Στο άρθρο του «Οι γραφειοκράτες της Κομισιόν ‘απέτυχαν εντελώς’ στον χειρισμό των εμβολίων για τον COVID-19» το ευρωπαϊκό ειδησεογραφικό δίκτυο Euractiv, φιλοξενεί δηλώσεις του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δημήτρη Παπαδημούλη, και του κορυφαίου ευρωβουλευτή και πρώην προέδρου της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών, Ούντο Μπούλμαν.
Σε συνέχεια της υπερψήφισης της τροπολογίας της Ευρωομάδας της Αριστεράς από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης για το εμβόλιο ως δημόσιο αγαθό, ο Δημήτρης Παπαδημούλης και ο Ούντο Μπούλμαν καλούν την Κομισιόν να διερευνήσει προσεκτικά τις όποιες δυνατότητες υπάρχουν σε ό,τι αφορά τα εμβόλια και τηνπατέντα, προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση και κατ’ επέκταση να επιταχυνθεί ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού.
«Η Κομισιόν θα έπρεπε αντί να αγοράσει εμβόλια, να αγοράσει τις πατέντες. Ή έστω να διαπραγματευτεί για την παραχώρηση δικαιωμάτων, έτσι ώστε τα εμβόλια να μπορούν να παραχθούν γρηγορότερα και από περισσότερους φορείς, που υπάρχουν και στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο πλανήτη» επισημαίνει ο Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, τονίζοντας πως «η ευθύνη βαραίνει την κα Φον Ντερ Λάιεν και την αρμόδια Επίτροπο, την κα Κυριακίδου. Η Κομισιόν έχει δώσειδισ. ευρώ σε κάποιες πολυεθνικές του φαρμάκου και εκείνες γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια την Κομισιόν, αθετούν τις δεσμεύσεις τους, αρνούνται να παραδώσουν τις ποσότητες που είχαν δεσμευτεί, με αποτέλεσμα να καθυστερεί ο εμβολιασμός των Ευρωπαίων που είναι απαραίτητος».
«Δεν είναι δυνατόν τα συμφέροντα μιας χούφτας πολυεθνικών του φαρμάκου να ζυγίζουν περισσότερο από την ανθρώπινη ζωή. Και δεν είναι μόνο θέμα υγείας. Είναι και θέμα κοινωνίας και οικονομίας – διότι αν δεν δαμάσουμε την πανδημία, δεν θα ανακάμψει και η οικονομία» υπογραμμίζει ο Δημ. Παπαδημούλης.
Για το ζήτημα της πατέντας και των εμβολίων ο Ούντο Μπούλμαν στις δηλώσεις του αναφέρεται στους τρόπους που θα μπορούσε η ΕΕ να καταφύγει, προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση στα εμβόλια. Όπως επισημαίνει ο Γερμανός ευρωβουλευτής, «τεχνικά υπάρχουν δύο τρόποι: Είτε με τη βοήθεια μιας «πλήρους παραίτησης», μιας ειδικής έκδοσης που θα αναγκάσει τους κατασκευαστές των εμβολίων να παραιτηθούν από τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας τους–κάτι τέτοιο μπορεί να αποφασιστεί μόνο ομόφωνα - είτεμέσω μιας υποχρεωτικής άδειας, η οποία θα επιβάλλει την έκδοση άδειας μόνο για ένα συγκεκριμένο σκοπό και χρονική περίοδο, χωρίς να στερούνται μόνιμα από τους κατασκευαστές τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας».