Η ομιλία Μάρκου στη Βουλή για την "τροπολογία Κασιδιάρη" (ΒΙΝΤΕΟ)

 

Τα στοιχεία του Υπουργού Ανάπτυξης για την ακρίβεια μοιάζουν με τα λογιστικά του Ζήκου στην ταινία «Μπακαλόγατος», ενώ η τροπολογία της κυβέρνησης για τη συμμετοχή των νεοναζιστών στις εκλογές θα αφήνει παράθυρο παρερμηνειών, αναγορεύει τους δικαστές σε κριτές της πολιτικής, και έρχεται σε κατάφορη σύγκρουση με το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος, 

Ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καθηγητής Κώστας Β Μάρκου μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής ανέφερε ότι δύο είναι τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν  τη συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2020/1828 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Νοεμβρίου 2020….» Το ένα είναι η συνεχιζόμενη ακρίβεια Μητσοτάκη που έχει πλήξει την ελληνική κοινωνία και το άλλο είναι η τροπολογία της κυβέρνησης για τη συμμετοχή των νεοναζιστών στις προσεχείς εκλογές. Αναφερόμενος στο πρώτο τόνισε ότι η επιδεινούμενη ακρίβεια που έχει αρχίσει εδώ και πολλούς μήνες δεν αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη διότι δεν υπάρχει η πολιτική βούληση. Ταυτόχρονα παρατίθενται ανακριβή στοιχεία από τον Υπουργό Ανάπτυξης. Χαρακτηριστικά παρομοίωσε τα κατά καιρούς στοιχεία που παραθέτει ο Υπουργός με τους υπολογισμούς του Ζήκου στην ταινία «Μπακαλόγατος».

Αναφερόμενος στο δεύτερο θέμα τόνισε ότι η αντιμετώπιση του ναζιστικού φαινομένου στην εκάστοτε χώρα συνδέεται με τις ιστορικές ιδιαιτερότητες της κάθε περίπτωσης. Η διαφορετική αυτή προσέγγιση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον τρόπο που βίωσε η κάθε χώρα τη βιαιότητα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Ελλάδα, για λόγους που ανάγονται στις δικές της ιστορικές ιδιαιτερότητες και κυρίως τις θλιβερές μνήμες από την απαγόρευση του κουμμουνιστικού κόμματος για τρεις δεκαετίες επέλεξε να μην προσχωρήσει αμέσως σε αυτό που οι πολιτικοί επιστήμονες ονομάζουν «μαχόμενη δημοκρατία». Παρόλα αυτά, οι νωπές εμπειρίες της δράσης της Χρυσής Αυγής μετέτρεψαν την μέχρι τότε στάση της ελληνικής πολιτείας και η δημοκρατία επενέβη. Ο βουλευτής τόνισε ότι εάν καταστραφεί η δημοκρατία,  τότε καταστρέφονται και όλα τα δικαιώματα που αυτή κατοχυρώνει.

Η μάχη για τη δημοκρατία είναι η πιο σημαντική μάχη και απαιτείται διαρκής εγρήγορση, προκειμένου να μην επικρατήσουν οι πάντα λανθάνουσες αντιδημοκρατικές τάσεις. Σύμφωνα με την προτεινόμενη τροπολογία από την Κυβέρνηση, το Ανώτατο Δικαστήριο δεν θα προχωρεί εφεξής σε μια τυπική εξέταση του φακέλου των κομμάτων, αλλά θα ελέγχει επί της ουσίας αν η δράση τους εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Με άλλα λόγια, ο Άρειος Πάγος θα στηρίζει κατά βάση τις αποφάσεις του στις εκθέσεις της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και της Ελληνικής Αστυνομίας. Υπό αυτούς τους όρους, όμως, το ανώτατο δικαστήριο δεν θα είναι σε θέση να λειτουργεί ως ένας ανεξάρτητος και αμερόληπτος φύλακας της συνταγματικής νομιμότητας, αλλά ως μία αρχή που θα εξαρτά σε μεγάλο βαθμό την κρίση της από τις εισηγήσεις της διοίκησης. Από την άλλη μεριά η τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιεί τις προτάσεις έγκριτων συνταγματολόγων χωρίς να τίθεται σε αμφισβήτηση είτε η αποτελεσματικότητα, είτε η συνταγματικότητα της ρύθμισης.  

Ο βουλευτής κατέληξε ότι η μάχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά του ναζιστικού φαινομένου είναι συνεχής και οφείλει να συνδέεται με κοινωνική και αναδιανεμητική δικαιοσύνη.

 

 

Διαβάστε επίσης