Δημ. Παπαδημούλης: Η Νέα Δημοκρατία υπηρετεί με ωμό τρόπο μεγάλα οικονομικά συμφέροντα

 

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κονοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Δημήτρης Παπαδημούλης, στο ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο 105,5» το μεσημέρι της Κυριακής.

“Η Νέα Δημοκρατία υπηρετεί με ωμό τρόπο μεγάλα οικονομικά συμφέροντα“, τόνισε, κληθείς αρχικά να σχολιάσει τα όσα δήλωσε ο μεγαλοεφοπλιστής Θανάσης Λασκαρίδης για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντας "εντυπωσιακή τη συνεχιζόμενη σιωπή της μπροστά σε μια δήλωση απόλυτου κυνισμού και ισχύος, βάσει της οποίας η ΝΔ κάνει ό,τι θέλει η ένωση εφοπλιστών!".

“Η δήλωση του κ. Λασκαρίδη αποτελεί παραδειγμα του πόσο υποτελή βλέπουν την κυβέρνηση οι ισχυροί του χρήματος. Και η κυβέρνηση, από τον πρωθυπουργό, μέχρι τον τελευταίο βουλευτή δεν νιώθει την ανάγκη να πει μια κουβέντα! Η, δε, αντίδραση του κ. Πλακιωτάκη -του δήθεν καλύτερου υπουργού Ναυτιλίας- ήταν δουλοπρεπής. Και κανείς δεν ζήτησε την παραίτησή του ή μια συγνώμη, όταν συγχρόνως τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ θάβουν το θέμα”, επισήμανε.

Ο Δημ. Παπαδημούλης, υπενθυμίζοντας και τη συνέντευξη του κ. Θεοχάρη στο BBC για τον τουρισμό -την οποία χαρακτήρισε “πατατράκ”– δήλωσε χαριτολογώντας πως “είτε η κυβέρνηση πρέπει να φτιάξει μια… ‘λίστα Πέτσα εξωτερικού’ ή να κόψει αυτές τις συνεντεύξεις γιατί αυτοεξευτελίζεται”. “Γι’ αυτό η Ελλάδα είναι 4η από το τέλος στην Ελευθερία του Τύπου στην ΕΕ και 70η στον πλανήτη”, είπε…

Σχετικά με το εργασιακό νομοσχέδιο, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υποστήριξε: “Ειλικρινά δεν θα έγραφε διαφορετικό σχέδιο νόμου από αυτό του κ. Χατζηδάκη ο ΣΕΒ. Καθιστά πολύ πιο φθηνές και εύκολες τις απολύσεις και, έτσι θα οδηγηθούμε σε αυξηση ανεργίας και λουκέτων. Ακόμη, καθιερώνει τις απλήρωτες υπερωρίες και αποδυναμώνει τη θέση του εργαζόμενου απέναντι στον εργοδότη με τις ατομικές συμβάσεις”.

“Πρόκειται για την ίδια νεοφιλελεύθερη συνταγή που εδώ και 30 χρόνια έχει διαψευστεί πλήρως, αφού χάρη σε αυτή οι ανισότητες αυξάνονται. Ήδη, όμως, εγκαταλείπεται στις ΗΠΑ με τη διοίκηση Μπάιντεν. Και σιγά σιγά και πιο δειλά, διστακτικά, στην Ευρώπη με το Ταμείο Ανάκαμψης”, είπε, συμπληρώνοντας, μάλιστα πως “τώρα στην Ευρώπη συζητείται και ο ελάχιστος κατώτατος μισθός και η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους”. “Η βελόνα όμως της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι κολημμένη σε ακραία φιλεργοδοτικές πολιτικές, τύπου Ρέιγκαν και Θάτσερ”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Δημ. Παπαδημούλης επισήμανε πως το “να μην περάσει το αντεργατικό νομοσχέδιο είναι μέσα στις προτεραιότητες μας για να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα, και να είστε σίγουροι πως θα καταργηθεί από την επόμενη κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.”.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης σημείωσε πως “για πρώτη φορά η ΕΕ εκδίδει κοινό χρέος σε τετοια έκταση για να ενισχύσει κυρίως με επιδότήσεις τις πιο φτωχές χωρες -και όχι με δάνεια”, ενω ασκησε κριτική στην ελληνική πρόταση για την αξιοποίηση των κονδυλίων, λέγοντας: “Στην Κομισιόν επικρατεί η δεξιά κυριαρχία και οι συντηρητικοί κομισάριοι αποτελούν την πλειοψηφία, επομένως δεν θα μπορούσαν να εμποδίσουν το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης που κατατέθηκε από την κυβέρνηση Μητσοστάκη, ούτε το νομοσχέδιο Χατζηδάκη για τα εργασιακά, που εντάσσεται στο σχέδιο, ώστε με αυτό τον τρόπο η ΝΔ να δημιουργήσει τετελεσμένα και να δεσμεύσει μια επόμενη κυβέρνηση”.

