ΗΠΑ: Επίθεση Τραμπ στον πρόεδρο Μπάιντεν για την «ταπείνωση» στο Αφγανιστάν – Η Δύση εγκατέλειψε τη χώρα λέει ο Τόνι Μπλερ

 

Ο Αμερικανικός πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε με σφοδρότητα εκ νέου χθες Σάββατο στον διάδοχό του Τζο Μπάιντεν, κατηγορώντας τον πως με τον τρόπο που χειρίστηκε την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν προκάλεσε αυτή που αποκάλεσε τη «μεγαλύτερη ταπείνωση» στην ιστορία των ΗΠΑ στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής.

Ο Ρεπουμπλικάνος, ο οποίος αφήνει συχνά να εννοηθεί πως θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία το 2024, κατηγορεί τον Δημοκρατικό διάδοχό του για την πτώση της κυβέρνησης του Αφγανιστάν και την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, μολονότι η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, που εκμεταλλεύθηκαν οι ισλαμιστές αντάρτες για να εξαπολύσουν την ολομέτωπη επίθεσή τους, ήταν κάτι που διαπραγματεύθηκε και συμφώνησε η δική του κυβέρνηση.

«Ο τσαπατσούλικος τρόπος που χειρίστηκε ο Μπάιντεν την έξοδο από το Αφγανιστάν είναι η πιο απίστευτη επίδειξη χονδροειδούς ανικανότητας από ηγέτη αυτής της χώρας, ίσως ποτέ», σφυροκόπησε ο μεγιστάνας απευθυνόμενος σε θορυβώδες πλήθος οπαδών του κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στο Κόλμαν, στην πολιτεία Αλαμπάμα.

[poster]
  
360p geselecteerd als afspeelkwaliteit

Οι Ταλιμπάν βρίσκονται στη διαδικασία σχηματισμού νέας κυβέρνησης, αφού οι δυνάμεις τους κατέλαβαν σχεδόν όλη τη χώρα ενώ ο στρατός των ΗΠΑ αποχωρούσε, έπειτα από δύο δεκαετίες πολέμου. Η υποστηριζόμενη από τη Δύση κυβέρνηση και οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας κατέρρευσαν.

Ο κ. Μπάιντεν από την πλευρά του το τελευταίο διάστημα επέκρινε τον αφγανικό στρατό διότι αρνήθηκε να προβάλει αντίσταση στους ισλαμιστές αντάρτες, κατήγγειλε την ανατραπείσα πλέον κυβέρνηση του Άσραφ Γάνι και υποστήριξε πως η κυβέρνησή του παρέλαβε μια κακή συμφωνία με τους Ταλιμπάν από εκείνη του κ. Τραμπ.

Στη συγκέντρωση στην Αλαμπάμα, ο κ. Τραμπ κατηγόρησε τον διάδοχό του πως δεν εφάρμοσε το σχέδιο της κυβέρνησής του, ενώ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το ότι αμερικανικό προσωπικό και αμερικανικός εξοπλισμός έμεινε πίσω καθώς αποσύρονταν τα στρατεύματα.

«Αυτό δεν ήταν απόσυρση» δυνάμεων, «αυτό ήταν παράδοση άνευ όρων», εξεμάνη.

Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο, οι Ταλιμπάν, με τους οποίους διαπραγματεύθηκε η κυβέρνησή του, τον σέβονταν. Άφησε ακόμη να εννοηθεί ότι η κατάληψη-αστραπή του Αφγανιστάν από τους ισλαμιστές αντάρτες δεν θα είχε γίνει εάν βρισκόταν αυτός στην εξουσία.

«Θα μπορούσαμε να είχαμε φύγει με τιμή», υποστήριξε ο κ. Τραμπ. «Έπρεπε να είχαμε φύγει με τιμή. Και αντί γι’ αυτό φύγαμε με το διαμετρικά αντίθετο της τιμής».

Την περασμένη Κυριακή, μερικές ώρες αφού οι Ταλιμπάν μπήκαν στην Καμπούλ, ο κ. Τραμπ αξίωσε ο κατ’ αυτόν «ατιμασμένος» πρόεδρος Τζο Μπάιντεν να παραιτηθεί».

Η «εγκατάλειψη» της χώρας από τη Δύση είναι «επικίνδυνη»σύμφωνα με τον Τόνι Μπλερ

Στο μεταξύ, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, που ενέπλεξε τη χώρα του στον πόλεμο του Αφγανιστάν το 2001 στο πλευρό των ΗΠΑ, στηλίτευσε χθες Σάββατο την «εγκατάλειψη» της ασιατικής χώρας από τη Δύση.

«Η εγκατάλειψη του Αφγανιστάν και του λαού του είναι τραγική, επικίνδυνη και αχρείαστη, (δεν είναι) ούτε προς το δικό του συμφέρον, ούτε προς το δικό μας», ανέφερε σε μακροσκελές άρθρο του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ινστιτούτου του κι αποτελεί την πρώτη δημόσια αντίδρασή του στην κατάρρευση της αφγανικής κυβέρνησης και την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

«Παρατηρώντας τις συνέπειες της απόφασης να παραδοθεί ξανά το Αφγανιστάν στην ίδια οργάνωση από την οποία προήλθε το αιματοκύλισμα της 11ης Σεπτεμβρίου, και μάλιστα με τρόπο που μοιάζει σχεδόν σχεδιασμένος να για διαλαλήσει την ταπείνωσή μας, το ερώτημα που τίθεται από φίλους και εχθρούς είναι: έχασε η Δύση τη στρατηγική της βούληση;»

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, που είχε επικριθεί έντονα για τη ζέση του να ακολουθήσει τις ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, προβλέπει ότι η σημερινή στρατηγική της Δύσης θα αποδειχθεί επιζήμια για την ίδια μακροπρόθεσμα.

«Ο κόσμος είναι πλέον αβέβαιος για το τι υπερασπίζεται η Δύση, επειδή είναι εντελώς προφανές ότι η απόφαση να αποσυρθεί από το Αφγανιστάν με αυτόν τον τρόπο δεν υπαγορεύτηκε από καμιά στρατηγική, αλλά από πολιτικές σκοπιμότητες», έγραψε ο κ. Μπλερ.

«Το κάναμε ενώ κάθε τζιχαντιστική οργάνωση στον κόσμο πανηγύριζε».

«Η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν βλέπουν και θα επωφεληθούν. Οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν οι δυτικοί ηγέτες θα θεωρούνται, κατανοητά, υποτιμημένο νόμισμα», επιχειρηματολογεί ο Τόνι Μπλερ.

Τα δέκα χρόνια που ήταν ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης, από το 1997, ο κ. Μπλερ καλλιέργησε στενή σχέση με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Ου. Μπους.

Η αντιδημοτικότητα των στρατιωτικών επεμβάσεων στη Μέση Ανατολή και στην Ασία είχε καθοριστικό ρόλο στην πτώση του το 2007 και την αντικατάστασή του από τον Γκόρντον Μπράουν.

https://www.newsit.gr/

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