Παρέμβαση του Γρ. Αλεξόπουλο για τον Ριγανόκαμπο:
Το Ανατολικό Διαμέρισμα της Πάτρας αντιμετωπίζει εδώ και πολλά χρόνια προβλήματα εγκατάλειψης και υποβάθμισης.
Πρόκειται για μια περιοχή, η οποία πέραν των άλλων αντιμετωπίζει και την ανεξέλεγκτη κατάσταση της μετατροπής της έκτασης του πρώην σκουπιδότοπου στο Ριγανόκαμπο σε καταυλισμό όπου διαβιούν Ρομά σε άθλιες συνθήκες που κάθε άλλο παρά τιμούν το πολιτισμό μας.
Από το 2017 παρακολουθούμε τον Δήμο της Πάτρας να υπόσχεται στους πολίτες του Ανατολικού Διαμερίσματος έργα αναβάθμισης με επίκεντρο τη δημιουργία του ανατολικού πάρκου της Πάτρας.
Εδώ και χρόνια παρακολουθούμε τον Δήμο να αρκείται σε επιστολές προς τα αρμόδια Υπουργεία και προς την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, διεκδικώντας την παραχώρηση της έκτασης προκειμένου να δημιουργηθεί εκεί χώρος πρασίνου, αθλητισμού και πολιτισμού, όπως γενικώς και αορίστως αναφέρεται.
Σαφέστατα και πρέπει να υπάρξει επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Σαφέστατα και διεκδικούμε όλοι να παραχωρηθεί η έκταση αυτή στο Δήμο της Πάτρας και να αποδοθεί στους πολίτες.
Πέρα όμως από το γρίφο του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, υπάρχει και η αδράνεια σε ό,τι αφορά την προετοιμασία της πόλης για το βασικό ζητούμενο. Για το τι θα κάνουμε αυτή την έκταση. Πώς θα την αξιοποιήσουμε προς όφελος των Πατρινών; Πώς θα μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη από την αξιοποίησή της όταν και αν μας παραχωρηθεί;
Θα περίμενε κανείς από τον Δήμο Πατρέων, προκειμένου να γίνει περισσότερο πειστικός και ουσιαστικά πιεστικός σε αυτό του το αίτημα προς τα αρμόδια Υπουργεία και την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου, παράλληλα με την κινητικότητα των επιστολών να επιδεικνύει και μια κινητικότητα στον τομέα του σχεδιασμού και των προτάσεων.
Να έχει προβεί εν ολίγοις σε μια μελέτη στην οποία θα αποτυπωνόταν το τι ακριβώς θέλουμε να κάνουμε, με ποιο τρόπο και με ποια στόχευση, τι το νέο, το πρωτοποριακό θα μπορούσε να φέρει στην πόλη, σε συνάρτηση βεβαίως με τις ιδιαιτερότητες της περιοχής και πρωτίστως με τις ανάγκες των πολιτών, όπως αυτές κατατίθενται από τους Συλλόγους και τους Φορείς της.
Αυτό το αυτονόητο για κάθε σύγχρονη πόλη, εδώ στην Πάτρα είναι ακόμη και σήμερα ζητούμενο. Παρά το γεγονός ότι έχουν παρέλθει τρία χρόνια από την ημέρα που μπήκαν στον χώρο μπουλντόζες. Παρά το γεγονός ότι έχουν παρέλθει πάνω από τρία χρόνια από τις πρώτες δεσμεύσεις της Δημοτικής Αρχής για τη δημιουργία πάρκου και την απομάκρυνση του καταυλισμού των Ρομά.
Να μας επιτραπεί να σημειώσουμε ότι όταν μιλάμε για εκτάσεις όπως αυτή στο Ριγανόκαμπο που μπορούν να οδηγήσουν σε πολύπλευρη ανάπτυξη της περιοχής, δεν είναι δυνατόν να πηγαίνουμε στα τυφλά και να μιλάμε για πάρκα γενικώς και αορίστως.
Ο Δήμος Πατρέων πρέπει να έχει στα χέρια του και άλλα όπλα, πέραν της αγωνιστικής φρασεολογίας αν θέλει να πείσει για τα δίκαια των αιτημάτων του και για τα δικαιώματα των πολιτών στην ποιότητα ζωής.
Όπως επίσης θα πρέπει να δείξει διάθεση συνεργασίας και με άλλους Φορείς (Περιφέρεια και Πανεπιστήμιο) προκειμένου να ενδυναμωθεί η φωνή της διεκδίκησης αλλά και της επισταμένης προετοιμασίας του σχεδιασμού για την ευρύτερη περιοχή.
Με λευκές κόλλες δεν περνάς διαγωνίσματα.