Βαρβιτσιώτης: Τι ισχύει για τις εξαγωγές τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit

 

 

 Οι ελληνικές επιχειρήσεις που εξάγουν επί χρόνια τρόφιμα στην βρετανική αγορά, έχουν υποστεί μεγαλές οικονομικές απώλειες το διάστημα λίγο πριν, αλλά κυρίως μετά το BREXIT. Καθυστερήσεις και μειωμένες παραγγελίες, απώλεια πελατών προς όφελος επιχειρήσεων από χώρες εκτός ευρωζώνης, ταλαιπωρία και διαδικαστικά κενά, είναι μόνο λίγα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Μέσα σε αυτό το κλίμα και αναγνωρίζοντας τον αντίκτυπο της πανδημίας στην ικανότητα προετοιμασίας των επιχειρήσεων και των οργανισμών, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε την καθυστέρηση στην έναρξη των νέων ελέγχων κατά την εισαγωγή προϊόντων από την EE, δίνοντας στις επιχειρήσεις επιπλέον έξι μήνες για να προετοιμαστούν. Η περίοδος «γέφυρα» που όρισε λήγει την 1η Οκτωβρίου 2021.

             Η Ελληνική κυβέρνηση, παράλληλα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, διεξάγει συνομιλίες με την βρετανική πλευρά. Πρόσφατα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (φωτογραφία) είχε συνάντηση εφ’ όλης της ύλης, με την Υφυπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, αρμόδια για Ευρωπαϊκά θέματα, Wendy Morton. Αντιλαμβανόμενοι την ανησυχία των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων, ζητήσαμε από τον Έλληνα Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη να ρίξει φως στην υπόθεση των εξαγωγών τροφίμων στην μετά BREXIT εποχή, απαντώντας σε ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα.

             ΕΡ: Με το BREXIT σταματά η ισχύς του καθεστώτος αναγνώρισης και προστασίας ΠΟΠ/ΠΓΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο - ΗΒ. H Βρετανική κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα πλαίσιο αυτοδήλωσης σε ένα ηλεκτρονικό κατάλογο, Δεν ισχύει πλέον η σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία που θεσμοθετεί τα ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντα. Πόσο προστατεύονται όμως τα ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντα μας;

             ΑΠ: Σας θυμίζω ότι η ιστορική Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ ΕΕ- Ηνωμένου Βασιλείου τον περασμένο Δεκέμβριο και εφαρμόζεται προσωρινά από 1.1.2021 έως και τις 30.4.2021 όπου και θα οριστικοποιηθεί, προβλέπει ότι η οποιαδήποτε αναθεώρηση του συστήματος καταχώρησης Γεωγραφικών Ενδείξεων στο μέλλον θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις προηγούμενες σχετικές συμφωνίες μεταξύ των δύο μερών και τις ρυθμίσεις της συμφωνίας αποχώρησης του Η.Β. Συνεπώς, τα προϊόντα ΠΟΠ/ ΠΓΕ της χώρας μας παραμένουν κατοχυρωμένα από την ισχύουσα νομοθεσία καθώς συνεχίζει και εγγυάται το δικαίωμα της χρήσης της οικείας γεωγραφικής ένδειξης, ή ονομασίας προέλευσης, ή εγγυημένου παραδοσιακού προϊόντος στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και του επιπέδου προστασίας τουλάχιστον ίσο με εκείνο που παρέχεται από το ευρωπαϊκό δίκαιο.

https://www.protothema.gr/

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