Ο Δημ. Παπαδημούλης αντιπαρέβαλε ως “τη βασική διαφορά της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης”, το ότι “επιδιώκουμε τα χρήματα να διαχυθούν στην πλειοψηφία των επιχειρήσεων, και σε όφελος της πλειοψηφίας της κοινωνίας, με παράλληλο στόχο και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους”.

“Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που το σύνολο των 13 δισ. ευρώ που θα πάρει σε δάνεια -από τα συνολικά 31 δισ. ευρώ του Ταμείου- θα πάει απολειστικά σε ιδιωτικές επενδύσεις. Στην Πορτογαλία, όμως θα πάει σε κοινωνικές δομές, στην Ισπανία για να ενισχύσει ΜμΕ, ενώ μέχρι και στην υπερσυντηρητική Πολωνία μεγάλο μέρος των δανείων θα διατεθεί στην ψηφιοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης και της δημόσιας υγείας. Στην Ελλάδα η ΝΔ δυστυχώς, αποφάσισε να δοθεί το πακέτο μέσω τραπεζών, αφήνοντας έξω τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό“, υπογράμμισε.

Και προσέθεσε: “Επιπλέον, από τα 31 δισ. ευρώ το κυβερνητικό σχέδιο δίνει για την υγεία μόλις 1,5 δισ. ευρώ -πολύ λιγότερα σε σχέση με άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ. Το ίδιο ισχύει και για τα όσα διατεθούν σε πολιτικές συνοχής. Περίπου 40%, δε, του Ταμείου θα πάνε στην αντιμετωπιση της κλιματικής αλλαγής. Εμεις στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προτείνουμε να δημιουργηθούν ενεργειακές κοινότητες για να ενισχυθεί η προσπάθεια αυτή, αλλά η κυβέρνηση επιχειρεί να πάνε τα λεφτά αυτά στους μεγάλους και ισχυρούς”.

Επέκρινε ακόμη πως “στη χώρα μας έγινε μόνο προσχηματική διαβούλευση επί της περίληψης του σχεδίου για το Ταμείο, ενώ αυτό δε συνέβη ούτε στη Βουλγαρία του Μπορίσοφ!”.

“Χρειάζεται, λοιπόν, να συγκροτηθεί επιτροπή για την παρακολούθηση της διάθεσης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης στην ελληνική βουλή, όπως ακριβώς έχουμε ήδη κάνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το ερώτημα είναι γιατί το αρνείται ο κ. Μητσοτάκης, ενώ έχουμε ήδη την αρνητική επειρία στην Ελλάδα όπου πολλά κοινοτικά κονδύλια πήγαν στο παρελθόν στις τσέπες λίγων, με μπόλικη αδιαφάνεια και μπόλικη διαφθορά“, τόνισε ο Δημ.Παπαδημούλης.

