαδή ευκαιρία στον παραβάτη, με τον άμεσο ιδρυματισμό του σε φυλακή και στηλίτευσε την προχειρότητα με την οποία η Νέα Δημοκρατία τροποποιεί από την ημέρα διακυβέρνησής της τον Ποινικό Κώδικα σε άσχετα νομοθετήματα, όπως εν προκειμένω την διάταξη περί Εγκληματικής Οργάνωσης.
Τέλος, δεν παρέλειψε να εκθέσει τις πελατειακού χαρακτήρα διατάξεις που ουδόλως σχετίζονται με το πρόβλημα που με τόση έμφαση ισχυρίζεται όλο το προηγούμενο διάστημα ότι έρχεται να αντιμετωπίσει ο Υφυπουργός Αθλητισμού και Πολιτισμού κος Αυγενάκης και την βιασύνη που επιθυμεί να πρωτοπορήσει εντάσσοντας τα e-sports στα επίσημα αθλήματα, χωρίς να λάβει υπόψη τους κινδύνους που επισημαίνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και σχετίζονται με τον εθισμό που δημιουργούν ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες.
Την ομιλία του έκλεισε αναφέροντας ότι το νομοσχέδιο «είναι ένα άθροισμα επικοινωνιακής διαχείρισης ενός κρίσιμου φαινομένου, προχειρότητας στην αλλαγή ενός ποινικού κώδικα που επεξεργαζόταν από έγκριτους νομικούς δέκα και πλέον έτη, έλλειψης στοιχειώδους γνώσης εγκληματολογίας και νομικής επιστήμης και αλαζονικής νομοθέτησης χωρίς ουσιαστική διαβούλευση για ακόμα μια φορά, ούτε με την κοινωνία, ούτε με το σύνολο των επιστημόνων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν, ούτε τέλος με το ίδιο το κοινοβούλιο, καθώς καταθέσατε το νομοσχέδιο μια μέρα πριν εισαχθεί στην αρμόδια επιτροπή».
Το link της ομιλίας εδώ: