«Ο Μητσοτάκης ξέχασε να πει στη βουλή ότι φοβισμένη η κυβέρνηση του ευνούχισε έτοιμη δουλειά που είχε γίνει επί υπουργίας μου, αφήνοντας απέξω τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα», αναφέρει σε tweet του ως απάντηση στα όσα υποστήριξε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή ο τέως υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος στη συνέχεια επισήμανε ότι «δυστυχώς το ίδιο έγινε και με το νομοσχέδιο που ετοιμάστηκε μετά από εμένα. Αφέθηκαν απέξω τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα. Και αυτό είναι το ζουμί της ιστορίας και των φόβων. Όσον αφορά τα Προεδρικά Διατάγματα, αυτά εφάρμοζαν ήδη υπάρχοντα νόμο για το θέμα αναλυτικά στο βιβλίο μου "Η ΛΟΓΙΚΗ της Λύσης"».
Δείτε τα tweet:
Ταυτόχρονα, ανακοίνωση για το νομοσχέδιο έβγαλε και η πολιτική κίνηση "Πράττω", της οποίας ηγείται ο κ. Κοτζιάς. Σ' αυτή επιτίθεται στην κυβέρνηση για την τακτική που ακολούθησε και θέτει ερωτήματα για την επίδραση που θα έχει σε μία τυχόν προσφυγή στη Χάγη για το ελληνοτουρκικό.
Όπως τονίζει:
1. Κάθε επέκταση της κυριαρχίας της χώρας είναι μια θετική πράξη, αρκεί να γίνεται με ευθύνη και τη σωστή εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, με πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που αυτό παρέχει και των δικαιωμάτων που διασφαλίζει.
2. Η κυβέρνηση παρουσιάζει ως έργο της την επέκταση των 12 μιλίων στο Ιόνιο, ενώ το μόνο που έκανε ήταν να πάρει έτοιμη εργασία και να την ευνουχίσει πολιτικά:
Αντί να κλείσει πρώτα τους κόλπους και κατόπιν να ορίσει την ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο στη βάση των νέων ευθείων γραμμών βάσης, αντέστρεψε το ορθό: οριοθέτησε πρώτα την ΑΟΖ, με βάση την ακτογραμμή, αφαιρώντας από την Ελλάδα πολύτιμο «μη ξερό έδαφος» κυριαρχίας.
Ταυτόχρονα, έκανε παραχωρήσεις κυριαρχίας στην Ιταλία, μέσα στην ίδια την αιγιαλίτιδα ζώνη, παγκοσμίως πρωτοφανές. Πράξη εθνικά επιζήμια.
Σε αντίθεση με τα έτοιμα ΠΔ από το 2018, η κυβέρνηση της ΝΔ φοβήθηκε να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη των Κυθήρων και Αντικυθήρων. Κατά προέκταση, δεν χάραξε διεθνείς διαδρόμους ναυσιπλοΐας.
3. Από το καλοκαίρι του 2018 υπήρχε ένα σχέδιο ολοκλήρωσης εντός του έτους της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και σε εκείνα τα νησιά για τα οποία δεν υπάρχουν ειδικές συνθήκες.
Η Κυβέρνηση στην πράξη τον παραλείπει. Με αυτό τον τρόπο άφησε αναπάντητη και την πιο προφανή παρανομία της Τουρκίας να ορίσει με δικό της εσωτερικό νόμο ως τουρκική ζώνη «έρευνας και διάσωσης» το μισό Αιγαίο, μέχρι και τον 25ο μεσημβρινό. Πράξη με την οποία η Άγκυρα παραβιάζει όχι μόνο το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και την κάκιστη για τα ελληνικά συμφέροντα Συμφωνία της Μαδρίτης. Δεν είναι η πρώτη παραβίαση αυτής της Συμφωνίας από την Τουρκία. Ως συνήθως η Κυβέρνηση της ΝΔ σιώπησε.
4. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να μελετήσει τον τρόπο που ένα διεθνές δικαστήριο, όπως αυτό της Χάγης, θα προσδιορίσει στις σημερινές συνθήκες την Υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, διότι το Δικαστήριο θα ζητήσει χάρτες-προτάσεις και από τις δύο πλευρές, όπου η Τουρκία θα θέσει και τις παράνομες διεκδικήσεις της ως αφετηρία «σημείων βάσης».
5. Η κυβέρνηση της ΝΔ, και όχι μόνο, οφείλει συγγνώμη στα στελέχη του ΠΡΑΤΤΩ που υβρίστηκαν ως προδότες και δέχτηκαν απειλές ακόμα και για τη ζωή τους μόνο και μόνο επειδή ανέσυραν από τα συρτάρια τα δικαιώματα που δίνει στην Ελλάδα το Δίκαιο της Θαλάσσης. Στελέχη που με επικεφαλής των τότε Υπουργό Εξωτερικών εκπόνησαν την πολιτική χάραξης και προσδιορισμού των κόλπων και των ευθείων γραμμών βάσης. Δικαιώματα τα οποία επιδεικτικά και φοβικά «αγνοούσαν» επί δεκαετίες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Οσο για ορισμένα στελέχη της αντιπολίτευσης, καλό είναι να ανακαλύψουν το μέτρο της Αλήθειας.