“Γι’ αυτό πρέπει στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να πάρουμε πρωτοβουλία να συγκροτήσουμε παρατηρητήριο με την ευρύτερη συμμετοχή που θα κάνει στενό μαρκάρισμα στα έργα και τις παραλείψεις της κυβέρνησης και να απευθυνούμε σε όλη την αντιπολίτευση και τις οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών”, είπε.

Για την άρση της πατέντας στα εμβόλια για τον κορονοϊό υπενθύμισε πως “την περασμένη Τετάρτη πετύχαμε μια σημαντική νίκη στο ευρωκοινοβούλιο, για το θέμα αυτό που ξεκινήσαμε να το παλεύουμε από πέρυσι το Μάιο”. “Η πρόταση Μπάιντεν μας έδωσε μια πρόσθετη δυναμική και έτσι η τροπολογία της Αριστεράς έγινε θέση του Ε/Κ. Απολύτως συνειδητά οι ευρωβουλευτές της ΝΔ ψήφισαν όχι, ενώ οι Κύπριοι συνάδελφοί τους ψήφισαν υπέρ“, σημείωσε, και χαρακτήρισε “τεράστια προπαγανδιστική φούσκα τα όσα προσπαθούσαν να μας πείσουν από τη ΝΔ”. “Αυτό είχε φανεί εξαρχής όταν ο κ. Μητσοτάκης λοιδορούσε την ίδια πρόταση από τον Αλέξη Τσίπρα. Η γραμμή Μητσοτάκη αποδείχτηκε ότι συμπλέει με τη Μέρκελ και τις πολυεθνικές του φαρμάκου“.

Ερωτηθείς για τα ζητήματα δημοκρατικής λειτουργίας στην ελληνική βουλή, ο Δημ. Παπαδημούλης ανέφερε χαρακτηριστικά πως “στις Βρυξέλλες από πέρυσι τον Απρίλιο ψηφίζουμε ψηφιακά με ονομαστική ψήφο”, και χαρακτήρισε “πρόσχημα” τη δήθεν αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης. “Η κυβέρνηση επικαλείται ότι δεν μπορεί να εφαρμοσει την ίδια τεχνολογία, και για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας επιμένει στην επιστολική ψήφο”, είπε, και συνέχισε: “Η ΝΔ έγινε κυβέρνηση ασκώντας λαϊκιστική, βρώμικη και συχνά άθλια αντιπολίτευση στην κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ και τωρα κάνει στροφές σε μια σειρά από ζητήματα, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών ή οι πρόσφατες πυρκαγιές”.

Καταλήγοντας αντιπαρέβαλε πως ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν αντιπολιτεύεται με αυτόν τον τρόπο, υποστηρίζοντας: “Το δικό μας πρόγραμμα είναι η πρώτη προτεραιότητά μας για το επόμενο διάστημα. Πρέπει να επιταχύνουμε και να εγκριθεί στη συνδιάσκεψή μας τέλος Ιουνίου, ώστε αμέσως μετά να ετοιμάσουμε με συλλογικές διαδικασίες το τετραετές εκλογικό-κυβερνητικό σχέδιό μας με το οποίο θα διεκδικήσουμε τη νίκη στις επικείμενες εκλογές. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών εξάλλου, παρά τις αντίθετες κυβερνητικές διαβεβαιώσεις. Το βασικό που πρέπει να αναδείξουμε είναι και οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε επίπεδο εθνικό, αλλά και ευρωπαϊκό για να μη ξαναζήσουμε νέο γύρο λιτότητας και μεγαλύτερες ανισότητες. Η συζήτηση έχει ήδη ξεκινήσει στην ΕΕ, και στο Ε/Κ και πρωτοστατεί η Ευρωομάδα της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.. Η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη όμως είναι απούσα, την ώρα που ο 80άρης κεντρώος Τζωρτζ Μπάιντεν βγαίνει από τ’ Αριστερα στην συντηρητική ηγεσία της ΕΕ“…

https://left.gr/

Διαβάστε επίσης